Kuopion kouluhyökkäyksen uhrit kärsivät yhä pelkotiloista – tekijän kanssa koulutöitä tehnyt nainen järkyttyi pahasti iskusta: "Luotin häneen, ja yhtäkkiä hän haluaakin tappaa"

2:03
25-vuotias mies myöntää murhanneensa luokkatoverinsa – katso video oikeudenkäynnistä

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa jatkuu tänään oikeudenkäynti Kuopion viime syksyn kouluhyökkäyksestä. Oikeus kuulee opiskelijoita, jotka olivat Savon ammattiopiston luokkahuoneessa, kun 25-vuotias mies hyökkäsi sinne miekan kanssa. Myös mies opiskeli koulussa.

Miestä syytetään murhasta ja 20:stä murhan yrityksestä. Hyökkäyksessä kuoli yksi nainen ja yhdeksän muuta ihmistä haavoittui.

MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä tässä artikkelissa.

Klo 15.15 Oikeuden istunto päättyy tältä päivältä.

Opiskelukaveri pettyi Joelin petettyä luottamuksen

Klo 14.55 Nyt kuullaan tämän päivän viimeistä asianomistajaa. Tämä opiskelijanainen ei loukkaantunut miekaniskuista, koska hän pääsi pakenemaan luokasta. Nainen kuitenkin loukkasi itseään lonkan seudulta, kun hän pakeni luokasta.

– Joelilla oli musta pitkänmallinen kassi, kun hän tuli luokkaan myöhässä. Sieltä hän nosti esiin miekan. Seuraava havaintoni oli, kun hän yritti lyödä sillä opettajaa päähän. Opettaja suojasi kädellään iskuja. Hän pääsi takaovesta karkuun.

Seuraavaksi tekijä siirtyi lyömään opiskelijoita. Nainen nousi seisomaan seinää vastaan.

– Ajattelin, että kuolen tänne. Tilanne oli aika kaaos.

Naiselle Joel Marin oli hyvä koulukaveri, jonka kanssa hän oli tehnyt yhteisiä ryhmätöitäkin.

– Minä pidin hänestä ja hän oli hyvä luokkakaveri. Minä luotin häneen. Vietimme aikaa yhdessä ja teimme yhdessä koulutehtäviä. Tietenkin se vie luottamussuhteen, jos hän tekee tuollaisen tempun ja haluaakin tappaa, nainen sanoi.

Nainen saapui kuultavaksi samaan oikeussaliin Joel Marinin kanssa. Hän halusi nimenomaan nähdä tekijän.

– Ajattelin, että pääsen tästä paremmin eteenpäin, kun kohtaan hänet ja näen hänet omin silmin, hän perusteli.

Opiskelija on halunnut unohtaa tapahtuneen

Klo 13.49 Nyt oikeudessa kuullaan opiskelijanaista, joka ei haavoittunut miekkahyökkäyksessä, koska hän pääsi pakenemaan luokasta ennen kuin Marin ehti lyödä häntä miekalla.

Nainen sanoo, että hänen muistikuvansa tapahtumasta ovat jo heikentyneet melko paljon. Hän on myös halunnut unohtaa tapahtuneen.

Nainen pakeni luokasta vähissä vaatteissa ja ilman kenkiä. Puhelimensa hän oli tajunnut ottaa mukaan. Nainen pakeni opettajahuoneeseen. Tilanne oli hänen mukaansa valtavan sekava.

Moni luokassa luuli lelumiekaksi

Klo 13.36 Nuoren opiskelijanaisen mukaan useimmat luokassa luulivat 1. lokakuuta 2019, että Joel Marin veti kassistaan esiin lelumiekan. Ensimmäisenä tekijä huitoi miekalla opettajaa päin.

– Kaikki luulivat, että onko se lelumiekka vai mikä. Istuin oven vieressä ja menin pöydän alle piiloon. Joel oli juuri painanut oven takanaan lukkoon ja hän osoitteli miekalla oppilaita päin, nainen kertoi omassa kuulemisessaan.

– Ajattelin, että minun on pakko päästä pois tilanteesta. Sain lopulta oven auki, kun ensin hetken taistelin lukon kanssa. Sitten juoksin pois, hän muisteli tapahtumia.

Klo 13.30 Oikeudenkäynti jatkuu lounastauon jälkeen. Nyt kuullaan opiskelijanaista, joka oli luokassa miekkahyökkäyksen aikaan. Joel Marin yritti lyödä miekalla myös tätä nuorta naista, mutta nainen onnistui väistämään iskut.

– Hänelle on aiheutunut tapahtuneesta pelkotiloja, painajaisia ja ahdistusta, naisen avustaja kertoi oikeudessa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Luuli miekkaa ensin leluksi

Klo 11.53 Oikeus kuulee naista vielä suljetuin ovin ja sen jälkeen alkaa lounastauko.

Klo 11.38 Päivän kolmas asianomistaja kertoo olleensa ihmeissään, kun Joel Marin tuli luokkaan ja veti kassista miekan esiin. Ensimmäisenä tekijä löi opettajaa ja opettaja yritti piiloutua iskuilta pöydän taakse.

Nainen mietti ensin, että kyseessä on vain lelu, koska hän ei nähnyt aluksi verta.

– Sitten Joel alkoi lyödä oppilaita, jotka olivat häntä lähellä. Ensimmäistä naisopiskelijaa hän löi monta kertaa, ehkä 8 tai 9 kertaa, nainen arveli.

Nainen pääsi pakenemaan luokkahuoneesta opettajanhuoneeseen. Hän ajatteli sen olevan turvallinen paikka. Hän huusi apua ja opettajat tulivat hänen luokseen. Samalla nämä soittivat hätäkeskukseen.

Opiskelijanainen on venäjänkielinen, joten hänen oli vaikea ilmaista itseään, mutta hän yritti selittää opettajille suomeksi, että miehellä on iso miekan tapainen esine kädessään luokkahuoneessa.

Opettajat tutkivat samalla naisen haavoja. Naisen vasemman käden haavasta suorastaan suihkusi verta.

Pian tämän jälkeen koulussa alkoi haista palaneen käry. Tekijä oli sytyttänyt luokkahuoneen tuleen.

Apu saapui melko nopeasti paikalle ja naisopiskelija vietiin ambulanssilla sairaalaan. Naisen haavat ommeltiin sairaalassa kiinni.

Nainen ei pystynyt nostamaan lainkaan vasenta kättään ja käsi oli tunnoton. Hänelle jäi pysyviä kosmeettisia haittoja teosta.

Klo 11.10 Kolmantena päivän kuultavana on nainen, joka on syytteen mukaan yksi murhan yrityksen kohteista. Nainen oli Savon ammattiopiston luokassa, jonne Joel Marin hyökkäsi.

Tekijä löi miekalla naista vasempaan käsivarteen. Nainen vaatii tekijältä yli 20 000 euroa korvausta kivusta, kärsimyksestä ja pysyvästä kosmeettisesta haitasta. 

Nainen suojasi kädellä päätään iskuilta

Klo 10.37 Toisena asianomistajana kuullaan tänään niin ikään naista, joka oli Savon ammattiopistossa luokkahuoneessa, mihin Joel Marin hyökkäsi miekan kanssa viime lokakuun 1. päivä. 

Oikeudessa käsitellään suljetuin ovin kirjalliset todisteet naisen terveydentilasta ja lääkärinlausunnoista.

Tätä naista tekijä löi miekalla ainakin kerran ylävartaloa tai päätä kohti niin, että miekan terä osui naisen peukaloon hänen suojatessaan kädellä päätään. Miekaniskusta aiheutui naiselle peukaloon luuhun saakka ulottunut haava ja kyynärvarteen ruhje.

Nainen pääsi pakenemaan luokasta ensimmäisen miekaniskun jälkeen.

Tätä naista ei kuultu oikeudessa lainkaan yleisön läsnäollessa, vaan koko hänen osuutensa käsiteltiin suljetuin ovin.

Luokassa vallitsi kauhu ja kuolemanpelko

Klo 9.46 Oikeus käsitteli suljetuin ovin miekkaiskussa loukkaantuneen naisen lääkärinlausuntoja. Nyt naista itseään kuullaan.

Naisen mukaan koulupäivä alkoi normaalisti kahdeksalta viime vuoden lokakuun 1. päivänä. Oli sateinen päivä. Kahdentoista jälkeen alkoi atk-tunti ja Joel Marin tuli myöhässä tunnille. Hän koputti oveen ja opettaja päästi hänet sisään.

– Joel jäi seisomaan opettajan pöydän viereen. Hänellä oli joku pussi kädessään ja hän ryhtyi sitä kaivelemaan. Istuimme kaverin kanssa etupenkissä ja ihmettelimme mitä tapahtuu, nuori nainen kertoi oikeudessa.

Tekijä kaivoi miekan esiin.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että se on lelumiekka ja ihmettelin, mitä tämä tarkoittaa. Siinä ei kauaa mennyt, kun Joel huitaisi miekalla opettajaa kohti. Näin, että hän tähtäsi päätä kohti. Opettaja huusi apua.

Naisen mukaan opettaja juoksi ulos luokasta, jonka jälkeen tekijä siirtyi luokkatovereitaan kohtaan.

– Luokassa alkoi syntymään kauhea paniikki. Hän huitoi miekalla kaikkia kohti. Muistan, kun joku heitti häntä tuolilla. Kaikki pelkäsivät henkensä edestä, nuori nainen kertoi.

Tekijä jäi seisomaan naisen viereen luokassa. Nainen oli pöytien ja tuolien välissä tavallaan jumissa.

– Hän kääntyi minuun päin ja alkoi lyömään minua. Hänellä oli ihan tyhjä katse eikä hän sanonut sanaakaan. Joelilla oli valtavasti voimaa lyönneissä.

– Se tilanne on hämärässä muistissa, mutta muistan, että nostin käteni suojaksi. Käteeni tuli kaksi avomurtumaa. Kaaduin pöydän taakse ja hän jatkoi minun lyömistä. Ajattelin, että kuolen.

Naisella sumeni silmissä hetkeksi. Viimeinen miekanisku tuli kaulaan. Pian nainen näki, kun tekijä poistui ja lähti ulos luokasta.

– Tajusin, että hän luuli antaneensa minulle jo kuolettavan iskun. Yritin nousta ylös, mutta tajusin, että minullahan on käsi poikki.

Nainen raahautui terveen kätensä varassa ulos luokasta.

– Mietin ensin, jäänkö luokkaan ikään kuin esittelemään kuollutta, mutta vaistoni sanoi, että Joel varmasti vielä palaa ja tulee viimeistelemään tappotyönsä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Nainen muistaa vain hatarasti hetket, kun hän raahautui ulos luokasta. Käytävällä koulun henkilökuntaan kuuluva nainen tuli vastaan ja käski naista maahan makaamaan.

– Totesin, että tähän ei voi jäädä, olemme kaikki vaarassa. Hoipertelin rullaportaiden suuntaan. Paukutin liiketilan ovea ja se ovi meni aivan veriseksi. Liiketilassa ollut nainen päästi meidät sisään.

Naisen mukaan hyvin pian tämän jälkeen alkoi kuulua poliisin käskytykset, jonka jälkeen kuului kaksi laukausta.

– Vasta kun tajusin, että vaara on ohi, aloin tuntemaan kipua. Siinä sokissa en edes tuntenut kipua.

Nainen kuljetettiin ambulanssilla Kuopion yliopistolliseen sairaalaan, missä hänet leikattiin heti.

Vamma vaikuttaa vahvasti elämään

Naiselle jäi vatsaan arpia, kaulassa hänellä on näkyvällä paikalla pistohaava ja hänen kätensä on yhä raadellun näköinen. Naisen vasemman käden sormet eivät edelleenkään ojennu. Myös hänen ranteensa liikkuu huonosti.

– Vamma on vaikuttanut hyvin merkittävästi minun jokapäiväiseen elämääni. Olen vasenkätinen enkä pysty enää kirjoittamaan. Aikaisemmin minulla oli soittoharrastuksia, mutta enää en pysty soittamaan mitään instrumentteja.

Naisen vasen käsi on nyt leikattu jo neljä kertaa. Lisää leikkauksia on luvassa. Lääkärin mukaan naisen käsi ei todennäköisesti koskaan palaudu ennalleen.

Opiskelija raahautui vakavasti loukkaantuneena turvaan

Klo 9.12 Ensimmäisenä oikeudessa kuullaan naista, joka oli luokkahuoneessa Joel Marinin hyökätessä sinne miekan kanssa. Nainen sai vakavia vammoja miekaniskuista. Hän vaatii yli 20 000 euroa kärsimys- ja kipukorvauksia.

Nainen oli yksi uhreista, joka joutui syyttäjän mukaan murhan yrityksen kohteeksi. Marin löi naista useita kertoja miekalla ylävartaloa ja päätä kohti. Miekan terä osui naista kaulaan, vatsaan ja käsivarteen. Nainen selvisi kuin ihmeen kaupalla iskuista hengissä.

Nainen pääsi raahautumaan toisen kätensä varassa viereiseen luokkahuoneeseen, koska toinen käsi oli lähes poikki. Nainen jäi lattialle makaamaan, mistä hänet myöhemmin autettiin ambulanssiin ja vietiin sairaalaan.

– Kuolemanpelko oli vahvasti läsnä. Teko on romuttanut naisen uskon yhteiskuntaan ja jopa aikaisemmin turvallisina pitämiinsä ihmisiin. Hän pelkää jatkuvasti, naisen avustaja kertoi oikeudessa.

Nainen ei ole itse samassa oikeussalissa tekijän kanssa, vaan häntä kuullaan videoyhteyden välityksellä poliisitalolta.

Läheskään kaikki näistä uhreista eivät halua nähdä lainkaan tekijää, joten heitä kuullaan etäyhteyden kautta.

Klo 9.07 Oikeuden istunto alkaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja