Kuopion kouluhyökkääjä avautui kuulusteluissa motiivistaan: "Kosto koko maailmaa kohtaan" – synkkä yksityiskohta teon valmistelusta ilmi

0:54
Katso video: luokkahuoneessa puhkesi täysi kaaos miekkaiskun jälkeen

Kuopion kouluiskun esitutkintamateriaalista ilmenee, että tekijä oli suunnitellut hyökkäystään jo vuoden 2017 lopusta saakka. Teon taustalla oli pitkäaikainen katkeruus muita ihmisiä kohtaan. Ennen iskua mies tilasi suunnitelmallisesti lukuisia eri tarvikkeita.

Muun muassa murhasyytteeseen vastaava Joel Marin oli tilannut iskussa tekovälineenä käyttämänsä miekan muutamaa päivää aiemmin ja hakenut sen postista tekopäivänä 1. lokakuuta 2019. Miekka painoi noin 1,5 kiloa ja oli yhteensä 116 senttiä pitkä.

Mies oli tilannut myös ilmapistoolin, etupäässä uhkailutarkoituksiin. 

Aiemmin hän oli suunnitellut tekevänsä koulusurman moottorisahalla ja tilannut itselleen sellaisen. Välineen hankalan käytettävyyden vuoksi hän päätyi tilaamaan miekan.

Moottorisaha löytyi avonaisen mustan kassin päältä tekijän asunnolta.

Tekijän taskusta löytyi myös Moraknil-puukko, jossa ei kuitenkaan havaittu veritahroja.

Naamio ja lihanpalanen

Muiksi tarpeiksi Marin oli hankkinut kaksi isoa mustaa kassia, bensaa, teräketjuöljyä, sytyttimiä, mustan Halloween-naamion sekä riepuja ja lasipulloja polttopullojen tekemiseen.

Marinin jääkaapista löytyi reilu kaksikiloinen viljaporsaan paisti, jonka pakkausmuovissa havaittiin teräväreunainen reikä. Tutkinnan mukaan reikä sopi teräaseella tehdyksi. Miehen epäillään siis testanneen tekovälinettä lihanpalaseen.

Suurin motiivi pitkään haudotulle teolle oli Marinin mukaan katkeruus. Hän kertoi kokeneensa epäreiluna, että muilla asiat olivat paremmin kuin hänellä itsellään. 

Marinin mukaan motiivi tekoon oli "kosto koko maailmaa kohtaan".

– Nuorempana en ajatellut pystyväni tappamaan muita, enkä nähnyt siihen mitään syytä. Myöhemmin tuli sellainen tarve tappaa muita ihmisiä. Tämä muiden tappaminen tuli vahvasti mieleen silloin vuonna 2017, jolloin ajattelin, että näin lähden tekemään, hän sanoi poliisikuulusteluissa.

Hän päätti toteuttaa iskun ennen syyslomaa 2019.

Otti miekan kassista

Marin saapui tekopäivänä tiistaisena aamuna luokkahuoneeseen, otti miekan laukustaan ja alkoi "lyödä niitä, jotka olivat edessä ja kehen ylsin", hän sanoi kuulusteluissa.

Sanojensa mukaan hän ei valikoinut uhreja, koska tarkoituksena oli tappaa kaikki luokkahuoneessa olevat henkilöt.

Hän yritti lyödä niin montaa luokassaolijaa kuin mahdollista. Iskuja sai opiskelutovereiden lisäksi myös opettaja. Opiskelijat yrittävät sännätä tietokoneluokan pöytien yli pakoon, kun hyökkäys alkoi.

Luokassa oli tekohetkellä opettaja ja 18 oppilasta. Kahdeksan oppilasta loukkaantui ja yksi kuoli.

Syytteen mukaan Marin oli lyönyt iskun ainoaa kuolonuhria, 1996 syntynyttä ukrainalaista naista, yli 20 kertaa miekalla.

Yhden luokkahuoneen lattialle ja pulpeteille hän valeli bensaa ja sytytti tulipalon. Hänen tarkoituksenaan oli ollut sytyttää paloja enemmänkin ja heittää vahtimestaria, poliiseja ja muita ihmisiä polttopulloilla.

– Minä menin alempaan kerrokseen katsomaan, onko siellä ihmisiä. Menin tiedustelemaan poliisin tuloa ja saisiko vielä tapettua jonkun tai härnättyä jotain. Näin vahtimestarin, joka vain tuijotti takaisin ja piti etäisyyttä minuun. Minä yritin ampua vahtimestaria ilmapistoolilla, mutta ase ei lauennut, tekijä kertoi kuulusteluissa.

Tapaus tiivistettynä 

Hyökkäys tapahtui Savon ammattiopiston tiloissa Kuopiossa 1. lokakuuta 2019. Koulun tilat sijaitsevat kauppakeskus Hermanissa.

Syyttäjän mukaan hyökkääjä oli vuonna 1994 syntynyt Joel Marin, joka otettiin kiinni koulun tiloista pian hyökkäyksen alettua. Poliisi ampui miestä tilanteessa jalkaan.

Hyökkäyksessä kuollut nainen oli vuonna 1996 syntynyt Ukrainan kansalainen. Hän oli ammattiopiston opiskelija, kuten Marinkin.

Tänään alkaneessa oikeudenkäynnissä Marinille vaaditaan rangaistusta muun muassa murhasta ja 20 murhan yrityksestä.

Syytetylle on tehty jo esitutkinnassa mielentilatutkimus. Sen lopputuloksesta ei kuitenkaan vielä tiedetä. Oikeudenkäynnissä selvinnee, oliko syytetty tapahtumien aikaan syyntakeinen vai ei.

Oikeudenkäyntiin on varattu yhteensä kahdeksan päivää. Oikeutta käydään myös ensi viikolla. MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja