MTV Kuopiossa: Miekaniskut luokassa täpärästi välttäneet opiskelijat pelkäsivät henkensä edestä paetessaan – "Verta oli todella paljon, siellä oli täysi pakokauhu"

2:04
Kuopion kouluisku aiheutti vakavia pelkotiloja ja traumoja uhreille – katso videolta uutisjuttu aiheesta

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa jatkuu tänään oikeudenkäynti Kuopion viime syksyn kouluhyökkäyksestä. 25-vuotiasta Joel Marinia syytetään muun muassa murhasta ja useista murhan yrityksistä. Hän myöntää suuren osan syytteistä.

Miekkahyökkäyksessä viime vuoden lokakuun 1. päivä kuoli yksi nuori nainen, joka oli kotoisin Ukrainasta. Lisäksi yhdeksän muuta haavoittui.

Oikeus kuulee tänään opiskelijoita, jotka olivat Savon ammattiopiston luokkahuoneessa, johon Marin hyökkäsi, mutta jotka välttivät täpärästi miekaniskut.

Moni luuli miekkaa leluksi

Oppitunti Savon ammattiopiston atk-luokassa alkoi kello 12.15 lokakuun 1. päivänä viime vuonna. Joel Marin saapui tunnille noin 10 minuuttia myöhässä ja hän koputti oveen. Opettaja avasi hänelle oven ja jatkoi opetusta.

Marin jäi kuitenkin seisomaan luokan etualalle. Mukanaan hänellä oli musta pitkänmallinen kassi, jota hän alkoi aukaista. Sieltä hän kaivoi esiin pitkän miekan.

Luokassa oli parikymmentä oppilasta. Moni luuli miekkaa ensin leluksi.

– Se näytti ihan lelulta, kolmannessa pöytärivissä istunut nainen kertoi tänään.

"Mietin, että jos kaadun, kuolen"

Kolmannessa rivissä istunut nainen ei loukkaantunut miekkahyökkäyksessä, mutta hän järkyttyi pahasti. Oikeudessa kuultavana ollessaan nainen nieleskeli itkua, kun hän muisteli vajaan vuoden takaisia tapahtumia.

– Joel löi ensin opettajaa. Näytti siltä, että hän löi opettajaa miekalla päähän. Menin itse luokan takaosaan ja nousin pulpetin päälle. Lähdin sitten kulkemaan pulpetteja pitkin pois luokasta. Näin, että joku kaatui lattialle ja mietin, että jos itse kaadun, kuolen, nainen kertoi kyynelehtien.

Nainen pääsi seinänviertä kulkemaan ulos luokan ovesta ja hän juoksi kaverinsa kanssa pois koulun tiloista.

Nainen loukkasi paetessaan polvensa. Lisäksi hänen kätensä oli veressä, kun hän pääsi ulos.

– Verta oli todella paljon. Käteni oli osunut johonkin veriseen. Ihmiset tulivat ulkona kysymään onko minuakin lyöty, kun olen niin verinen. En saanut miekasta osumia, vaan veri tuli jostain muualta.

Tilanne herätti kauhua

Toinen luokassa ollut nuori nainen pääsi pakenemaan pian sen jälkeen, kun Marin oli aloittanut miekkahyökkäyksensä. Nainen ei saanut osumia miekasta, mutta hän näki, kun tekijä huitoi miekalla ympäriinsä.

Nainen myös näki haavoittuneita luokkatovereitaan.

– Tilanne herätti minussa kauhua ja pelkäsin kuolevani, nainen kuvaili.

Naisen mukaan Marinin ilme oli rauhallinen hänen lyödessään miekalla ihmisiä.

– Hänellä ei ilmekään värähtänyt. Minulle tuli vaikutelma, että hän nauttii tekemästään, nainen kuvaili esitutkinnassa.

Luokassa vallitsi paniikki ja sekava kaaos

Kolmas nuori nainen kuvaili luokassa vallinnutta tilannetta paniikinomaiseksi ja sekavaksi kaaokseksi.

Nuori nainen pakeni itse luokkatilassa takaosaan, kun Marin alkoi lyödä miekalla ihmisiä.

– Näin kun hän löi miekalla ensin opettajaa ylävartaloon ja sen jälkeen hän alkoi lyödä muita.

Naisen mukaan useimmat opiskelijat pakenivat luokan takaosaan ensiksi, koska hyökkääjä seisoi huoneen etuosassa eikä ovelle päässyt. Hetken päästä he pääsivät juoksemaan ovelle ja ulos.

– Siellä luokassa oli täysi pakokauhu. Osa ihmisistä meni pöytien ali ja yli. Menimme seinänviertä ja pääsimme lopulta karkuun ovesta, nainen kertoi.

Melko nopeasti kauppakeskus Hermaniin tuli ensimmäinen poliisipartio ja he käskyttivät tekijää. Marin saatiin lopulta pysäytettyä, kun poliisi ampui häntä jalkaan.

Oikeudenkäynnissä kuullaan ensi maanantaina tätä poliisipartiota ja Joel Marinia itseään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja