Poliisi kertoo MTV:lle, miten iso takavarikko Tuusulassa paljasti Vastaamo-jutun pääepäillyn – tietomurtajaa vastaan on vahvaa näyttöä

Näin poliisi pääsi Vastaamon tietomurtajan jäljille – palvelinkeskukseen Tuusulassa tehtiin iso laitetakavarikko 6:54
Näin poliisi pääsi Vastaamon tietomurtajan jäljille – palvelinkeskukseen Tuusulassa tehtiin iso laitetakavarikko

Keskusrikospoliisi pääsi psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta epäillyn Aleksanteri Kivimäen jäljille laitetakavarikkojen ja teknisen tutkinnan avulla. Jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen avaa tämän päivän Rikospaikka-ohjelmassa ensimmäistä kertaa julkisuuteen sitä, millaista näyttöä poliisilla on Kivimäkeä vastaan.

– Meillä on todennäköisiä syitä epäillä häntä, eli meillä on todella vahvaa näyttöä siitä, että pääepäilty on tähän asiaan syyllistynyt, Leponen sanoo.

Kivimäki on ainoa, jota poliisi epäilee Vastaamon tietomurrosta. Poliisin käsityksen mukaan Kivimäki oleskeli ulkomailla, kun hän teki tietomurron.

– Tämä on rikos, joka ei ole paikkasidonnainen, vaan sen voi tehdä mistä vain, kun on tietoverkon äärellä.

Katso: Vastaamo-tietomurto: Asianajaja ei tiennyt osasta rikoksia, joista Aleksanteri Kivimäkeä epäillään

Vastaamo-tietomurrosta epäilty kiistää syyllistyneensä mihinkään rikokseen 1:40

Iso palvelintakavarikko Tuusulassa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi eilen Vastaamon tietomurrosta todennäköisin syin epäillyn 25-vuotiaan Aleksanteri Kivimäen. Hänet vangittiin yhteensä kahdeksan epäillyn rikoksen perusteella. Rikosnimikkeinä olivat muun muassa törkeä tietomurto ja törkeä yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen.

Kivimäen kuulustelut alkoivat tänään. Kivimäki on tähän mennessä kiistänyt kaikki häneen kohdistuvat rikokset. Keskusrikospoliisilla on kuitenkin vahvaa, teknistä näyttöä häntä vastaan.

– Ne ovat yksilöiviä tietoja erilaisista tunnistetiedoista, joita voidaan kerätä verkosta tai tietokoneista, joilla yhdistetään tietokone rikospaikkaan.

Leponen kertoo nyt Rikospaikan haastattelussa, että poliisi on tehnyt tutkinnan aikana laitetakavarikkoja, joista yksi kohdistui isoon palvelinkeskukseen Tuusulassa.

– Kun tämä kiristys tuli ilmi, poliisi pystyi tunnistamaan sellaisia yksilöiviä tietoja, joiden avulla päästiin palvelininfran jäljille, jota takavarikoimme. Teknisellä tutkinnalla olemme pystyneet erottelemaan takavarikoidusta aineistosta yksilöiviä tietoja, useita satoja tai jopa tuhansia kappaleita, jotka alkoivat yhdistyä yhteen tiettyyn henkilöön. Sitä kautta todennäköinen syy epäillä häntä on syntynyt, Leponen avaa.

Suomalaispoliisit hakivat Ranskasta

Psykoterapiakeskuksen asiakkaiden arkaluontoisia potilastietoja vuodettiin pimeään verkkoon syksyllä 2020. Samoihin aikoihin asiakkaille lähetettiin lunnasvaatimuksia tietojen julkaisemisen uhalla. 

Pian Vastaamon tietomurron paljastumisen jälkeen Kivimäen nimi nousi esiin netin eri keskusteluissa, koska hänellä oli vastaavanlaisista teoista rikostaustaa. Nimi oli myös poliisin tiedossa. Poliisi vangitsi Kivimäen poissaolevana syksyllä 2022 ja tiedotti julkisuuteen, että sillä on nyt epäilty jutussa.

Kivimäki oli aiemmin kansainvälisesti etsintäkuulutettuna ja hän jäi kiinni Ranskassa helmikuun alussa. Suomalaiset poliisit hakivat Kivimäen viime perjantaina Suomeen.

Poliisi teki pitkään jäljitystyötä siitä, missä epäilty piileskeli. Leposen mukaan tätä työtä tehtiin jo kauan ennen kuin Kivimäki etsintäkuulutettiin kansainvälisesti.

Kuinka moni Vastaamon tietomurron uhreista on maksanut lunnaita epäillylle? Katso tutkinnanjohtajan koko haastattelu illan Rikospaikasta MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa kello 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat