Mitta tuli täyteen – Fifa haastettu oikeuteen

Englannin ammattilaisjalkapalloilijoiden pelaajayhdistys (PFA) ja Ranskan pelaajayhdistys (UNFP) ovat haastaneet Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan oikeuteen liian täyden ottelukalenterin takia. Oikeusprosessi liittyy erityisesti kesällä 2025 järjestettävään seurajoukkueiden MM-turnaukseen.

Fifan on määrä järjestää 32 joukkueen MM-turnaus Yhdysvalloissa kesä-heinäkuussa 2025, mutta pelaajayhdistysten mielestä laajennettu turnaus tarjoaa pelaajille kohtuuttoman lisätaakan. Seurajoukkueiden MM-turnaukset on järjestetty aiemmin seitsemän joukkueen voimin.

Jalkapallon pelaajayhdistysten kattojärjestön FIFPron mukaan "pelaajayhdistykset uskovat, että Fifan päätökset rikkovat pelaajien ja heidän pelaajayhdistystensä oikeuksia Euroopan unionin perusoikeuskirjan alla." Pelaajayhdistykset epäilevät Fifaa myös EU:n kilpailusääntöjen rikkomisesta.

PFA ja UNFP ovat FIFPron tuella pyytäneet Brysselin kauppatuomioistuinta siirtämään tapauksen EU:n tuomioistuimen käsiteltäväksi.

– Jalkapallon kysytyimmät pelaajat ovat osana loputonta otteluiden ja kilpailujen aikataulua seurajoukkueissaan ja maajoukkueissaan. Heidän rajojaan työnnetään koko ajan tuonnemmaksi, kun kilpailuja laajennetaan ja uusia kilpailuja luodaan, PFA:n toiminnanjohtaja Maheta Molango sanoi.

Fifa ei ole kommentoinut asiaa, mutta kattojärjestöä lähellä olevien lähteiden mukaan Fifa perustelee kantaansa jalkapalloliittojen yhteisellä päätöksellä. Fifan mukaan Euroopan jalkapalloliitto Uefa ja muiden maanosien jalkapalloliittojen edustajat allekirjoittivat kansainvälisen ottelukalenterin Fifan johtokunnan kokouksessa.

Lue myös:

    Uusimmat