Äiti kyllästyi tyttärensä rajuun kiusaamiseen ja teki rikosilmoituksen koko koululuokasta – Poliisi: Poikkeuksellinen hätähuuto

Äiti kyllästyi tyttärensä kiusaamiseen imatralaisessa alakoulussa ja teki rikosilmoituksen koko luokasta. Kaakkois-Suomen poliisi kertoo MTV Uutisille, että poliisilla on rajallisesti välineitä puuttua alle 15-vuotiaiden tekemiin rikoksiin.

Äidin mukaan luokan oppilaat ovat kiusanneet hänen tytärtään ja muita luokan oppilaita vuodesta 2020 lähtien eli kolmen vuoden ajan. Tällä hetkellä luokka suorittaa peruskoulun kuudetta luokkaa.

Äidin mukaan kiusaamiseen on liittynyt väkivaltaa, haukkumista ja muuta piinaamista, kertoo Etelä-Saimaa.

– Väkivaltaa, herjausta, huorittelua, valeprofiilien tekoa someen, omaisuuden rikkomista, tavaroilla heittelyä, nimittelyä, alaikäisten päihteiden käyttöä. Koko luokan käytös täyttää rikoksen tunnusmerkit, äiti kuvailee rikosilmoituksessa.

Poliisi kirjasi poikkeuksellisen rikosilmoituksen 4. huhtikuuta. Rikosilmoituksesta kertoi ensimmäisenä Uutisvuoksi.

– En ole kuullut aiemmin, että kokonaisesta koululuokasta olisi tehty rikosilmoitus, kommentoi rikoskomisario Juha Junkkari Kaakkois-Suomen poliisista MTV Uutisille.

Tätä on koulukiusaaminen nykypäivänä:"Hirveän vihaisia ja ilkeitä kommentteja" 6:35
Videolla lapset kertovat, millaista on koulukiusaaminen. Video on kuvattu vuosi sitten eikä liity jutussa kerrottuun tapaukseen.

Vanhemman hätähuuto

Poliisi arvioi, että rikosilmoitus on vanhemman hätähuuto, kun muut keinot on jo kokeiltu.

– Hätähuudolta tämä kuulostaa. Oletan ja uskon, että koulussa tehty paljon töitä, käyty keskustelua opettajien ja vanhempien välillä, Junkkari muotoilee.

Myös äiti on kuvaillut, että asiaa on pyritty ratkaisemaan koulussa monin eri keinoin.

Kaakkois-Suomen poliisi esiselvittää parhaillaan asiaa.

– Olemme pyytäneet lisätietoja ja saaneetkin jo jotakin. Lähinnä selvitämme, liittyykö tapahtumiin yli 15-vuotiaita henkilöitä, jotka ovat rikosvastuussa, Junkkari kertoo.

– Periaatteessa myös opettaja voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen koulukiusaamistilanteesta, onhan opettajien velvollisuus on pitää lapset turvassa koulussa.

Imatralla kiusaamista aiemminkin

Poliisin keinot kuudesluokkalaisten lasten suitsimiseksi ovat vähissä, sillä lain mukaan rikosvastuu alkaa vasta 15 vuoden iässä. Tätä nuoremmat henkilöt eivät joudu siis oikeuteen, eikä heitä rangaista rikoksista.

Alle 15-vuotiaatkin ovat silti vahingonkorvausvelvollisia, jos he aiheuttavat vahinkoa rikoksilla.

Kaakkois-Suomen poliisissa tiedostetaan, että alle 15-vuotiaidenkin kiusaaminen saattaa äityä vakavaksi.

Esimerkiksi toukokuussa 2020 netissä alkoi levitä video, jossa alle 15-vuotiaan lapset pahoinpitelivät rajusti ikätoverinsa Imatran Vuoksenniskan koulun pihalla.

Poliisin keinot vähissä

Juha Junkkari kertoo, että vaikka poliisin ennaltaestävä toiminta on suunnattu pääasiassa 15 vuotta täyttäneille, poliisi on toisinaan puhuttanut myös alle 15-vuotiaita.

– Meillä on ryhmä, joka käy tietyissä tilanteessa puhuttamassa nuoria kouluissa. Mutta koulumaailmassa tapahtuneissa asioissa, ja varsinkin kun puhutaan näin nuorista lapsista, ykkösasia on koulun ja vanhempien välinen yhteystyö ongelmien ratkomiseksi, Junkkari sanoo.

Tarvittaessa poliisi ja muut viranomaiset tekevät kuitenkin yhteistyötä koulujen kanssa esimerkiksi kiusaamisen lopettamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat