Kuopion miekkahyökkääjää ampunut sankaripoliisi oli harjoittelija – dramaattinen kertomus tapahtumista julki: "Lähtee henki jollen minä tee mitään"

0:54
Hyökkäyksen kohteena olleessa luokkahuoneessa oli iskun jälkeen täysi kaaos. Katso poliisin esitutkintamateriaaliin kuuluvat kuvat yltä.

Kuopion kouluhyökkäyksestä syytetyn miekkamiehen pysäytti ampumalla poliisi, joka oli tapahtuma-aikaan vielä harjoittelussa.

Kouluhyökkäyksen tapahtumapaikalle, kauppakeskus Hermanniin ennätti viime lokakuussa ensimmäisenä poliisipartio, jonka toinen jäsen oli tapahtuma-aikaan kenttävalvonnan harjoittelussa. Hänen seuranaan oli kokeneempi poliisimies.

Harjoittelussa ollut nainen kertoi tapauksen esitutkinnassa, että hän oli ollut poliisimiehen kanssa lähdössä toiselta tehtävältä, kun tieto puukotuksesta Savon ammattiopiston tiloissa tuli.

Koska tehtävää ei ollut kohdistettu millekään tietylle poliisipartiolle, kaksikko lähti kohti kauppakeskusta, missä ammattiopiston tilat sijaitsevat.

– … tiesimme, että kyseessä on puukotus ja matkalla tuli lisätietoa miekasta. Uhreista tai muusta ei tullut tietoa, nainen kertoi kuulusteluissa.

Partio oli paikalla pian. Perillä nainen kuuli, että hän oli työparinsa kanssa paikalla ensimmäisenä.

– Radiosta kuulimme, että hätäsuunnitelman toteuttaminen oli meidän partion tehtävä, nainen kertoi kuulusteluissa.

Sanaton ymmärrys

Kokeneempi poliisi ohjasi siviiliauton aivan kauppakeskuksen etuoven eteen ja kaivoi jotain takapenkiltä. Molemmat poliisit olivat siviilivaatteissa.

– Hän oli ilmeisesti ottamassa tunnisteliiviä ja minä olin mennyt automaattisesti takaluukulle ottamaan taktiset liivit. Varsinaista keskustelua emme ehtineet tehdä, mutta ymmärsimme toisiamme, nainen kertoi.

– Menimme sisään kiireen vuoksi ilman tunnisteliivejä, mutta itse kaivoin rinnassa olleen virkamerkin etupuolelle näkyviin ja nostin hupparin reunaa asekotelon päältä valmiiksi, hän jatkoi.

Kauppakeskuksen sisällä kaksikko eteni naisen muistin mukaan juosten, kunnes käytävällä tuli vastaan kaksi sivullista.

– He sanoivat meille, että älkää tulko tänne ennen kuin huomasivat meidän olevan poliiseja. Sen jälkeen he ohjasivat meidät toiseen kerrokseen, missä tekijä olisi nähty.

– Portaissa näin veritippoja ja silloin tajusin, että siellä on oikeasti tapahtunut jotain.

Kuulutus käski pysymään rauhallisena

Tapahtumien tuoksinassa partiolle tuli tieto, että epäillyllä olisi miekan lisäksi ase.

– Lisäksi liikkeiden kalterit olivat alhaalla ja siellä sisällä näkyi ihmisiä. Myös jokin hälytys/palohälytys-ääni kuului koko ajan ja välillä miesääni kuulutti, että pysykää rauhallisena, nainen kuvaili tilannetta.

Nainen eteni käsi aseen kahvalla, ja partio kulki kauppakeskuksen yläkerrassa lasiovien läpi.

– Minulla oli koko ajan tunne selän taakse jääneestä tilasta, että sitä ei pidä jättää valvomatta, nainen muisteli tilannetta.

Hetken kuluttua naisen partiotoveri huomasikin henkilön ovien takana ja alkoi käskyttää tätä.

– Näin hänet ensimmäisen kerran siinä oven kynnyksellä. Näin miehellä olevan miekka kädessä, mikä osoitti * (partiokaveria) ja muistaakseni minun puoleisessa kädessä henkilöllä oli ase. Ase oli kädessä maata kohti, kuulustelukertomukseen on kirjattu naisen sanoneen.

Käskytys ei tepsinyt

Partiokaveri käveli taaksepäin ja käskytti samalla miekkamiestä, mutta tuloksetta. Naisen mukaan miekkamies lähestyi partiokaveria määrätietoisesti.

– Jossakin vaiheessa minulle on jäänyt muistikuva, että miekka olisi ollut verinen.

Partiokaveri ampui miekkamiestä kohti, mutta laukaus meni huti eikä pysäyttänyt miestä.

– … näin * (partiokaverin) olevan sellaisessa vaarassa, että tältä lähtee henki jollen minä tee mitään, nainen muisteli tilannetta.

Nainen ampui yhden laukauksen. Kertomansa mukaan hänen oli tarkoitus osua miestä alaraajoihin. Laukaus osui nivuseen. Mies pysähtyi.

– Muistelen, että pidin edelleen epäiltyä ”piikillä”, mutta huomasin, että asetta ei enää tarvitse ja laitoin sen koteloon, kun toinen poliisi oli jo kiinni henkilössä.

– Muistan, että rekisteröin ampumiseni jälkeen, että epäillyn liike loppui ja että ei enää tarvitse ampua uudelleen.

Antoivat ensiapua

Tilanteessa oli tässä vaiheessa myös ensimmäisen partion jälkeen paikalle saapunut toinen poliisipartio, jolla oli mukana koira.

Koirapartion mies ampui miekkamiestä etälamauttimella, ja koira puri miekkamiestä jalkaan. Koirapartion mies kertoi kuulusteluissa menneensä miekkamieheen kiinni sen jälkeen, kun tämä oli kaatunut selälleen etälamauttimen käytön jälkeen.

– Koiramies huusi kiinnioton jälkeen ”raudat”, jolloin minä menin siihen viereen ja laitoin epäillylle käsiraudat käteen ja sen jälkeen aloitimme ensiavun antamisen. Epäillyllä oli vielä miekka rinnuksilla, jonka otimme siinä yhteydessä pois, harjoittelussa ollut nainen kertoi kuulustelukertomuksen perusteella.

Poliisit laittoivat miekkamiehelle kaksi kiristyssidettä ennen ambulanssin saapumista.

– Ensiavun aikana jututin henkilöä ja pyysin häntä pitämään silmiä auki.

Naisen mukaan mies ei puhunut muuten, mutta kertoi nimensä ja mainitsi menettävän tajuntansa tai, ettei hän saa henkeä.

– Minä vielä hätäensiavun aikana käskin alhaalla epäiltyä pitämään silmiä auki, koska tämä meinasi laittaa silmiä kiinni.

Naisen partiotoveri loukkaantui kiinniottotilanteessa, sillä miekkamies osui häntä käteen. Huonomminkin olisi kuitenkin voinut käydä, sillä kuulusteluissa miekkamies kertoi itse, että olisi todennäköisesti yrittänyt tappaa poliisit, jos ei olisi itse haavoittunut.

Miestä syytetään muun muassa murhasta ja 20 murhan yrityksestä tänään Pohjois-Savon käräjäoikeudessa alkaneessa oikeudenkäynnissä. Mies on myöntänyt murhanneessa kouluiskussa kuolleen nuoren naisen ja suunnitelleensa tekoa ennen hyökkäystä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja