Vahtimestari kohtasi tappajan silmästä silmään, mutta selvisi naarmuitta – Kuopion kouluhyökkääjä osoitti suoraan päähän, mutta teki hengen pelastaneen virheen

2:03
Kuopion kouluhyökkäyksen oikeudenkäynti alkoi eilen. Katso videolta, mitä istunnosta pitää tietää.

Kuopion kouluhyökkäyksestä syytetyllä nuorella miehellä oli väkivaltaiskun aikaan mukanaan ilmapistooli. Hän yritti käyttää asetta koulun vahtimestariin. Vahtimestari kohtasi miekkamiehen silmästä silmään.

Vahtimestaria kuultiin tapauksen esitutkinnassa.

Poliisin esitutkinnassa vahtimestari kertoi olleensa hyökkäyksen aikaan vahtimestarin kopilla, joka sijaitsee rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Miekkahyökkäykseen hän havahtui, kun näki opiskelijoiden tulevan yläkerrasta juosten ja pakenevan rakennuksesta ulos.

– Yksi tyttö tuli minua vastaan, jolla oli sormet veressä ja tyttö sanoi, että sormet on poikki. Minä soitin tässä vaiheessa hätäkeskukseen ja sieltä sanottiin, että ilmoituksia on jo tullut, mies sanoi kuulustelukertomuksen perusteella.

Opiskelija varoitti miekkamiehestä

Vahtimestari oli lähdössä katsomaan, mitä yläkerrassa tapahtuu, kun vastaan tullut opiskelija varoitti häntä aseen kanssa liikkuvasta miekkamiehestä. Tämän jälkeen hän tyhjensi ala-aulan ihmisistä.

Pian yläkerrasta laskeutui portaita pitkin mies, jolla oli miekka ja käsiase.

– Mies huomasi minut ja osoitti minua ja * (paikalle sattunutta kauppiasta) aseella ja miekka oli lyöntiasennolla, vahtimestari kertoi poliisikuulusteluissa.

Vahtimestarin mukaan miekkamies oli vain muutaman metrin päässä.

– Näin kun mies tähtäsi minua kädessään olleella aseella suoraan otsaan. Ehdin hetken aikaa miettiä oliko miehen ase oikea vai väärä.

– Mies ei sanonut siinä tilanteessa minulle mitään. Miehellä oli sellainen hullunkatse silmissä ja mietin, että tietääköhän itsekään missä on ja mitä on tekemässä.

Miekkamiehen ase ei lauennut. Miekkamies kertoi itse poliisikuulusteluissa, että hän oli ennen vahtimestarin kohtaamista miettinyt, että saisiko ennen poliisin tuloa vielä surmattua jonkun tai "härnättyä jotain". 

Hän oli nähnyt vahtimestarin ja yrittänyt ampua tätä ilmapistoolilla. Ase ei kuitenkaan syystä tai toisesta toiminut, ja vahtimestari pääsi tilanteesta naarmuitta.

Oikeudenkäynti alkoi tiistaina

Kouluhyökkäys tapahtui Savon ammattiopiston tiloissa Kuopiossa 1. lokakuuta 2019. Hyökkäyksessä kuoli yksi ja loukkaantui yhdeksän.

Syyttäjän mukaan hyökkääjä oli vuonna 1994 syntynyt Joel Marin, joka otettiin kiinni koulun tiloista pian hyökkäyksen alettua. Poliisi ampui miestä tilanteessa jalkaan. Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta murhasta ja 20 murhan yrityksestä. Mies on myöntänyt syytteet osin. Hän on muun muassa myöntänyt surmanneensa iskussa kuolleen nuoren naisen. 

Tapaukseen liittyvä oikeudenkäynti alkoi tiistaina Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja