Mainos

Onko edellisillan juhlista muistona vain musta aukko? Tästä muistikatkos johtuu

Moni juhlija on kokenut sen elämänsä aikana kerran jos toisenkin; heräät aamulla pää jyskyttäen, eikä sinulla ole aavistustakaan siitä, mitä edellisiltana on tapahtunut. Mutta oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mitä aivoissasi todella tapahtuu silloin, kun muistojen tilalla on pelkkä musta aukko?  

Blackoutiksi kutsuttu muistinmenetys ilmenee silloin, kun henkilön veren alkoholipitoisuus nousee korkealle tasolle. Mitä korkeampi alkoholipitoisuus veressä on, sitä suurempi todennäköisyys muistikatkoksien syntymiselle on. 

Näiden blackoutien aikana aivosi lakkaavat tallentamasta ympäröiviä asioita muistikeskukseen, joten vaikka sanoisit tai tekisit mitä, niistä ei jää aivoihisi muistijälkiä. Tutkijat epäilevät alkoholin vaikuttavan aivojen osista etenkin hippokampukseen, aivojen osaan, joka on tärkeässä roolissa muistamisen kannalta.

Lue vastaus myös tähän mieltä askarruttavaan kysymykseen: Miksi krapulat pahenevat iän myötä?

Vaikka muistinmenetys voi olla pelottavakin kokemus, tämä lyhyen aikavälin muistinmenetys ei brittiläisen Drink Aware -yhdistyksen mukaan kuitenkaan tarkoita sitä, että aivosolusi olisivat vahingoittuneet.

Vaikka yksi rankka juhliminen ei vielä johdakaan aivosolujen vaurioitumiseen, kannattaa kuitenkin muistaa, että pitkällä aikavälillä alkoholilla saattaa olla negatiivisia seurauksia aivotoiminnallesi – ja terveydellesi.

Muistikatkokset kannattaa ottaa tosissaan

Kalifornian yliopiston tutkija Reagan Wetherilin mukaan alkoholi vaikuttaa eri tavoin eri ihmisten aivotoimintaan, työmuistiin ja itsetarkkailuun. Kannattaa siis muistaa, että vaikka ystäväsi pystyisi juomaan illan aikana useammankin juoman peräjälkeen, se ei tarkoita sitä, että sinä pystyisit siihen.

Vaikka jotkut ihmiset ovat alttiimpia muistikatkoksille, varmaa on kuitenkin se, että muistin menettäminen on selvä merkki siitä, että olet juonut liikaa. Muistikatkokset ovat petollisia, sillä ne asettavat henkilöt alttiimmiksi onnettomuuksille, kuten raiskauksille ja pahoinpitelyille. 

Jos muistikatkokset ovat sinulle tuttuja, asiantuntijalla on sinulle yksi selkeä neuvo; vähennä juomista seuraavalla kerralla.

Lähde: Metro 

***

7:49

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.