Poliisi varoittaa murtoriskistä: Näin ei vara-avaimelle kannata missään nimessä tehdä

Näin toimit jos epäilet asuntomurtoa 0:28
KATSO MYÖS VIDEO: Jos epäilet, että asuntoosi on murtauduttu, toimi näin! Videolla ohjeet.

Poliisilta vinkataan, miten asuntomurron riskiä voi pienentää lomareissulle lähtiessä.

Kuluttajaliitto ja Kiinteistöliitto muistuttivat aiemmin, kuinka vähentää asuntomurron riskiä kesäloman aikana. Nyt myös Poliisi antaa vinkkejä asuntomurtoriskin pienentämiseen.

Tilastojen mukaan asuntomurtojen määrä väheni huomattavasti viime vuonna, kun matkailu oli vähäistä koronatilanteen vuoksi. Havainto vahvistaakin ajatusta siitä, että tehokkain tapa estää asuntomurto on pysyä kotona.

Kesällä moni lähtee kodistaan lomareissulle, eikä kotiin jää useimmiten kukaan vahtimaan. Poliisista muistutetaan, että pitkään asumattomana oleva asunto on altis murtovarkauksille.

Murtovarkauden riskiä voi kuitenkin pienentää, jos noudattaa muutamia vinkkejä. Kun poistut asunnostasi, muista ensinnäkin lukita ovet ja ikkunat, sekä kytkeä mahdollinen hälytysjärjestelmä päälle. 

Älä kerro matkastasi julkisesti sosiaalisessa mediassa

Jos asuntoon ei jää ketään matkan ajaksi, tulevaa tai meneillään olevaa matkaa ei kannata hehkuttaa sosiaalisessa mediassa.

Näkyykö arvoesineitä asunnon ikkunoista?

Pane arvo-esineet piiloon siten, ettei niitä havaitse ainakaan ikkunoista sisään katsomalla. Tyypillisimmin murtovarkaat anastavat koruja, käteistä, aseita, elektroniikkaa sekä muuta arvo-omaisuutta.

Poliisi vinkkaa, että ennen matkalle lähtöä kannattaa myös ottaa talteen puhelimien, tablettitietokoneiden ja muiden laitteiden tunnisteet, jotta poliisi voi yrittää paikantaa ne mahdollisen anastuksen jälkeen. Laitteiden omat sovellukset ja suurimman osan laitteista omistaja voi itsekin paikantaa. 

Tee naapureiden kanssa diili, mikäli mahdollista

Matkalle lähtiessä asunto olisi hyvä jättää mahdollisimman asutun näköiseksi. Mikäli naapuruussuhteet sallivat, kannattaa naapureiden kanssa sopia esimerkiksi pihan hoitamisesta ja postin noutamisesta.

Naapureita voi myös pyytää pitämään tyhjänä olevaa asuntoa hieman silmällä epäilyttävän toiminnan osalta.

Vara-avainta ei missään nimessä kannata piilottaa asunnon lähettyville

Älä jätä vara-avainta mihinkään ulos piiloon vaan mieluummin jonkun luotettavan henkilön haltuun.

Mitä tehdä, jos asuntoon on murtauduttu loman aikana?

Joskus kaikista varotoimista huolimatta murtovarkaat vierailevat asunnossa. Jos lomalta palatessa huomaa, että asunnossa on käyty, tulisi Poliisin mukaan soittaa viipymättä hätänumeroon 112.

– Asukkaan tulee myös heti poistua asunnosta, jottei hän tule sotkeneeksi tekopaikkaa ja jotta poliisi voi suorittaa rikospaikkatutkinnan. Naapureita voivat puhuttaa havaintojen osalta sekä poliisi että asukas itse, Poliisilta neuvotaan.

Lähde: Poliisi

Lue myös:

    Uusimmat