Mitä kehossasi tapahtuu nukkuessasi? Lue kymmenen kiehtovaa faktaa

Ihmiskehossa tapahtuu nukkumisen aikana valtavasti asioita, joita ei itse tiedosta. Tiesitkö näistä?

Tiesitkö, miksi tietynlaisen yövoiteen käyttäminen illalla on tärkeää? Entä sitä, että ihminen on yöllä kiihottunut? Lue kymmenen kiinnostavaa unifaktaa.

1. Ruumiinlämpö laskee

Ruumiinlämpö alkaa laskea juuri ennen nukahtamista. Lämpö on alimmillaan yöllä noin puoli kolmen aikaan.

2. Paino laskee

Yöllä elimistöstä poistuu vettä hikoilemalla ja uloshengityksen mukana, joten vaa'alla kannattaa käydä aamulla eikä illalla. Toki nestettä poistuu myös päivällä, mutta syöminen ja juominen kompensoivat painonlaskua. Jotta unesta olisi apua painonhallinnassa, kannattaa nukkua vähintään seitsemän tunnin yöunia.

3. Kasvat pituutta

Selkäranka on aamulla pitempi kuin illalla, koska yöllä selkänikamien välilevyjen nestepitoisuus palautuu ennalleen. Muutosta voi olla jopa senttimetri.

4. Verenpaine ja syke laskevat

Levossa ruumiin ei tarvitse tehdä niin paljon töitä eikä sydämen pumpata verta niin paljon kuin hereillä ollessa. Sydänlihas ja verenkiertoelimistö saavat levätä.

Erityisesti korkeasta verenpaineesta kärsivien tulisi nukkua vähintään seitsemän tunnin yöunia, jotta verenpaine putoaisi ja sydänsairauden riski pienenisi.

5. Lihakset rentoutuvat

Nukkuessa lihakset rentoutuvat täysin, mikä estää ihmistä tekemään unessa kokemiaan asioita oikeasti.

6. Silmät värähtelevät

REM-unen aikana, jolloin unia nähdään, ihmisen silmät liikkuvat nopeasti.

Unen kokonaispituus muodostuu noin 90 minuuttia kestävistä sykleistä. Jotta heräisi virkeänä, herääminen kannattaa ajoittaa syklin loppuun. Voi siis olla helpompi herätä seitsemän ja puolen tunnin kuin kahdeksan tunnin unien jälkeen.

7. Olet seksuaalisesti kiihottunut

REM-unen aikana aivot ovat aktiiviset, minkä takia ne tarvitsevat enemmän happea. Sen seurauksena veren virtaus eri puolille kehoa voimistuu. Miehillä on REM-unen aikaan erektio, ja yhtä lailla naiset ovat kiihottuneita.

8. Ilmavaivat helpottavat

Sulkijalihas rentoutuu vähän siinä missä muutkin lihakset, mikä päästää ilmaa ulos. Onneksi unessa hajuaisti ei ole aktiivinen. Siksi aikoinaan palohälyttimetkin kehitettiin.

9. Lihakset jäykistyvät

Tutkijoiden mukaan noin 70 prosentille ihmisistä on tuttu tunne säpsähtää, kun on nukahtamassa. Osa tutkijoista uskoo tämän johtuvat huolesta, epäsäännöllisesti unirytmistä tai kummastakin. Osan mielestä säpsähdyksiin ei voi vaikuttaa.

10. Ihon kollageenituotanto voimistuu

Kollageeni on proteiini, joka vahvistaa verisuonia ja pitää ihon kimmoisana. Unessa ihminen on paastotilassa, joten kasvuhormoni saa rasvasolut vapauttamaan energiaa ja lisäksi edistämään kollageenintuotantoa. Retinolia sisältävät kasvovoiteet lisäävät kollageenintuotantoa sekä korjaavat pigmenttiongelmia ja juonteita.

Lue myös:

AVA on myös Instagramissa sekä Twitterissä ! Käyttämällä twiitissäsi hashtagia #avatv viestisi voi päästä telkkariin.

Tykkää AVAsta myös Facebookissa!

Namaste jooga -ohjelma auttaa jaksamaan

AVA / Leenastiina Simola

Lähde: Woman's Day

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja