Mistä kavereita? Miten läksyistä selviää? Elina ja Sofia antavat vinkit koululaisille

Mistä kavereita, miten läksyistä selviää - koululaisten vertaisvinkit 8:30
Katso videolta Elinan ja Sofian vinkit kaikille kouluvuotensa aloittaville nuorille.

Suositut tubettajat Elina ja Sofia ovat julkaisseet inspiraatiokirjan kaikille kouluvuoden aloittaville lapsille ja nuorille.

Lahtelaiset tubettajasiskokset Elina, 15, ja Sofia, 12,  ovat tubettaneet vuodesta 2018 saakka. Elina&Sofia -YouTube-kanava tavoittaa jopa 40 000 tilaajaa, ja etenkin tyttöjen Back to School -jakso syksyisin on ollut erittäin suosittu.

Nyt Elina ja Sofia ovat julkaisseet yhdessä Tammi-kustantamon kanssa Back to School -kirjan, jossa annetaan vinkkejä niin läksyjen tekemiseen kuin kavereiden löytämiseenkin.

Tytöt vierailivat toimittaja Ivan Puopolon haastattelussa Huomenta Suomessa puhumassa kirjasta ja koulusta. 

Pyydetään apua kiusaamiseen

Vuodesta 2018 tubettaneet siskokset haluavat kirjallaan antaa tukea ja tsemppiä, jotta kaikilla olisi kivaa olla koulussa. 

– Kouluissa tärkeintä on oppiminen ja kavereiden näkeminen, Elina kertoo. 

Kirjaan on koostettu vastauksia myös kysymyksiin, joita siskokset saavat paljon tubekanavallaan.

– Joskus meiltä pyydetään apua kiusaamiseen. Jos kiusaaminen on tosi pahaa, ohjataan hakemaan apua ammattilaiselta, Sofia kertoo.

Lähesty yksinäistä

Kirjasta saa myös vinkkejä siitä, miten saada kavereita uudessa koulussa. Sofia aloittaa nyt yläasteen seitsemännen luokan, joten hänellä tulee pian olemaan omakohtaista kokemusta, millaista on saada ystäviä uudessa koulussa.

– Jos näet jonkun yksinäisen ilman kavereita, kannattaa tutustua häneen, Elina neuvoo.

– Minä skannasin ensimmäisenä koulupäivänä ruokalan, että kuka olisi hyvä kohde lähestyä. Lähestyin yksin istuvaa ja kysyin, että tykkääkö hän Harry Potterista, Elina kertoo.

Miksi kiusataan?

Siskosten mukaan kiusaaminen lähtee siitä, että kiusaajalla itsellään on huono olo.

– Jos kaikilla olisi parempi itsetuntemus, kiusaamista ei olisi. Kiusaamista on ollut aina ja tulee aina olemaan, valitettavasti, Elina harmittelee.

– Netissä voi kiusata helpommin koska siinä ei olla omalla naamalla, ei vihakommentteja uskalleta sanoa päin naamaa ja ajatellaan että puhelin on turvajuttu, Sofia arvelee.

Katso yllä olevalta videolta kaikki tyttöjen vinkit koululaisille!

Lue myös:

    Uusimmat