Näin luokkatoverit ja opettajat kertoivat kauhunhetkistään miekkamiehen hyökättyä kesken koulupäivän: "Hänellä ei ilmekään värähtänyt"

0:54

Kuopion lokakuisen kouluiskun esitutkintamateriaalista käy ilmi, että moni silminnäkijä kiinnitti huomiota tekijän silmiinpistävään rauhallisuuteen. Luokkatoverit luulivat ensin, että kyse on jonkinlaisesti pilasta.

– Tuli mieleen joku kauhuelokuva.

Näin kuvaili luokkahuoneen eturivissä istunut naisopiskelija hetkeä, jona kouluiskusta syytetty Joel Marin alkoi lyödä luokassa olleita ihmisiä yli metrin mittaisella miekalla.

Miehelle luettiin tänään raskaat murhasyytteet Pohjois-Savon käräjäoikeudessa Kuopiossa.

Luokassa ollut nainen kertoi ryömineensä pöydän alta ulos luokkahuoneesta. Hän oli yksi yhdeksästä opiskelijasta, joka pääsi tilanteesta pakoon loukkaantumatta miekaniskuista. Kaikkiaan luokassa oli tapahtumien aikaan 28 oppilasta ja yksi opettaja.

Opettaja ja kahdeksan oppilasta loukkaantui, yksi oppilas kuoli.

Monen silminnäkijän kertomuksissa korostuu, miten korostuneen rauhallisesti hyökkääjä toimi verityön aikaan.

"Mitä Joel nyt pelleilee?"

Ainakin kaksi poliisin kuulustelemaa luokkatoveria totesi ensin luulleensa, että kyse on jonkinlaisesta pilailusta ja leikkimiekasta.

– Näin hänen avaavan mukanaan olevaa kassia ja ottavan sieltä pitkän miekan, jossa oli suora terä. Ajattelin, että mitä Joel nyt pelleilee. Tämän jälkeen näin, kun Joel nosti miekan ja löi sillä opettajaa, opiskelijakaveri kertoi.

Ensin hyökkääjä kävi eturivissä istuneiden opiskelijoiden sekä opettajan kimppuun. Silminnäkijän mukaan luokan tietokoneista lensi muovipalasia ympäriinsä miekaniskujen voimasta. Ihmisen rynnivät huoneesta pakoon tietokonepöytien yli.

– Tapahtuman alussa tuli oikeasti kuolemanpelko, että nyt tuli noutaja, eräs tilanteeseen joutuneista kuvaili.

Yksi miekalla lyöty sanoi kuulusteluissa, kuinka tekijä "huokaisi syvään ja rauhallisesti" ennen lyöntiä.

Toinen luokkakaveri kertoi hyytävästä, samankaltaisesta havainnosta. 

– Joelilla oli niin rauhallinen ilme. Hänellä ei ilmekään värähtänyt. Minulle tuli vaikutelma, että hän nautti tekemästään, nainen sanoi.

Seisoi miekka kädessä ovella

Ammattiopiston miesopettaja havahtui käytäviltä kuuluvaan huutoon ja meteliin puolen päivän aikaan olleessaan opettajainhuoneessa. Hyökkäys tapahtui lokakuun 1. päivänä viime vuonna.

Sekasortoinen tilanne valkeni, kun hän lähti huoneen ovelle katsomaan, mistä on kyse.

Opettajanhuoneen edessä makasi vaaleahiuksinen nainen miekaniskuista loukkaantuneena. Tummiin vaatteisiin pukeutunut Marin seisoi miekka kädessä parin metrin päässä.

Toinen opetushenkilökuntaan kuuluva mies kysyi "sinäkö se miekkamies olet?"

– Miltä se näyttää? Marin oli vastannut opettajan mukaan täysin rauhallisena ja palannut lyömään lattialla maannutta naisuhria.

Opettajat olivat ymmärtäneet tilanteen toivottomuuden ja poistuneet rakennuksesta toista kautta.

– Tämän miehen toiminta oli koko ajan rauhallista ja eikä hänestä välittynyt mitään epävarmuutta tai muuta, toinen opettaja kuvaili.

Pitkä suunnittelu

Kuulusteilussa Marin kertoi, että oli suunnitellut iskua jo vuodesta 2017. Hän kertoi olleensa katkera ihmisille, joilla meni paremmin kuin hänellä. Tekijän sanojen mukaan kyseessä oli "kosto koko maailmaa kohtaan". 

Hän oli ennen tekoa hankkinut tekovälineenä käyttämänsä miekan lisäksi moottorisahan, naamion, veitsen, bensaa ja muita polttopullotarvikkeita.

Hyökkäyksessä kuollut nainen oli vuonna 1996 syntynyt Ukrainan kansalainen. Hän oli ammattiopiston opiskelija, kuten Marinkin.

Tänään alkaneessa oikeudenkäynnissä Marinille vaaditaan rangaistusta muun muassa murhasta ja 20 murhan yrityksestä.

Syytetylle on tehty jo esitutkinnassa mielentilatutkimus. Sen lopputuloksesta ei kuitenkaan vielä tiedetä. Oikeudenkäynnissä selvinnee, oliko syytetty tapahtumien aikaan syyntakeinen vai ei.

Oikeudenkäyntiin on varattu yhteensä kahdeksan päivää. Oikeutta käydään myös ensi viikolla. MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja