MTV:n rikostoimittajat ihmettelevät hymyilevän Vastaamo-tietomurrosta epäillyn käytöstä: "Kuulustelut etenevät, hän rupeaa pehmenemään – tiili rupeaa puremaan"

MTV:n rikostoimittajat: Hymyilevä Vastaamo-epäilty vangittiin 9:34
Hymyilevä Vastaamo-epäilty vangittiin: Näin MTV:n rikostoimittajat kommentoivat Aleksanteri Kivimäen käytöstä.

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta epäilty Aleksanteri (aiemmin Julius) Kivimäki on tähän mennessä kiistänyt kaikki itseensä kohdistuvat rikosepäilyt. 

MTV:n Rikostoimittajat pohtivat Huomenta Suomessa, että Kivimäki saattaa tutkintavankeudessa alkaa myöntääkin asioita.

– Varmaan hän nyt alkuvaiheessa ainakin kiistää edelleen kaiken, mutta uskoisin, että kun kuulustelut etenevät, hän rupeaa pikkuhiljaa pehmenemään. Kun keskusrikospoliisin näyttö mitä ilmeisimmin on aika vahvaa, niin kyllä siinä varmaan rupeaa mieli muuttumaan. Tiili rupeaa puremaan, kuten sanotaan, rikostoimittaja Pekka Lehtinen arvioi.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi tiistaina Vastaamon tietomurrosta todennäköisin syin epäillyn 25-vuotiaan Kivimäen. Hänet vangittiin yhteensä kahdeksan epäillyn rikoksen perusteella. Rikosnimikkeinä olivat muun muassa törkeä tietomurto ja törkeä yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen.

Kivimäen kuulustelut alkoivat eilen. 

Jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen kertoi keskiviikkona Rikospaikan haastattelussa, että poliisilla on vahvaa teknistä näyttöä Kivimäen syyllisyydestä.

Hymyilevä ilmeily yllätti

Kivimäki tuotiin Suomeen Ranskasta viime viikon perjantaina. Nyt hän on tutkintavankeudessa Vantaan vankilassa.

Kivimäki otettiin kiinni Ranskassa helmikuun alussa eurooppalaisen pidätysmääräyksen perusteella. Ranskan Versaillesin muutoksenhakutuomioistuin teki toissa viikolla päätöksen Kivimäen luovuttamisesta Suomeen.

Tiistaina Kivimäki asteli median eteen vangitsemisoikeudenkäynnissä.

– Vangitsemisoikeudenkäynnissä mies ei piilotellut itseään, vaan hymyili vienosti kameroille ja lohkaisi vitsinkin siitä, kun ei ole parturissa ehtinyt käydä. Vaikutti siltä, että hänellä ei ollut kovin katuvainen asenne, istunnossa paikalla ollut rikostoimittaja Eetu Ruonakoski kertoo.

– Hänestä välittyi sellainen kuva, että oliko hän nöyrin mielin ollenkaan. Toisaalta tuollainen hymyily voi kertoa myös jännityksestä, mikä siinä tilanteessa varmasti oli. Pikkuisen erilaista käyttäytymistä olisin odottanut häneltä, vaikka hän kiistääkin rikokset, Lehtinen pohtii.

– Pientä hermostuneisuutta Kivimäestä oli havaittavissa oikeudessa, mutta silti hänen käytöksensä ja hyväntuulisuutensa hieman yllätti, kun huomioidaan se, että häntä epäillään nyt rikoksesta, jossa on suurin asianomistajien määrä koko Suomen rikoshistoriassa, rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén huomautti.

Asianomistajia kymmeniä tuhansia

Vastaamoon kohdistui yrityksen mukaan tietomurto marraskuussa 2018 ja maaliskuussa 2019. Lokakuussa 2020 se kertoi joutuneensa kiristyksen kohteeksi. Asiakkaiden tietoja julkaistiin netissä ja heiltä vaadittiin lunnaita tietojen levittämisen uhalla.

Poliisin mukaan Vastaamon tietokannassa oli noin 33  000 ihmisen tiedot. Yli 23 000 ihmistä on tehnyt tähän mennessä poliisille rikosilmoituksen.

– Onhan tämä ylivoimaisesti Suomen rikoshistorian vakavin tietomurto, Ruonakoski sanoo.

Ranskassa vankeudessa ollessaan Kivimäki sai käyttää omaa puhelintaan ja olla myös sosiaalisessa mediassa. Suomessa Kivimäelle on määrätty tiukat yhteydenpitorajoitukset ja hän saa olla yhteydessä vain asianajajaansa ja valvotusti vanhempiinsa.

– Hänellä ei ole nyt minkäänlaista kontaktia ulkomaailmaan, joten voi kuvitella, että yksinäistä on, Ruonakoski toteaa.

MTV:n Rikostoimittajat keskustelivat myös Anneli Auerin seksuaalirikosjutun uusimmasta käänteestä ja mitä siitä pitäisi ajatella. Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat