Terapeutti paljastaa 10 merkkiä, jotka paljastavat, että liittosi on onneton: "Ehdottomasti hälytysmerkki parisuhteessa"

Avioliitto- ja perheterapeutti paljastaa, millaiset merkit viittaavat siihen, ettei liitto ole onnellinen.

Avioliitto- ja perheterapeutti Ross Grossman kiteyttää pariskuntien yleisimmät riidanaiheet muutamaan:

– Useimmat pariskunnat riitelevät kolmesta asiasta: rahasta, seksistä ja vallasta, Grossman kertoo Men's Health -sivustolle.

Grossmanin mukaan kaikki kolme asiaa kuitenkin kiteytyvät valtaan. Kuka päättää, milloin harrastetaan seksiä? Millaista seksiä? Kuka päättää, mihin rahat käytetään?

"Se on panttivankitilanne"

Grossman huomauttaa, että useimmiten ihmiset haluavat omata jonkilaista voimaa parisuhteessaan ja mahdollisuuden vaikuttaa.

– Muuten se ei ole parisuhde, se on panttivankitilanne.

Onnettomia liittoja syntyy esimerkiksi silloin, kun pariskunnille syntyy ajatusmalli, jossa pitää käskeä tai vaatia toista tekemään "oikein". Ihminen saattaa uskoa tietävänsä säännöt kaikkeen, ja jos kumppani rikkoo näitä sääntöjä, häntä pitää rangaista. "Minä tiedän, mikä on oikein" -ajattelu aiheuttaa kuitenkin väistämättä ongelmia parisuhteeseen.

Seuraavat kymmenen merkkiä kertovat Grossmanin mukaan siitä, ettei liitossa ole kaikki kunnossa.

1. Kumppanisi on salaileva sosiaalisen median ja puhelimensa suhteen

Jos et vaadi päivittäistä raporttia tai valvo häntä jatkuvasti, ei pitäisi olla iso asia, jos pyydät joskus nähdä kumppanisi sometilin tai puhelimen. Tosin silloinkin kannattaa kysyä itseltään, mikä on pyynnön takana. Pelkäätkö, ettei hän ole uskollinen?

Omiin epäilyihin vastaus ei ole pyytää puhelimen näkemistä, vaan keskustella yksityisyydestä ja luottamuksesta, Grossman sanoo.

– Haluat ehkä kysyä syistä, joiden vuoksi hän ei halua jakaa tietoa sinulle, asiantuntija toteaa.

2. Kumppanisi ei halua seksiä kanssasi

– Varmasti on kohtuullisia syitä, joiden vuoksi seksin määrä vähenee, Grossman muistuttaa, ja jatkaa:

– Mutta kauemmin kuin muutaman kuukauden kestävä täysin kuiva kausi on ehdottomasti keskustelun arvoinen paikka.

Niin kuin useimmissa muissakin parisuhteen ongelmissa, tässäkin kohtaa on tärkeää keskustella kumppanin kanssa siitä, missä mättää.

– Haluaako kumppanisi käyttää pornoa koko ajan? Onko seksi kivuliasta tai hankalaa, oletteko molemmat joustavia ja löydättekö muita tapoja olla seksuaalisia ilman yhdyntää? 

Kommunikaation myötä tulisi löytää molempia tyydyttävä ratkaisu tilanteeseen.

3. Kumppani ei kehu tai osoita kiitollisuutta

Grossmanin mukaan jokainen parisuhde tarvitsee hetkiä, jolloin kumppania kiitetään, hänen ulkonäköään kehutaan, hänelle osoitetaan kiitollisuutta ja niin edelleen.

Grossman uskoo, että jokaisen "oton", kuten kritiikin, vastineeksi tarvitaan viisi "rakkaustalletusta", jotka voivat olla esimerkiksi kohteliaisuuksia, pieniä lahjoja, yllätyksiä tai palveluksia.

4. Riitelette julkisilla paikoilla, joissa kumppanisi möläyttää yksityisiä asioita

Olipa parisuhde kuinka vahva tahansa, tulee tilanteita, joissa asioista ollaan eri mieltä. 

– Jos kumppanillasi on kuitenkin matala impulssikontrolli, eikä hän voi odottaa, että pääsette kotiin, ja hänestä tuntuu, että hänen on pakko pestä likainen pyykkinne muiden edessä, hän kärsii käskemisen ja vaatimisen mentaliteetista, Grossman sanoo.

Tällaisessa tapauksessa toinen ajattelee, että kumppanin pitäisi käyttäytyä aina täydellisesti, ja koska et niin tee, hän voi torua sinua välittömästi, olittepa sitten missä hyvänsä.

5. Et uskalla sanoa mitään vähäänkään kriittistä, koska pelkäät, että se voisi päättää parisuhteenne

Grossman varoittelee, ettei rauhaa tulisi yrittää ylläpitää millä hinnalla tahansa.

– Rauha on mukavaa, tyyneys on mukavaa, mutta erimielisyyksien pelko voi olla tuhoisaa parisuhteelle.

Kumppanillasi saattaa olla suuria vihanhallintaongelmia, jolloin itse tunnet tarvetta olla pitämättä mitään meteliä hänen lähellään, mikä ei luonnollisestikaan ole hyvä juttu. Toinen vaihtoehto sille, etteivät ihmiset avaudu erimielisyyksistään, on Grossmanin mukaan se, että he uskovat, että heidän tulee olla täydellisiä tai muuten he ovat jotenkin epäinhimillisiä.

6. Sinulla tai kumppanillasi ei ole huumorintajua

– Huumori on ratkaisevan tärkeää parisuhteelle, Grossman toteaa.

– Voitko kuitata naurulla sen, kun kumppanisi pieraisee lähelläsi? Voitko katsoa joitain kiistojanne oikeasta näkökulmasta?

Grossmanin mukaan kannattaa pitää mielessä, että sekä sinä itse että kumppanisi ovat epätäydellisiä, mikä voi toisinaan olla koomistakin. Jos toinen ottaa kaiken liian vakavasti, tuo huumorintajuttomuus tekee osaltaan liitostanne onnettoman.

7. Kyvyttömyys vastaanottaa kritiikkiä

Kukaan ei pidä kritiikistä, mutta sen vastaanottaminen on osa elämää.

– Täydellinen kyvyttömyys kuulla kritiikkiä osoittaa hyvin horjuvaan minäkuvaan ja itse asiassa osoittaa sekä huumorintajuttomuutta että perspektiivin puutetta ihmisten heikkoja kohtia kohtaan, Grossman sanoo.

Virheet ovat inhimillisiä. Jos et kykene vastaanottamaan kritiikkiä, et voi kasvaa, parisuhteesi ei voi kasvaa, eikä ongelmia voi ratkaista.

8. Jompikumpi ottaa aina uhrin roolin eikä kanna vastuuta

Useimmissa riidoissa syytä on ainakin jossain määrin molemmissa. On tervettä myöntää oma osuutensa riidassa. Grosmman kehottaa kuitenkin sanomaan, jos itsestä tuntuu kaltoinkohdellulta.

– Mutta pelkkä uhriutuminen ei selvitä parisuhdettasi. Aseta terveet rajat sille, mitä siedät ja mitä et siedä, siinä ymmärryksessä, että kumppanisi on ihminen ja tekee joskus virheitä.

9. Et kykene antamaan anteeksi ja jäät roikkumaan kaunoihin

Ajatusmalli siitä, että muistat jokaisen kumppanin rikkeen ikuisesti ja rankaiset siitä aina, kun mahdollista, ei kanna pitkälle. Yksikään parisuhde ei selviä sellaisesta. Eikä se tee hyvää kaunan kantajallekaan.

– Kaunasta kiinni pitäminen on kuin se, että ärsyttäisit vihollistasi nielemällä myrkkyä. Anteeksianto voi oikeasti olla itsekkäin asia, jonka voit tehdä, koska se vapauttaa sinut mielipahan tuomasta kivusta.

10. Haluttomuus ottaa anteeksipyyntöä vastaan

Kaikki tekevät virheitä, joista jotkut ovat isompia kuin toiset. Jotkut ovat oikeasti kynnyskysymyksiä. Jotkut ihmiset päättävät yksinkertaisesti olla antamatta anteeksi, jos he kokevat täydellistä lojaaliuden puutetta.

– Mutta jos ei ota lukuun uskottomuutta, fyysistä väkivaltaa tai vaarantamista, on tärkeää antaa kumppanille jonkinlainen mahdollisuus hyvitykseen ja tilanteen korjaamiseen. Jos jatkuvasti torjuu toisen kaikki yritykset korjata asiat, on se ehdottomasti hälytysmerkki parisuhteessa, Grossman toteaa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Men's Health

Lue myös:

    Uusimmat