Miten mustapäistä pääsee eroon? Kauneusasiantuntijat paljastavat parhaat tuotevinkkinsä ja antavat ohjeet ihonhoitoon: "Ehkä suurin väärinkäsitys ihmisillä on se, että..."

Mitä ovat AHA- ja BHA-hapot? 1:04
Mitä ovat kauneudenhoidosta tutut AHA- ja BHA-hapot?

Mikä aiheuttaa mustapäitä, ja miten mustapäistä pääsee eroon? Entä mitkä tuotteet auttavat? Nappaa vinkit ihonpuhdistukseen tästä artikkelista!

Meikkaaja-maskeeraaja ja kauneusvaikuttaja Miia Johansson saa usein kysymyksiä iho-ongelmista – myös mustapäistä. Mustapäiden hoidossa hän pitäisi tärkeimpänä sitä, että ihosta huolehditaan joka päivä.

– Ihmetuotteilla voi saada hetken helpotuksen, mutta ongelma palaa taas pian takaisin, Miia sanoo.

Moni käy suoranaista sotaa mustapäitä vastaan, mutta mitä ne oikeastaan ovat? Mikä aiheuttaa mustapäitä, ja miten mustapäistä pääsee eroon? Selvitimme vastauksen!

Mustapäät ovat tukkeutuneita ihohuokosia

Mustapäät ovat yksinkertaisesti tukkeutuneita ihohuokosia, kertoo ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta. Mustapää syntyy, kun ihohuokosessa on talia ja ihosoluja.

– Kun nämä pääsevät hapettumaan ihon pinnalla, ne tummuvat ja ovat siksi mustia, Kyrklund kuvailee.

– Mustapäitä esiintyy yleensä otsassa tai poskissa, joskus nenässäkin. Harvemmin muualla, kuten korvissa, rinnassa tai selässä.

Mustapäät eivät ole vaarallisia, vaikka ne voivatkin olla myös aknen ensioire. Yleensä mustapäät kuitenkin ovat niin sanottu esteettinen haitta.

– Ne yleensä häiritsevät ihmisiä, Kyrklund myöntää.

Mustapäitä voi poistattaa kosmetologin vastaanotolla. Kyrklund huomauttaa, että pelkkä ihon kuorinta ei riitä poistamaan mustapäitä, vaan kosmetologi poistaa ne mekaanisesti esimerkiksi tarkoitukseen valmistettua rautaa käyttämällä.

Ihon hoitaminen on tärkein askel epäpuhtauksien ehkäisyssä. Kyrklundin mukaan esimerkiksi salisyylihappoa sisältävistä BHA-tuotteista voisi olla mustapäihin taipuvaiselle iholle hyötyä – tosin vain jonkin verran.

– Mustapäiden kehittymistä voi myös ehkäistä iholle levitettävillä lääkevoiteilla tai syötävillä lääkkeillä. Käsikauppavalmisteista mustapäitä voi yrittää hoitaa esimerkiksi salisyylihappo-, bentsoyyliperoksidi-, atselaiinihappo-, tai a-vitamiinivalmisteilla, Kyrklund sanoo.

Puhdista iho kaksivaiheisesti ja kosteuta lopuksi

Meikkaaja-maskeeraaja Miia Johanssonin aloittaisi mustapäiden poistamisen kosmetologilla. Tämän jälkeen alkavat niin sanotut kotityöt, eli ihon ylläpitävä hoito. Ihon hoitamista Miia vertaisi treenaamiseen: vaikka treenaisi personal trainerin kanssa kovaa kerran kuussa, tuloksia ei synny, jos ei harjoittele myös itsenäisesti.

– Hellävarainen pesu on aivan ehdoton. Itse suosittelen helposti epäpuhtauksia keräävälle iholle kaksoispuhdistusta. Ensin poistetaan iholta meikki, lika ja mahdollinen aurinkovoide öljy- ja balsamimaisella putsarilla, Miia vinkkaa.

Toisessa vaiheessa pyöritellään pudistustuotetta, kuten puhdistusbalsamia, iholla. Näin varmistetaan kunnollinen ihohuokosten puhdistus. Puhdistuksen jälkeen ihoa hoivataan vielä kasvovedellä ja esimerkiksi BHA-happoja sisältävällä tuotteella.

– Kasvovesi ei enää puhdista ihoa, vaan sen hoitaa puhdistustuote. Kasvoveden tehtävä on tuoda iholle sen paljon tarvitsemaa vesikosteutusta, Miia sanoo.

Rutiinin lopuksi levitetään kasvovoide.

– Kasvovoiteen on myös hyvä sisältää epäpuhtauksia ehkäiseviä ja talin tuotantoa hillitseviä raaka-aineita, kuten manuka- tai jojobaöljyä.

Miialla on epäpuhtauksiin taipuva, herkkä sekaiho. Kaksoispuhdistusrutiinin lisäksi hän levittää iltaisin iholleen kasvoöljyä; aamuisin hän pyörittelee kasvot kostealla konjac-sienellä ja suihkuttelee iholle ensin kasvoveden, sitten levittää kosteusvoiteen. 

– Ihonhoitoni motto voisi olla "less is more", ja tämä pätee niin ihonhoitotuotteiden kuin myös tuotteiden raaka-aineiden määrään, hän sanoo.

Mustapäistä eroon – Miian tuotevinkit:

 • Tehotuotteeksi suomalainen Olivia Kleinin syväpuhdistava Detox-naamio
 • Flow Cosmetics -puhdistusbalsami
 • Neal’s Yard Remedies Sensitive Soothing Milk -puhdistusmaito
 • Olivia Klein Hydra Toner -hoitovesi
 • Antipodes Rejoice -voide

Katso aina tuotteen ainesosalista

Mustapäiden hoitoon Miia käyttäisi esimerkiksi jojobaöljyä ja BHA-happoa sisältäviä tuotteita. Mainosten uskomattomiin lupauksiin ei aina kannata suoraan uskoa.

– Ihonhoitotuotteita valitessa on ensiarvoisen tärkeää katsoa tuotteen INCI-listaa ja katsoa, saako oma iho niistä apua. Vain ainesosaluettelo kertoo totuuden. Itse purkissa voi lukea vaikka mitä mainostajan tarinoita. Herkälle iholle tarkoitettukaan tuote ei aina ole iholle hyväksi,  Miia kuvailee.

– Ei kannata mustapäidenkään hoidossa uskoa ihan mitä vaan. Joskus esimerkiksi BHA-happotuotteetkin voivat olla iholle liian rajuja. Tämä riippuu niin tuotteesta.

Iho ei siis välttämättä kaipaa kuorintaa happotuotteella. Hellävaraiset tuotteet tukevat ihon omaa toimintaa; Miia muistuttaa, että iho hoitaa paljon itse itseään.

– Hellävarainen pesu on kaikista tärkein. Ihon herkkää suojamuuria on turha lähteä pilaamaan. Muut ihonhoitotuotteet sitten vaan tukevat ihon luonnollista toimintaa, Miia sanoo.

Modernit puhdistusöljyt sopivat myös rasvaiselle iholle.

– Myös mustapäiden ehkäisyssä hellävarainen mutta tehokas pesu on tärkeintä. Lisäksi ennaltaehkäisevät ainesosat iholle jätettävissä tuotteissa. On hyvä muistaa, että myös epäpuhdas iho hyötyy tehokkaista kylmäpuristetuista kasviöljyistä, ja kaikki öljyt eivät siis tuki ihoa, vaan päin vastoin hoitavat sitä.

"Ehkä suurin väärinkäsitys ihmisillä on se, että iho tarvitsisi ihan hirmuisen määrän erilaisia tuotteita"

Ihon kuntoon vaikuttavat myös esimerkiksi elintavat, stressi ja hormonitoiminta. Niitä ei puhdistustuotteella voi muuttaa. Miian mukaan moni voi huomaamattaan aiheuttaa tai pahentaa iho-ongelmiaan itse: esimerkiksi liian vahvat puhdistustuotteet voivat tehdä enemmän haittaa kuin hyvää.

– Ehkä suurin väärinkäsitys ihmisillä on se, että iho tarvitsisi ihan hirmuisen määrän erilaisia tuotteita, vaikka suurin osa ongelmista saadaan kuntoon ihan sillä perus-ihonhoidolla, joka on hellävarainen ihon pesu, kosteuttava kasvovesi sekä ihoa oikeasti ravitseva kosteusvoide ja kasvoöljy, hän kuvailee.

– Jotkut ovat jopa luulleet kärsivänsä aikuisiän aknesta, ja hellävaraisella puhdistuksella heidän akneksi luulemansa tila onkin hävinnyt. Lisäksi on myös sellainen väärinkäsitys, että ihon saisi aina kuntoon pelkällä ihonhoidolla. Sekään ei aina mene näin.

"Mustapäät saatetaan sekoittaa talisäikeisiin"

Ihonhoidon ja kosmetiikan lainsäädännön asiantuntija ja ammattibloggaaja Virve Fredman saa lukijoiltaan kysymyksiä esimerkiksi ihon kuivuuteen ja epäpuhtauksiin liittyen. Myös mustapäät kiinnostavat, sillä moni kokee ne ongelmaksi.

– Mustapäät saatetaan kuitenkin helposti sekoittaa talisäikeisiin, jotka ovat luonnollinen osa ihoa ja joista ei voi päästä pysyvästi eroon. Siinä missä mustapäät ovat nimensä mukaisesti mustina pisteinä ihon pinnalla näkyviä, talin hapettumisen seurauksena mustuneita ja kovettuneita tukkeumia, näkyvät talisäikeet puolestaan harmahtavina tai kellertävinä pisteinä, Ostolakossa-blogistaan tunnettu Virve kuvailee.

–  Moni siis luulee käyvänsä epätoivoista taistelua mustapäitä vastaan, vaikka tosiasiassa kyse onkin talisäikeistä, joista ei voi edes päästä eroon, sillä niillä on luonnollinen tarkoitus: niiden avulla ihon pinnalle kuljettuu sen kimmoisana ja kosteutettuna pitävää talia. 

Mustapää näyttäytyy "muhkurana"

Ihotautilääkäri Carl Kyrklundin mukaan talisäikeet puhuttavat vastaanotolla yleensä melko vähän. Mustapää on talisäiettä selkeästi isompi ja näyttäytyy iholla muhkurana. Talisäie puolestaan on ikään kuin pieni piste ihossa.

Toisinaan näppyläksi oletettu, punoittava jälki ihossa saattaa myös olla keratosis pilaris eli ihon sarveistappi, tai karvatupen tulehdus, ei siis finni lainkaan. Potilaan huolenaiheena voivat myös olla yksinkertaisesti kookkaat talirauhaset, joita voi hoitaa esimerkiksi laserilla.

Älä pese ihoa liian pesevällä tuotteella

Mustapäitä voi poistaa esimerkiksi mustapääpinsettien tai komedoraudan avulla. Liian raju ei kuitenkaan saa olla.

– Näitä käyttäessä on hyvin tärkeää muistaa käsitellä ihoa hellävaraisesti, sillä varomattomissa käsissä pinsetit tai rauta voivat aiheuttaa pitkään näkyviä jälkiä tai jopa pysyviä arpia. Mustapäitä ei saisi koskaan puristaa ihohuokosesta ulos väkisin, Virve muistuttaa.

Markkinoilla on myös mustapäälaastareita tai -naamioita. Ensisijaisesti Virve suosittelisi kuitenkin ammattilaisen tekemää ihonpuhdistusta. Sen jälkeen siirrytään ihon hoitamiseen kotioloissa. Hyvä ihonhoitorutiini koostuu Virven mukaan ihon puhdistuksesta, kosteutuksesta ja aurinkosuojasta.

– Jos iholla on taipumusta epäpuhtauksiin, kuten mustapäihin, tulee helposti valinneeksi liian pesevän puhdistustuotteen, joka saattaa jopa tehdä enemmän haittaa kuin hyötyä iholle. Pahimmillaan puhdistustuote voi saada ihon pinnan kuivumaan, mutta epäpuhtaudet eivät vähenny ja iho rasvoittuu edelleen, Virve kuvaa.

– Iho kannattaisi aina puhdistaa hellävaraisesti liian peseviä tuotteita välttäen ja valita ihonhoitorutiiniin sitten avuksi BHA-happoa sisältävä hoitoneste, seerumi tai kosteusvoide, joka auttaa ehkäisemään ihohuokosten tukkeutumista.

Iholle optimaalinen pH on noin 5,5

Virve suosii myös ihon kaksoispuhdistusta: ensimmäisessä vaiheessa iholta puhdistetaan meikki, aurinkovoide, liiallinen tali ja muut öljyliukoiset epäpuhtaudet puhdistusöljyllä. Tämän jälkeen iho pestään puhdistusvaahdolla.

– Näin voidaan nimenomaan huolehtia, että ihohuokoset saadaan syväpuhdistettua. On kuitenkin tärkeää, ettei tuotteeksi valitse liian pesevää tuotetta, eli iho ei saisi jäädä kiristelemään puhdistuksen jälkeen.

Iholle optimaalinen pH on noin 5,5. Väärä pH tuotteessa voi saada aikaan ihon kuivumista, kiristystä ja ärtymistä.

– Meikinpuhdistuksen avuksi voi ottaa uudelleenkäytettävän konjac-sienen, joka tehostaa puhdistusta hellästi ja saa meikin irtoamaan kasvoilta paremmin. Vastaavasti ihonpuhdistusta voi tehostaa silikonisia harjaksia ja mikrovärähtelyä hyödyntävällä Foreo-kasvoharjalla, joka auttaa huolehtimaan, että ne ihoalueet, joille syntyy helposti epäpuhtauksia, tulevat puhtaiksi.

Mustapäistä eroon – Virven tuotevinkit:

 • Tweezerman Blackhead Extractor -mustapääpinsetit
 • Blackhead Killer Peel Off Mask -kasvonaamio
 • Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid -kuoriva hoitoneste
 • La Roche-Posay Effaclar K(+) -kosteusvoide
 • Foreo Luna -kasvoharjat

"En hoida ihoani tietyillä tuotteilla, vaan seuraan ihoni tilaa"

Kasvojen eri ihoalueiden tarpeet ja ongelmat vaihtelevat. Esimerkiksi Virven iholle sopii hyaluronihappo, joka sitoo kosteutta; toisaalta mustapäihin taipuvaiselle nenän iholle hän käyttää kuorivaa salisyylihappoa. Ihonhoitorutiini ja tuotteet vaihtelevatkin ihon tarpeiden mukaan päivästä toiseen.

– En siis hoida ihoani tietyillä tuotteilla vain tavan vuoksi, vaan seuraan ihoni tilaa ja reagoin ihonhoidolla siihen. Tyypillisesti puhdistan ihoni iltaisin kaksoispuhdistuksella, mutta aamuisin yksikin tuote voi riittää, Virve sanoo.

Puhdistusta seuraa kosteuttava kasvovesi tai hoitoneste sekä seerumien levittäminen ihoalueille, jotka niitä tarvitsevat. Näiden lisäksi Virve käyttää silmänympärysvoidetta ja kosteusvoidetta. Päivisin hän myös suojaa tarvittaessa ihonsa aurinkosuojatuotteella, jonka kerroin on 50.

– Ennaltaehkäisy on aina helpoin anti-age-ratkaisu. Ylipäätään ihonhoidossa on minulle enemmän kyse ongelmien ennaltaehkäisystä, hän vinkkaa.

Ihohuokoset ovat luonnollinen osa ihoa

Ihon kuoriminen saattaa häivyttää mustapäitä ja luoda ihon pinnasta tasaisemman. Silti ihoa ei saisi huoltaa liikaa; esimerkiksi päivittäiselle kuorinnalle ei ole tarvetta, vaan kerta viikossa riittää.

– Jos ihoa kuorii liikaa, heikentää se ihon luonnollista suojamuuria, mikä puolestaan voi esimerkiksi saada kosteuden haihtumaan iholta helpommin ja herkistää ihoa, Virve sanoo.

Toisaalta Virve toivoisi ihmisten myös muistavan, että ihohuokoset ovat luonnollinen osa ihoa. Niitä ei voi saada pysyvästi katoamaan kosmetiikalla, eikä sille ole tarvettakaan.

– Moni etsii epätoivoisesti keinoja päästä ihohuokosista eroon, vaikka tosiasiassa niillä on tärkeä tehtävä iholla, Virve sanoo.

– Vaikka kosmetiikkateollisuus puskeekin myyntiin erilaisia ihohuokosia häivyttäviä tuotteita ja sosiaalinen media on pullollaan ihohuokoset näkymättömiksi taikovia filttereitä, on oikealla iholla luonnostaankin pintatekstuuria, jonka osa ihohuokoset ovat eikä siitä tarvitse tehdä ongelmaa. Ihon ei tarvitse olla virheetön ollakseen kaunis ja tärkeintä on, että iho voi hyvin.

Lue myös:

  Uusimmat