Venäjä syyttää Ukrainaa sotilaidensa myrkyttämisestä, vastapuolella mielenkiintoinen selitys asiaan – MTV seurasi Ukrainan sotaa lauantaina 20. elokuuta

0:46
Ukrainan pelastuslaitoksen video: Tällaista tuhoa teki Venäjän ohjusisku.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 20. elokuuta 2022. Tuore sunnuntain seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä mtv-palvelusta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


 • Ukraina kiihdyttää miehittämättömien lentokoneiden iskuja Krimille 
 • Britannian puolustusministeriö: Sodan rintamalinjoissa ei ole juuri tapahtunut muutoksia
 • Yhdysvallat ilmoitti uudesta asepaketista Ukrainalle 
 • Ukrainan tiedustelu: Venäjä suunnittelee provokaatiota Zaporizhzhjassa
 • Putin lupaa päästää riippumattomia tarkastajia ydinvoimalaan
 • Venäjä syyttää Pohjois-Krimin ammusvarastoiskuista sabotaasia
 • Ukrainan asevoimien ylipäällikkö: Venäjä tulittaa Ukrainaa jopa 800 kertaa päivässä
 • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
 • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

23.53: Venäjän puolustusministeri syyttää Ukrainaa sotilaidensa myrkyttämisestä – Ukrainalla selitys asiaan

Venäjän puolustusministeriö on syyttänyt Ukrainaa maansa sotilaiden myrkyttämisestä. Myrkytykset tapahtuivat Venäjän mukaan sen hallitsemassa Ukrainan kaakkoisosassa Zaporižžjassa viime kuun lopulla. 

Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja kommentoi väitettä sanomalla venäläisten voineen aiheuttaa myrkytyksen itse: joukot olivat hänen mukaansa ehkä nauttineet vanhentunutta säilykelihaa.

Asiasta uutisoi Reuters.

23.18 USA varoittaa: Venäjä yrittää kiertää pakotteita Turkin avulla

Yhdysvaltain varavaltiovarainministeri Wally Adeyemo on varoittanut Turkkia siitä, että Venäjä yrittävää kiertää lännen asettamia pakotteita Turkin avulla.

Hänen mukaansa venäläiset yhteisöt ja yksittäiset ihmiset voivat yrittää vaikuttaa Turkkiin pakotteiden ohittamiseksi. 

Adeyemo puhui asiasta puhelimitse Turkin varavaltiovarainministerin Yunus Elitaşin kanssa.

Elitaş korosti keskustelussa Turkin syviä taloudellisia ja poliittisia suhteita niin Venäjään kuin Ukrainaankin. Hän vakuutti Adeyemolle myös, että Turkki ei salli pakotteiden rikkomista.

20.36: YK:n Guterres: Venäläisten elintarvikkeiden ja lannoitteiden päästävä maailmanmarkkinoille

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mukaan eri maiden hallitusten ja yksityisen sektorin tulisi tehdä yhteistyötä, jotta venäläisiä elintarvikkeita ja lannoitteita sekä ukrainalaista viljaa saataisiin maailmanmarkkinoille.

Hän viittaa viime kuussa tehtyyn sopimukseen, jonka mukaan niillä Venäjän ruokatuotteilla ja lannoitteilla, jotka eivät ole pakotteiden kohteina, pitäisi olla esteetön pääsy myyntiin.

Guterres otti asiaan kantaa tiedotustilaisuudessaIstanbulisa Turkissa. 

– Ruoan ja lannoitteiden saaminen maailmanmarkkinoille on ratkaisevan tärkeä asia markkinoiden rauhoittamisen ja hintojen alenemisen kannalta, Guterres totesi uutistoimisto Reutersin mukaan.

18.10: Useita lapsia loukkaantunut venäläisten iskettyä asuinrakennukseen

Venäjän tekemässä iskussa asuinrakennusten kortteliin on haavoittunut tänään 12 ukrainalaista, joiden joukossa oli kolme lasta.

Voznesenskin kaupunkiin tehty isku osui likeltä Etelä-Ukrainan ydinvoimalaitosta, joka on maan toiseksi suurin ydinvoimala.

BBC Ukrainan toimittaja twiittasi kuvan vaurioituneesta rakennuksesta. Hänen mukaansa loukkaantuneet lapset olivat 3–17-vuotiaita.

Ukrainan ja samalla koko Euroopan suurin ydinvoimalaitos on Venäjän miehittämä Zaporizhzhjan ydinvoimala, jonka turvallisuus sodassa on herättänyt kansainvälistä huolta. Venäjän presidentti Vladimir Putin on luvannut päästää ryhmän riippumattomia tarkastajia ydinvoimalaan.

Ukrainalaisen uutistoimisto Unianin mukaan maan itäosissa ammuttiin tänään alas venäläisiä ohjuksia. Uutistoimiston tietojen mukaan Ukrainan ilmapuolustusvoimat torjui neljä venäläistä Kalibr-ohjusta Dnipropetrovskin yllä. Asiasta kertoo BBC, joka ei ole itse vahvistanut ukrainalaistietoja.

Päivitetty kello 19.32.

16.23: Venäjän laivasto raportoi räjähdyksistä Krimillä

Venäjän Mustanmeren laivasto raportoi useista tänä aamuna tapahtuneista räjähdyksistä Krimillä, kertoo Guardian.

Räjähdykset osuivat laivaston päämajaan Sevastopolissa.

Sevastopolin kuvernöörin Mihail Razvozhaevin mukaan lennokki lensi Mustanmeren laivaston päämajan katolle, ennen kuin se ammuttiin alas laivaston päämajan yllä.

Razvozhaevin mukaan kukaan ei loukkaantunut.

Ukraina ei ole kommentoinut asiaa.

Guardian ei ole vahvistanut tietoja riippumattomasti.

13.00: Britannian puolustusministeriö: Venäjällä ei kykyä suuriin hyökkäyksiin

Ukrainan sodan rintamalinjoissa ei juuri ole tapahtunut muutoksia kuluneen viikon aikana, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä.

Puolustusministeriön mukaan Venäjän joukot ovat Donbassin alueella lähestymässä Bahmutin kaupunkia, mutta eivät ole vielä yrittäneet tunkeutua itse kaupunkiin. Sen sijaan Harkovan ja Zaporizhzhjan rintamalohkoilla Venäjän joukot eivät ole yrittäneet suuria läpimurtoja.

Rintaman lounaisosassa sen paremmin Ukrainan kuin Venäjänkään joukot eivät ole edenneet. Jatkuvat rintaman takana tapahtuvat räjähdykset todennäköisesti rasittavat Venäjän logistiikkaa ja lentotukikohtia etelässä.

10.42: Ukraina kiihdyttää miehittämättömien lentokoneiden iskuja Krimille

Ukrainan miehittämättömillä ilma-aluksilla Krimin niemimaalle tehdyt iskuyritykset ovat lisääntyneet, kertoo brittilehti Guardian. Venäläisten uutistoimistojen Ria Novostin ja Tassin mukaan Venäjän ilmatorjunta on pudottanut aluksia lähellä Jevpatorijan satamakaupunkia lauantain vastaisena yönä.

Tassin mukaan Venäjän ilmatorjunta pudotti kuusi miehittämätöntä alusta, jotka oli lähetetty matkaan Hersonin alueen itäosasta. Ukraina on toistuvasti ilmoittanut, että Ukrainan eteläosassa sijaitsevan Hersonin takaisinvaltaus on armeijan tärkeimpiä tulevaisuuden tavoitteita.

Krimin paikallisviranomaiset kertoivat niin ikään, että Sevastopolin kaupungin lähellä Krimillä on pudotettu poikkeuksellisen paljon miehittämättömiä aluksia.

4.50: Putin lupaa päästää riippumattomia tarkastajia ydinvoimalaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin on luvannut päästää ryhmän riippumattomia tarkastajia Venäjän armeijan miehittämään Zaporizhzhjan ydinvoimalaan Ukrainassa.

AFP kertoi myös, että Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n päällikön mukaan järjestö neuvottelee parhaillaan osapuolten kanssa saadakseen tarkastajat mahdollisimman nopeasti lähetettyä paikalle.

Taistelut voimalan läheisyydessä ovat herättäneet vakavan huolen mahdollisesta ydinkatastrofista.

4.50: Time: Ukrainalaiset harjoittelevat yhdysvaltalaiskoneiden lentämistä

Ukraina kouluttaa salaisessa keskuksessa pilotteja lentämään yhdysvaltalaisvalmisteisia A-10 Thunderbolt II-maataistelukoneita, kertoo aikakauslehti Time.

Koulutuskeskus on rakennettu Ukrainan armeijan, paikallisen liikemiehen, armeijan upseerin ja entisten Yhdysvaltain armeijan kouluttajien voimin. Timen toimittaja sai vierailla paikalla heinäkuussa.

Koulutuskeskus on Timen mukaan improvisoitu pääasiassa tietokonepeleihin tarkoitetuista VR-laseista ja lentosimulaattorivälineistä.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja