Mainos

Imatran ampujan käytös muuttui pelokkaaksi jo kuukausia ennen tekoa – Äiti: Hän ei halunnut apua, eikä häntä voinut sinne väkisin viedä

Kavereiden mukaan Imatran ampuja tunnettiin hiljaisena ja äkkipikaisena miehenä, joka puhui outoja ja joskus väkivaltaisiakin juttuja. Erityisesti äiti oli vielä ampumista edeltäneenä keväänä toiveikas poikansa suhteen, mutta kesän, syksyn ja alkutalven aikana nuori mies muuttui pelokkaaksi ja vainoharhaiseksi.

24-vuotiaan Jori Lasosen äiti kertoi poliisille heti ampumista seuranneena päivänä poikansa monta vuotta jatkuneista ongelmista. Ala- ja yläaste olivat sujuneet pääosin hyvin. Ammattikoulun alkuvaiheessa poika oli joutunut äidin mielestä huonoon seuraan.

– Tämän myötä Jori alkoi käyttää alkoholia aika paljon ja sain myöhemmin selville, että hän poltti myös kannabista välillä. Mielestäni tämä johtui siis hänen kaveripiiristä, joka sai Jorin tekemään kyseisiä asioita.

Alkuvuodesta 2013 poika piti kotibileet vanhempien ollessa poissa. Ne riistäytyivät käsistä ja Lasoselta vietiin kannettava tietokone. Poika oli puukottanut toista nuorta miestä ja joutui vankilaan tapon yrityksestä kolmeksi ja puoleksi vuodeksi.

Vankilasta päästyään mies meni töihin isänsä yritykseen, kunnes irtisanoutui keväällä 2016. Hänellä oli vaikeuksia tulla toimeen ihmisten kanssa.

– Mielestäni Jorilla meni hyvin siitä lähtien kun hän pääsi pois vankilasta ja minulla heräsi toivo, että hän pääsee normaaliin elämään kiinni. Olin erittäin toiveikas Jorin tulevaisuudesta ja kaikki näyttikin hyvältä, koska Jori ei joutunut mihinkään vaikeuksiin eikä hänellä ollut mitään ongelmia.

Poika ei ollut tuolloinkaan kovin sosiaalinen, mutta harrasti lenkkeilyä, kuntosalia ja kalastusta. 

Ei uskaltanut liikkua ulkona

Äidin mukaan kaikki muuttui heinäkuussa 2016. Poika kertoi olleensa bileissä, jossa häntä olisi osoitettu pistoolilla otsaan.

– Tämä tapaus muutti Jorin mielestäni täysin ja lopullisesti. Jori alkoi pelkäämään ihan kaikkea, eikä hän uskaltanut poistua lainkaan kotoaan. Jori pelkäsi, että häntä seurataan koko ajan.

Hän ei uskaltanut liikkua missään. Kerran äiti löysi keittiön pöydältä lapun, jonka äiti tulkitsi mahdolliseksi itsemurhaviestiksi.

– Lapussa luki, että "ei tämän näin pitänyt mennä, onkohan pelkkää mustaa kun täältä lähtee. Älkää koskaan sotkeutuko mihinkään rikolliseen". Jotain tällaista lapussa luki.

Poika kuitenkin ilmestyi pian takaovesta kalpeana ja kylmän hikisenä. Äidin tulkinnan mukaan hänellä oli ollut paniikkikohtaus.

– Jori sanoi minulle silloin, että hän luuli kuolevansa, jonka johdosta hän oli kirjoittanut viestin.

Äiti yritti hakea apua

24-vuotias Jori Lasonen asui vanhempiensa kotona, vaikka hän oli kirjoilla toisaalla. Hän nukkui päivät ja valvoi yöt. Lokakuun lopulla vanhemmat ottivat poikansa mukaan lomamatkalle Espanjaan.

– Lomamatka sujui todella hyvin, Jori uskalsi liikkua reissussa ja tehdä kaikkea.

Matkan jälkeen kaikki palasi kuitenkin ennalleen. Ampumisviikonloppuna vanhemmat olivat matkoilla.

– Tämä on ollut minulle aivan kauhea järkytys, en voi käsittää tapahtumia. Olen ollut tietoinen Jorin mielenterveysongelmista jo pidemmän aikaa, mutta en olisi ikinä voinut uskoa mitään tällaista. -- Yritin kyllä saada Jorille apua mielenterveyspuolelta, mutta ei hän halunnut apua eikä häntä voinut väkisin sinne viedä.

Isä vahvisti poliisille äidin kertoman. Hänkään ei  osannut aavistaa poikansa tarttuvan aseeseen. 

– En keksi mitään syytä tälle Jorin viimeöiselle teolle. Se varmaan liittyy jotenkin näihin viime kuukausien pelkoihin. Jos minulla olisi ollut aavistus tällaisesta, olisin kyllä vienyt kotonamme olleet aseet muualle säilytykseen.

Ampumisen jälkeen isä luopui vapaaehtoisesti kaikista aseistaan.

Väkivaltaisia juttuja

Ampumahetkellä Lasonen oli selvin päin. Kaverit kertoivat kuitenkin poliisille Lasosen aika ajoin voimakkaasta päihteiden käytöstä. Erään kaverin mukaan hän usein tuntui tarvitsevan alkoholia uskaltaakseen jutella ihmisten kanssa, erityisesti naisten.

– Hän ei todellakaan ollut ihminen, joka pystyy nauramaan omille asioilleen. Mielestäni Jorilla oli todella paksu suojakuori ja hän ei vain osannut ja pystynyt olla oma itsensä, eräs kaveri kuvaili poliisille.

Elokuussa kaverukset olivat varanneet reissun Prahaan. Jori Lasonen halusi kuitenkin jäädä lentokentän baariin ottamaan olutta lentopelkonsa vuoksi, ja kaverukset katselivat lentokentältä koneensa nousevan matkaan.

– Huomasin, että Jorin miehinen ego sai siitä kolauksen, koska hän oli aikaisemmin haukkunut minua sähläksi.

Myöhästymisen seurauksena Lasonen käytti päihteitä ja joutui todella huonoon kuntoon sekä ajoi mahdollisesti autoa humalassa tai ainakin uhkasi ryhtyä siihen.

Outoja ja väkivaltaisia puheita

Eräs kaveri kertoi Lasosen väkivaltaisista ja oudoista puheista.

– Jori kertoi esimerkiksi, että pitäisi ottaa (miehen nimi) mukaan kalalle ja laittaa betonipainot nilkkoihin ja heittää Vuokseen. Hän heitti noita väkivaltaisia heittoja myös ihan selvin päin.

Sama kaveri oli kävelykadun tuntumassa sijaitsevassa ravintolassa, kun ampuminen tapahtui.

– Olin pihalla röökillä. Joku sanoi, että katso Lasonen painaa ja katsoin, että Jori tosiaan ajaa Mäkkärin suunnasta ja kääntyy Vuoksenvahdin suuntaan. Olin menossa tuulikaapissa sisälle streettiin kun kuulin neljä tai viisi laukausta. Saman tien minulle tuli tunne, että se on Jori.

Jutussa käytetyt kommentit ovat peräisin tiistaina julkaistusta poliisin esitutkintamateriaalista. 

Esitutkinnasta on salattu osia, joissa kerrotaan epäillyn terveystietoja. Oikeus totesi Jori Lasosen syylliseksi kolmeen murhaan, mutta jätti tämän tuomitsematta rangaistukseen, koska hän ei ollut tekohetkellä täydessä ymmärryksessä.

Oikeudenkäynnin julkinen osa jätti osin epäselväksi, miten ja millaista apua Lasoselle oli yritetty hakea ja miksi häntä ei saatu toimitettua ajoissa hoitoon.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.