Muista nämä asiat, ennen kuin poistut kotoa kesäloman viettoon – "Saattaa houkuttaa varkaita"

Näin toimit jos epäilet asuntomurtoa 0:28
KATSO MYÖS: Jos epäilet, että asuntoosi on murtauduttu, toimi näin! Videolla ohjeet.

Mökille lähtiessä kannattaa kiinnittää huomiota tiettyihin asioihin, jotta kotiin palatessa ei odota ikävä yllätys.

Kerroimme aiemmin, että mökille tai muulle lomareissulle lähtiessä kannattaa sopia vaikkapa naapurin kanssa kodin pesualtaiden ja lattiakaivojen vesilukkojen ajoittaisesta kastelusta, jotta lomalta palatessa ei ikävä löyhkä iske vasten kasvoja. Mutta millaisiin muihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ennen pitkää poissaoloa kotoa?

Rakennusyhtiö JM Suomen asuntomyyjä Sirpa Plyhm muistuttaa toimenpiteistä, jotka on hyvä tehdä ennen kotoa poistumista sekä kertoo yleisimmistä virheistä, joihin moni lomalainen sortuu.

– Usein ajatellaan, että ilmastointia ei tarvitse pitää päällä asunnosta poissa ollessa. Kuitenkin ilmastoinnin sulkeminen saattaa aiheuttaa kosteutta huoneistoon. Samalla on hyvä katsoa, että pyykki- ja astianpesukoneiden hanat ovat varmasti kiinni, jotta mahdollisen vesivahingon riski pienenee, Plyhm vinkkaa tiedotteessa.

Plyhm muistuttaa, että vaikka sähkölaitteita on hyvä ottaa irti seinästä mahdollisen ukkosen vuoksi, kannattaa samalla kuitenkin miettiä, mitä laitteita kytkee pois päältä.

– Esimerkiksi jääkaappia tai pakastinta ei kannata vahingossa kytkeä irti seinästä, elleivät ne ole tyhjiä ja sulatettuja jo valmiiksi.

Jos jääkaappi jää päälle, kannattaa tarkistaa, mitä se pitää sisällään. Matkan aikana vanhaksi menevät ruoat kannattaa nauttia pois tai mahdollisuuksien mukaan vaikkapa pakastaa. Muista viedä myös roskat välttääksesi haisevaa kotiinpaluuta.

"Suosittelen vahvasti, että lomasuunnitelmaa ei kerrota somessa..."

Tietyt asiat voivat paljastaa varkaalle kodin ammottavan asukkaista tyhjillään. Plyhm arvelee, että suomalaisten yleisimpiä virheitä ovat huutelu loma- tai mökkireissusta sosiaalisessa mediassa sekä asunnon jättäminen tyhjillään olevan näköiseksi.

– Varkaat käyttävät sosiaalista mediaa yhä tehokkaammin tietojen kalasteluun ja kohteiden etsimiseen, joten suosittelen vahvasti, että lomasuunnitelmaa ei kerrota somessa isolle määrälle ihmisiä. Oma koti kannattaa muutenkin jättää asutun näköiseksi, vaikka siellä ei olisikaan. Varas ei tiedä, onko poissaolo lyhyt- tai pitkäaikainen.

Jopa parveke voi vihjata varkaalle asunnon olevan tyhjänä, vaikka harva sitä varmaan tuleekaan ajatelleeksi.

– Sisäkasvien lisäksi kannattaa varmistaa parveke- ja pihakukkien hoito ja kastelu loma-aikana. Huonokuntoiset ja kuivuneet kasvit parvekkeella nimittäin voivat kieliä siitä, ettei asunnossa olla oleskeltu vähään aikaan. Tämä taas saattaa houkuttaa varkaita, Plyhm toteaa.

Tiesitkö, että voit hoitaa kukkien kastelun myös itse tehdyllä lomakastelijalla? Juttu jatkuu videon alla.

Kesäloma tulossa? Näin teet kasveillesi lomakastelijan 0:40
Videolla ohjeet: Näin teet kasveillesi lomakastelijan.

Lisäksi kerrostaloasujien on hyvä muistaa yksinkertainen postikikka.

– Kerrostalossa kannattaa asunnon väliovi jättää raolleen, jotta postit mahtuvat hyvin luukusta. Harva asia juoruaa enemmän asunnon olevan tyhjillään kuin postiluukusta tursuava postiröykkiö.

Jos viivyt mökillä koko kesän, kannattanee harkita postin kääntämistä mökkiosoitteeseen kesäksi.

Muista myös vinkit turvalliseen mökkimatkaan sekä turvalliseen mökillä oleskeluun.

Lähde: JM Suomi

Lue myös:

    Uusimmat