Miten pääsisit verkkopankkiin, jos puhelimesi varastettaisiin? Toimi näin ennen lomia – "Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat..."

Ihana loma odottaa, sitten puhelin taskusta katoaa! Miten sujuisi pankkiasiointi, jos pääasiallinen "konttorisi" sijaitsee juuri voron matkaan kadonneessa puhelimessa? Näin varmistat, että tietoturvasi säilyy myös lomakauden aikana. 

Entisaikaan pahin lomakompastus olisi monille ollut lompakon varastaminen. Nykyisin huoli on siirtynyt puhelimeen – sisältäähän luuri monissa tapauksissa sekä pankkikorttitiedot, verkkopankkitunnukset että kaikenlaiset kartat, liput ja maksusovellukset tärkeistä sometileistä puhumattakaan. 

– Älylaitteet toimivat käytännössä digitaalisina lompakkoina. Lomailijoiden on tärkeää tiedostaa, että nämä laitteet ovat houkuttelevia kohteita tieto- ja identiteettivarkaille, sanoo Deloitten kyberturvallisuuspalveluista vastaava partneri Juha Kolehmainen tiedotteessa.

Moni ei huomaa ennen matkaa pohtia, pääsisikö hoitamaan tärkeitä asioitaan, mikäli puhelin katoaisi. Miten sujuisi esimerkiksi tunnistautuminen tai muu pankkiasiointi, jos pääasiallinen "konttori" sijaitsee juuri voron matkaan kadonneessa puhelimessa?

– Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat ne, jotka menettävät pääsynsä kaksivaiheiseen tunnistautumiseen, missä yleensä hyödynnetään matkapuhelinta, eikä heillä ole varajärjestelyä tällaista tilannetta varten. 

"Enemmän potentiaalisia kohteita kyberrikollisille"

Nykymaailmassa fyysinen varkaus ei toki ole ainoa ankea vaihtoehto. Moni lomalainen käyttää matkaillessaan esimerkiksi avoimia wifi-verkkoja. Ne ovat käteviä, mutta myös potentiaalisia pahuuden pesiä.

– Kun avoimia verkkoja käyttää enemmän ihmisiä ilman salattua VPN-yhteyttä, tarkoittaa se enemmän potentiaalisia kohteita kyberrikollisille, Kolehmainen jatkaa.

Esimerkiksi kuvat ja muut tärkeät tiedot tulisi säännöllisesti varmuuskopioida pois puhelimesta. Näin lomakuviaan tai muita muistojaan ei varkauden sattuessa välttämättä menetä ikuisiksi ajoiksi, vaan tiedot saa palautettua uuteen puhelimeen.

– Mieti hetki, kumman menettäisit mieluummin: kännykän vai lompakon, kehottaa kyberturvallisuuden asiantuntija Anu Laitila tiedotteessa.

Työpuhelimen kanssa matkoille? Tsekkaa, tarvitsetko luvan

Työpuhelin ja henkilökohtainen puhelin ovat monelle jo yksi ja sama. Siksi harvalle tulee mieleen, että varkaustilanteesta tulee ilmoittaa myös työnantajalle – henkilökohtaisten selfieiden lisäksi pitkäkyntinen saattaa nimittäin anastaa yrityksen tärkeitä tiedonmurusia.

– Henkilökohtaisen tietoturvan lisäksi monien meistä tulee pohtia myös työnantajan tietoturvallisuutta, mikäli vapaa-ajallakin on käytössä työnantajan tarjoamat laitteet. Työnantajien on puolestaan tärkeää huolehtia tietoturvastaan selkeällä viestinnällä ja ohjeistusten avulla ja muistuttaa työntekijöitään matkustamisen aikana vaanivista vaaroista, Laitila lisää.

Turvassa kaikilla tavoilla – tee nämä ennen matkaa!

  • Ulkomaille tai erityisesti riskialttiille alueelle matkustavan kannattaa tehdä matkustusilmoitus ulkoministeriölle. Kun teet ilmoituksen, ministeriö saa sinuun yhteyden, mikäli maan turvallisuustilanne matkan aikana niin vaatii. Tee ilmoitus myös, jos olet omatoimimatkalla itseksesi.

  • Jätä yhteystietosi, kuten majapaikkasi osoite, ja muut matkasuunnitelmasi jollekulle tuttavallesi varmuuden vuoksi.

  • Aseta maksukortteihisi vuorokausikohtaiset turvarajat esimerkiksi käteisnostoille. Muista myös tilien turvarajat.

  • Nosta hieman käteistä rahaa kohdemaan valuutassa, äläkä säilytä kaikkea rahaa samassa paikassa.

  • Ota tärkeimmät puhelinnumerot ja muut yhteystiedot talteen. Mikäli käytät työnantajan laitetta, muista tallentaa myös esimerkiksi it-tuen yhteystiedot. Huomaa, ettei kaikkien työlaitteita välttämättä saa viedä kaikkiin maihin. Tämän voit tarkistaa työpaikaltasi.

  • Pakkaa matkalle paitsi laturi, myös adapteri. Huomaa, ettei USB-pistokkeita aina ole tarjolla lataamista varten, minkä lisäksi julkisesta USB-portista voi pahimmassa tapauksessa saada haittaohjelman.

  • Varmuuskopioi laitteesi juuri ennen matkaa.

  • Varmista, että pääset kirjautumaan esimerkiksi verkkopankkiin myös toiselta laitteelta.

  • Ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen somepalveluissa.

  • Toisessa EU-maassa ei mobiilidatan käytöstä tarvitse maksaa ylimääräisiä verkkovierailu- eli roamingmaksuja. Muihin maihin saatat tarvita datapaketin. Operaattori voi tarjota tällaista pakettia esimerkiksi tekstiviestitse maahan saapuessasi.

  • Laita päälle puhelimen löytämisen mahdollistava "Find my phone" -asetus. Laita päälle myös pin-koodin kysely matkan ajaksi.

  • Jos matkalla käytät avointa verkkoa, napsauta päälle VPN-yhteys. Älä anna puhelimen liittyä automaattisesti avoimeen verkkoon. Pidä myös bluetooth pois päältä, kun et tarvitse sitä. 

  • Lentolipuista tai muistakaan tärkeistä dokumenteista ei kannata jakaa kuvia, sillä QR-koodit saattavat sisältää henkilötietoja ja joku voi esimerkiksi peruuttaa lentosi. Jaa matkakuvat loman jälkeen.

Aina ei suju! Mistä apu, kun loma meni pieleen ja arki ahdistaa? Juttu jatkuu videon alla.

Mistä apu, kun loma meni pieleen ja arki ahdistaa? 8:55
Haastattelussa terveystalon organisaatiopsykologi Annamari Heikkilä.

Jos puhelin varastetaan lomalla…

  • Toimi nopeasti. Ota yhteys puhelinoperaattoriisi ja sulje SIM-korttisi.
  • Sulje maksukortit tai mobiililompakko oman pankin tai korttiyhtiön kautta. Tallennathan myös nämä numerot hätätilannetta varten muualle kuin puhelimeesi!
  • Vaihda kaikki salasanat kaikkiin tärkeisiin tileihin. Älä käytä samaa salasanaa kahdessa paikassa.
  • Tee rikosilmoitus.
  • Ilmoita vakuutusyhtiöösi.
  • Tarkista palattuasi luottokorttiostoksesi ja varmista, että tililtä ei ole veloitettu mitään ylimääräistä.

Lomavarautumiseen on toki muitakin sääntöjä. Vaikka sähkölaitteita on hyvä ottaa irti seinästä mahdollisen loma-ajan ukkosen vuoksi, kannattaa samalla kuitenkin miettiä, mitä laitteita kytkee pois päältä.

Katso myös: Kuinka pitää tietoturvasta huoli Tinderissä?

Näin pidät tietoturvastasi huolen Tinderissä 0:28
Rakkaus mielessä? Näin pidät tietoturvastasi huolen Tinderissä!

Lähteet: Deloitte, Um.fi, Europa.eu

Lue myös:

    Uusimmat