Millaiset asiat johtavat avioeroon? Tutkimus paljasti neljä yleisintä syytä

Tutkimus on paljastanut avioeroon johtavista syistä neljä yleisintä.

Avioeroon voivat johtaa monenlaiset asiat. Journal of Sex & Marital Therapy -julkaisussa heinäkuussa esitelty tutkimus löysi kuitenkin yleisimmät eropapereiden kirjoittamiseen johtavat syyt, kertoo MindBodyGreen.

Tutkijat tarkastelivat 2 371 heteroa, jotka olivat juuri eronneet. Tanskalaisten tutkittavien keskiverto-ikä oli 45.

1. Rakkauden ja läheisyyden puute

Tutkimuksessa selvisi, että suurin syy avioeroille oli rakkauden tai läheisyyden puute. 47 prosenttia vastanneista kertoi, että avioliitosta puuttui rakkaus, ja tämä johti lopulta eroon. Avoimiin kysymyksiin vastattiin muun muassa, että "minulla ei ollut enää tunteita häntä kohtaan" ja "hän ei enää rakastanut minua, kun olimme olleet yhdessä 20 vuoden ajan".

2. Kommunikaation puute

Toiseksi yleisin syy avioeroille oli kommunikaation puute. 44 prosenttia vastanneista valitsi kommunikaatio-ongelmat yhdeksi tärkeimmiksi eron syistä. Yksi vastaajista kertoi esimerkiksi, ettei hänen aviomiehensä puhunut paljoakaan, mikä johti parisuhteessa ahdistuksen kasvamiseen.

3. Kunnioituksen tai luottamuksen puute

Kolmanneksi yleisin syy avioerolle oli sympatian, kunnioituksen tai luottamuksen puute. Osallistujat kertoivat eron syiksi esimerkiksi luottamuksen rikkoontumisen ja kyvyttömyyden palauttaa luottamusta parin välille. Eräs vastaajista nimesi kunnioituksen häviämisen yhdeksi merkittävimmiksi syistä erolle.

Jotkut psykologit ovatkin sitä mieltä, että kunnioitus voi olla parisuhteen kannalta jopa tärkeämpää kuin rakkaus. Aiheesta on kirjoittanut muun muassa tutkijaprofessori Peter Grant  Psychology Today -sivustolla vuonna 2012.

– Rakkaus ei ole kaikki, mitä tarvitset tai mitä vaimosi tai aviomiehesi tarvitsee, eikä varsinkaan kaikki, mitä lapsesi tarvitsevat. Me kaikki tarvitsemme kunnioitusta, etenkin heiltä, jotka ovat meitä lähinnä ja meihin läheisimmin yhteydessä, Grant kirjoitti.

4. "Kasvoimme erillemme"

Aina pariskunta ei kasva ja muutu yhdessä. Neljänneksi yleisin syy avioerolle oli tutkimuksen mukaan klassinen erilleen kasvaminen. Vastaajat kertoivat esimerkiksi, että "yhtäkkiä meistä tuli liian erilaisia, mitä tuli arvoihin ja asenteisiin" ja "halusimme eri asioita elämiltämme".

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat