Ennen Jess itki illat akneihoaan – sitten somelöytö muutti kaiken: "Aloin pyyhkiä meikkiä pois kasvojeni toiselta puolelta, ja pysähdyin tuijottamaan..."

Moni hakee somesta inspiraatiota –"inspokuvien"vaikutus usein aivan päinvastainen 2:38
Sosiaalinen media on läsnä jo aamukahvilla, työmatkalla, lounaalla ja illan lopuksi kotisohvalla. Moni hakee somesta inspiraatiota, mutta oikeasti "inspokuvien" vaikutus usein aivan päinvastainen. Asiantuntija kertoo, miksi.

Jess vihasi aiemmin akneihoaan, mutta löysi sitten aknepositiivisen yhteisön Instagramista.

Skottinainen kertoo Instagramin muuttaneen elämänsä – ja nyt hän toivoo voivansa itse auttaa muita. Jess Mackenziella on akne, joka aiemmin veti hänen mielialansa matalaksi.

Jess kertoo muuttaneensa asennettaan löydettyään Instagramin #acnepositivity-yhteisön. Suomeksi hashtag tarkoitaa aknepositiivisuutta, ja sen avulla jaetaan luonnollisia kuvia akneihosta. Jessin elämä muuttui, kun hän näki kuvan mallista ilman meikkiä akneihon peittona.

– Vietin koko illan selaten aitoja ihokuvia. Olin häkeltynyt, kuin olisin löytänyt aivan uudenlaisen Instagramin, Jess kuvaili Insiderin haastattelussa.

24-vuotias Jess päätti itsekin ryhtyä jakamaan aknepositiivisuuden ilosanomaa.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Editoin kuviani ennen, koska häpesin ihoani"

Jessin akne alkoi hänen ollessaan 20-vuotias.

– 21 ikävuoteen mennessä näppylät vain lisääntyivät, ja oloni oli hyvin itsetietoinen, Jess kuvailee.

Lääkäri määräsi hänelle paikallisesti käytettävän hoitoaineen. Kahden vuoden ajan Jess kokeili kaikenlaisia lääkkeitä, mutta hänen aknensa ei niiden avulla talttunut. Jessin olo paheni; hän koki, ettei edes tunnistanut itseään peilistä.

– Kerron rehellisesti, että suurimman osan illoista itkin, osittain siksi, miltä kuvajaiseni peilissä näytti. Vertasin jatkuvasti ihoani ystävieni ja kadulla kohtaamieni ventovieraiden ihoon, nainen kuvailee.

"Ennen editoin kuviani, koska häpesin"

Sosiaalinen media pahensi osaltaan tilannetta, sillä Jess ei kokenut voivansa olla oma itsensä.

– Ennen editoin kuviani, koska häpesin ihoani. Käytin päiväni katsellen kuvia tytöistä, joilla on virheetön iho. Ja kun katsoo peiliin ja näkeekin jotakin muuta kuin virheettömän ihon, tietenkin se vaikuttaa ihmiseen henkisesti.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Törmättyään aknepositiivisuuteen Jessin elämä muuttui. Yhtäkkiä Instagram tuntuikin paikalta, jossa ihminen sai olla oma itsensä, ja akneihokin näytti kauniilta.

– Muiden tarinat tekivät oloni turvalliseksi, en ollut yksin, Jess sanoo.

"Aloin pyyhkiä meikkiä pois kasvojeni toiselta puolelta, ja pysähdyin tuijottamaan..."

Palatessaan heinäkuussa 2020 kaupasta kotiin paksu meikkikerros kasvoillaan Jess päätti itsekin jakaa aidon kuvan itsestään.

– Aloin pyyhkiä meikkiä pois kasvojeni toiselta puolelta, ja pysähdyin tuijottamaan hetkeksi. Ensimmäistä kertaa ikinä pidin oikeasti enemmän paljaista kasvoistani, jotka peilistä katsoivat.

Jess jakoi kuvan itsestään puoliksi ilman meikkiä. Hyväksyviä ja ihailevia kommentteja alkoi sataa. Jess nyyhkytti lukiessaan niitä.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

– Olen viimein löytänyt rakkauden ja hyväksyvän asenteen itseäni kohtaan. Aidosti uskon, että ihoni näyttää ja tuntuu paljon paremmalta sen vuoksi, Jess sanoo nyt.

"Nyt uskon, että kauneus ei ole virheettömyyttä"

Katsoessaan nyt kuvia, joita ennen inhosi, Jess tuntee surua. Hän toivoo, että voisi auttaa muitakin hyväksymään ihonsa.

– Se, että sain yhteyden aknepositiiviseen yhteisöön, on muuttanut elämäni täysin. Nyt uskon, että kauneus ei ole virheettömyyttä. Kauneutta on, että olet oma, aito itsesi. 

Lue myös:

    Uusimmat