MTV:n meteorologi selvitti: Helsinki on Euroopan harmain pääkaupunki ja toiseksi pimein marraskuussa – "Kuka tietää, jos Suomi osoittautuisi maailman harmaimmaksi maaksi"

Sääkeskustelu 2:31

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas analysoi Euroopan pääkaupunkien harmautta Forecan blogissaan. Harmautta erilaisin keinoin tarkasteltuna Helsinki on todella Euroopan harmain paikka marraskuussa.

Harmautta tutkiakseen Mäntykannas päätti arvioida Helsingin säätä tilastojen valossa tiettyjä sään ominaisuuksia yhdistellen. Tarkoituksena oli luoda eräänlainen harmauden indeksi.

– Tarkastelu ei välttämättä olekaan tällä erää kovin tieteellinen, mutta leikkimielisesti ajateltuna hyvinkin mielenkiintoinen ihmisten näkökulmasta, hän kirjoittaa.

Marraskuu maineeltaan harmaa

Harmautta tarkastellakseen Mäntykannas arvioi Helsingin pilvisyyttä, sateisuutta ja sumua. Vertailukuukaudeksi valikoitiin marraskuu maineensa vuoksi.

– Erityisesti marraskuulla tuntuu olevan suomalaisten silmissä selvä harmausimago ja tämän vuoksi otimme tarkasteltavaksi juuri sen kuukauden tilastot.

Paksut pilvet estävät auringonvaloa, joten pilvipeite on todennäköisesti yksi suurin harmauteen vaikuttava tekijä. Talvella Suomi on pilvinen, koska aurinko ei pääse haihduttamaan pilviä.

– Eurooppalaisten pääkaupunkien osalta Helsinki osoittautuikin heti toiseksi pilvisimmäksi pääkaupungiksi Tallinnan jälkeen marraskuussa. Tyypillisesti lounaasta saapuvat tuulet ja sateet sekä Itämeren kosteuttava vaikutus tuovat runsaasti pilvisiä päiviä erityisesti Etelä-Suomen ja Viron rannikkoalueille.

Helsinki kolmanneksi sateisin

Kun sateisuus otettiin mukaan, Helsingin sijoitus laski kolmanneksi, jaetulla sijalla Tallinnan kanssa. Helsinkiä sateisempia olivat Reykjavik ja Oslo.

Ilmankosteutta arvioidessa Helsinki oli ykkösenä. Kostea ilma tekee sumuisen sään todennäköisemmäksi.

Lisäksi Mäntykannas vertaili eurooppalaisten kaupunkien valoisaa aikaa marraskuussa. Kävi ilmi, että Helsinki on Euroopan toiseksi pimein pääkaupunki marraskuussa.

Euroopan harmain pääkaupunki

Kun pilvisyys, suhteellinen ilmankosteus, sateisuus ja valoisa aika laskettiin yhteen ja pisteytettiin, Helsingin todettiin olevan kaikista harmain pääkaupunki Euroopassa.

Listalla Helsingin jälkeen olivat järjestyksessä Tallinna, Reykjavik, Oslo, Vilna, Riika, Tukholma ja Dublin.

– Paras päivä juhlia Helsinkiä Euroopan harmaimpana pääkaupunkina on marraskuun loppupuolella. Ja kuka tietää, jos Suomi osoittautuisikin maailman harmaimmaksi maaksi, jos tarkastelu tehtäisiin kaikkien 196 valtion välillä. Todennäköisesti sijoituksemme yltäisi hyvin korkealle, jopa kärkikastiin, Mäntykannas kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat