Kuopion koulusurmaajan äiti ei voinut kuvitellakaan poikaansa ase kädessä – illalla soitettu puhelu paljasti totuuden verityön tekijästä

1:51
Video kertoo: Näin Kuopion kouluiskun tapahtumat etenivät

Kuopion lokakuisen kouluiskun raskaita syytteitä alettiin käsitellä käräjäoikeudessa viikon alussa. Poliisin julkistamasta esitutkintamateriaalista selviää, ettei tekijän äidillä ollut mitään käsitystä poikansa hyytävistä aikeista.

Useita ammattikoulun opiskelijoita ja opettajaa miekalla haavoittanut 26-vuotias Joel Marin vastaa syytteisiin muun muassa murhasta ja 20 murhan yrityksestä. Marin on myöntänyt syyllisyytensä. Hänelle haetaan elinkautista vankeusrangaistusta. Puolustuksen mukaan Marin oli tekojen aikaan alentuneesti syyntakeinen.

Poliisin esitutkintamateriaalista ilmenee, että isku tuli täytenä yllätyksenä tekijän lähipiirille. Marinin äitiä kuultiin tutkinnassa, vaikka hän olisi tekijän lähiomaisena voinut kieltäytyä antamasta lausuntoa poliisille.

Surmaaja oli iskua edeltävänä viikonloppuna viettänyt aikaa äitinsä kodissa. Äidin kertomasta ilmenee, että he olivat käyneet keskustelua muun muassa Marinin terapiasuhteen päättymisestä. 

Lisäksi ajatuksia vaihdettiin siitä, oliko liiketalouden opintosuunta varmasti oikea ala pojalle. Äiti jäi siihen käsitykseen, että kouluasiat olivat hyvällä tolalla.

Hän kertoi pojan olleen yläasteella koulukiusattu ylipainoisuuden vuoksi. Aikuisten asioista ja lukemisesta kiinnostuneen nuoren kaveripiiri jäi nuoruusaikana äidin mukaan pieneksi. Äiti luonnehti poikaa viisaaksi ja yksin viihtyväksi.

Äidin mukaan hän oli vieraiden seurassa hyvin kohtelias ja auttoi luokkatovereita koulutehtävissä. Poika oli asunut omillaan vuodesta 2015 saakka, mutta vietti viikonloppuja usein äitinsä luona. 

Tappamisajatuksia vuosien ajan

Tekijä itse kertoi kuulusteluissa suunnitelleensa ihmisten tappamista vuodesta 2017 saakka. Hänellä oli ollut "kostoajatuksia" jo ennenkuin hän oli alkanut hankkia tietoja Suomessa ja maailmalla tehdyistä koulusurmista.

Tiedonhankinnan myötä hän alkoi samaistua tekijöihin ja "kostaa koko maailmalle".

– Se tuntui epäreilulta, että minulla on asiat huonommin kuin muilla ja se ei ole oikein. Koulusurma-ajatukset antoivat jotenkin sellaista voimaa, että joku tarkoitus on elämällä, vaikka se on aika vääränlainen tapa käyttää elämän lahjaa.

Hän kertoi valehdelleensa ihmisille, että "hyvin menee", vaikka totuus olikin toinen. Marinin elämäntilannetta koskevat yksityiskohdat on kuitenkin salattu esitutkintamateriaalista.

Marin liittyi kuopiolaiseen ampumaseuraan syksyllä 2018 ja harjoitteli ilma-aseella ampumista. Hän ajatteli harrastuksen helpottavan oikean aseen hankkimista.

Äidillä ei ollut tietoa lapsensa ampumaharrastuksesta. Hän kertoi pojan olleen nuorena hyvin asevastainen. 

– Minusta ajatus siitä, että hän pitäisi asetta kädessä ja yrittäisi tähdätä sillä johonkin, tuntuu ihan käsittämättömältä, äiti sanoi poliisille.

Kouluiskua varten hän osti miekan lisäksi ilma-aseen, joka ei kuitenkaan toiminut hyökkäyspäivänä. Tämän sai huomata koulun vahtimestari, jota Marin oli aseella uhitellut.

Tekijän kotoa löytyi myös moottorisaha, jolla hän oli ensin ajatellut iskun toteuttaa. Hän luopui ajatuksesta sahan kömpelön käytön vuoksi.

Koti oli tyhjä

Tieto kauppakeskus Hermanissa sijaitsevan ammattikoulun tapahtumista valkeni äidille kello kahden aikaan iltapäivällä, pari tuntia hyökkäyksen jälkeen.

Äiti oli saanut puhelun toiselta pojaltaan, joka tiedusteli, oliko äiti ollut yhteydessä koulussa opiskelevaan veljeen. 

– Yritin tämän jälkeen monta kertaa soittaa Joelin matkapuhelimeen, mutta en saanut häneen yhteyttä, äiti kertoi.

Pojan isä lähti käymään Marinin asunnolla kuopiolaisessa opiskelija-asuntolassa. Perillä odotti tyhjä koti. Sairaalasta ei kerrottu äidille mitään. 

Noin kello kuuden aikaan illalla äiti soitteli Marinin veljen kanssa uudestaan ja sai tietää, että mitä koululla oli tapahtunut. 

Äiti kertoi pohtineensa, mitkä tapahtumat olivat johtaneet pojan tekoon, mutta hän ei pystynyt osoittamaan tiettyä syytä.

Luuli soittimeksi

Esitutkinnasta ilmenee, että hyökkäyspäivän aamuna kello 10.46 Marin katkaisi puhelimensa datayhteyden. Paria tuntia ennen hän oli hakenut postista tilaamansa miekan.

Valvontakameratallenteiden mukaan hän saapui koululle noin 12.25. Surmaaja oli selvittänyt ennalta, että kyseissä luokassa oli puolenpäivän aikaan opetusta. Hän oli valikoinut iskupaikaksi luokkatilan, josta ihmisten olisi mahdollisimman vaikea päästä ulos.

Luokassa oli opettajan lisäksi 28 oppilasta.

Opettaja kertoi aluksi luulleensa, että tekijän kantamassa isossa mustassa kassissa olisi mukana sählymaila tai jokin suurikokoinen soitin. Sanaakaan sanomatta Marin otti laukusta miekan, huokaisi syvään ja löi ensimmäisenä opettajaa. Sen jälkeen hän alkoi vahingoittaa luokkatovereitaan.

Marinin toiminnan sai pysäytettyä poliisiharjoittelija, joka ampui häntä jalkaan.

Tuomio tapauksesta annetaan myöhemmin.

Korjattu kirjoitusvirheitä klo 18.13.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja