Mainos

MTV Uutiset kokosi yhteen Imatran surman oudoimmat yksityiskohdat – epäilylle tehty jo kerran mielentilatutkimus

Joulukuinen viikonlopun vietto pysähtyi viikko sitten järkyttävään uutiseen. Kolme naista oli ammuttu iloisen illanvieton jälkeen imatralaisravintolan edustalle. MTV Uutiset kokosi yhteen oudot yksityiskohdat, mitä poikkeuksellisesta veriteosta tiedetään.

Uhrit valikoituivat sattumanvaraisesti

Toimittajat Anne Vihavainen ja Katri Ikävalko olivat olleet lauantaina toimittajien teatterimatkalla Helsingissä ja kotiseudulle palatessaan, he päättivät poiketa nopeasti vielä ravintola Vuoksenvahdissa. Ravintolassa seurueeseen oli liittynyt Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Wilén-Jäppisen. Kolmikko oli ilmeisesti poistumassa ravintolasta, kun heidän elämänsä päättyi käsittämättömään väkivallantekoon Imatran Koskenpartaalla.

Uhrit menehtyivät ampumavälikohtauksessa välittömästi. Tämän hetkisen tiedon mukaan vaikuttaa siltä, että ampujaksi epäilty 23-vuotias imatralaismies Jori Juhani Lasonen olisi valikoinut uhrit sattumanvaraisesti. Väkivallantekoa tutkitaan tällä hetkellä kolmena murhana sen raa’an tekotavan vuoksi.

Epäillyn käyttäytyminen ihmetyttää

Kolmoismurhaajaksi epäillyn miehen käytös on herättänyt useita kysymyksiä. Epäilty saapui ravintolan edustalle ennen väkivallantekoa autolla, joka ihmetytti paikallisia, sillä autoliikenne on kävelykadulla harvinaista. Ampuminen tapahtui puolenyön aikaan, jolloin ravintola Vuoksenvahdissa oli lukuisia asiakkaita.

Ampumisen jälkeen tilanne oli sekava ja poliisi saapui paikalle usean partion voimin nopeasti. Paikan päällä olleet silminnäkijät osoittivat poliisille ampujaksi epäillyn, jonka poliisi otti kiinni ilman vastarintaa.  

Poliisin mukaan epäilty on vaiennut kuulusteluissa. Hän ei ole halunnut kertoa tapahtuneesta, eikä vastata poliisin esittämiin kysymyksiin. Esitutkinnassa on vahvistunut kuitenkin käsitys siitä, että uhrit valikoituivat sattumanvaraisesti, eikä teon taustalla vaikuttaisi olevan poliittisia tai ideologisia motiiveja. Epäilty ei ole puhunut juuri lainkaan edes omalle asianajajalleen.

Poliisin mukaan epäillyn taustalla on lähinnä mielenterveyteen ja syrjäytymiseen liittyviä syitä, mikä on käynyt ilmi muidenkin kuin epäillyn kuulusteluissa. Tutkinnanjohtaja Saku Tielisen mukaan epäilty oli viettänyt paljon aikaa tietokoneen ääressä.

Asunnosta häätö ja aiempi rikostausta

Miehellä on aiemmalla rikostaustalla tapon yritys ja törkeä rattijuopumus. Hän puukotti toista nuorta miestä kaulaan vuonna 2013. Epäillylle tehtiin silloin mielentilatutkimus, mutta MTV Uutisten aiemmin haastatteleman psykiatrisen vankisairaalan Vantaan yksikön ylilääkärin, oikeuspsykiatri Alo Jüriloon mukaan hänelle voidaan vaatia nyt uutta mielentilatutkimusta.

– Tässä tapauksessa epäillylle on tehty mielentilatutkimus kolme vuotta sitten, joten on mahdollista, että psykiatrinen sairaus on puhjennut sen jälkeen, pohtii Jüriloo.

Jüriloo uskoo, että vaikka epäilty on pysynyt kuulusteluissa vaitonaisena, kolmoismurhan syy saadaan vielä selville.

– Uskon kuitenkin, että joukkomurhan syy tullaan saamaan selville. Tässä tullaan selvittämään tarkkaan se, millaista elämää tekijä on elänyt ennen kohtalokkaita tapahtumia. Oikeudessa tullaan uskoakseni vaatimaan myös uutta mielentilatutkimusta ja sen tekevät eri asiantuntijat kuin kolme vuotta sitten, Jüriloo toteaa.

Epäillyn erikoista käyttäytymistä heijastelee myös MTV Uutisten saama tieto siitä, että mies olisi saanut lokakuussa 2015 häädön asunnostaan. Isännöitsijän mukaan mies oli tehnyt pientä ilkivaltaa asunnossaan, kuten hakannut yhden naapurinsa ovea ohi kulkiessaan ja pursottanut ketsuppia tämän postiluukkuun.

Miehen sanotaan myös huudattaneen musiikkia kovalla äänellä asunnossaan.

Mistä ase on peräisin?

Yksi motiivin lisäksi keskeisin, avoinna oleva kysymys on se, mistä ampumisessa käytetty ase on peräisin. Poliisin mukaan ase oli luvallinen, mutta se ei kuulunut epäillylle itselleen. MTV Uutisten tietojen mukaan kyseessä on järeä metsästysase.

Poliisi ei kuitenkaan vielä kommentoi sitä, mikä aseen alkuperä on.

– Olemme päättäneet, ettei aseen alkuperää tai sen haltuun saamista kommentoida. Poliisilla on pitkälti tiedossa, että miten tämä on mennyt, mutta on päätetty olla kommentoimatta, tutkinnanjohtaja Saku Tielinen kertoi aiemmin MTV Uutisille.

Uhreja olisi voinut olla enemmänkin, sillä poliisin mukaan mies lopetti ampumisensa, kun aseen ammukset loppuivat. Aseen alkuperään ja muihinkin avoinna oleviin kysymyksiin saadaan vastaus viimeistään siinä vaiheessa, kun tapaus todennäköisesti etenee oikeusasteen käsiteltäväksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.