Millaisessa sängyssä vauvasi nukkuu? Tutkimus selvitti, mitkä asiat lisäävät tukehtumisen riskiä

1:16
Osaatko toimia hädän hetkellä? Videolla ohjeet vauvan elvyttämiseen.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan pehmeä peti ja vanhempien kanssa nukkuminen ovat pienelle vauvalle hengenvaarallisia. Vauvaa ei kannata myöskään nukuttaa mahallaan tai kyljellään vaan selällään.

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan monet vauvojen tukehtumiskuolemat olisivat ehkäistävissä, jos vanhemmat noudattaisivat imeväisiässä olevan vauvan nukkumissuosituksia. Yhdysvaltalaisten lastenlääkärien The American Academy of Pediatrics -järjestön suosituksissa vauva kehotetaan nukuttamaan selällään omassa sängyssään, jossa ei ole pehmeitä esineitä tai vuodevaatteita.

Pehmeät vuodevaatteet, kuten huopa tai tyyny, ovat yhdysvaltalaisanalyysin mukaan johtava syy pikkuvauvojen tukehtumiskuolemiin. Myös vauvan kanssa nukkuminen ja tästä johtuva vauvan päällä makaaminen tai vauvan kiilautuminen kahden esineen väliin olivat tavallisia syitä yllättävään tukehtumiskuolemaan.

Analyysi paljasti myös kaksi tyypillistä tapaa, jotka yhdistivät kaikkia kolmea kategoriaa. Ne olivat vauvan nukuttaminen mahallaan tai kyljellään sekä nukkuminen vanhempien sängyssä.

Tutkimus ilmestyi Pediatrics-tiedejulkaisussa.

Kuolema sattui usein vanhempien sängyssä

Tutkimusta varten yhdysvaltalaiset lastenlääkärit analysoivat vuosina 2011–2014 kerättyjä tietoja imeväisikäisten odottamattomista kuolemista, joiden syy oli vauvan tukehtuminen. Tukehtumisista 69 prosenttia selittyi pehmeillä vuodevaatteilla, 19 prosenttia vauvan peittämisestä ja 12 prosenttia vauvan kiilautumisella kahden esineen väliin.

Pehmeistä vuodevaatteista johtuvissa kuolemissa menehtyneiden vauvojen mediaani-ikä oli kolme kuukautta. Lähes kaikki näistä vauvoista nukkuivat vatsallaan tai kyljellään, ja 73 prosenttia tapauksista tapahtui vanhempien sängyssä. Tyypillisin hengityksen estävä esine oli huopa, seuraavaksi yleisimpiä aikuisille tarkoitetut patjat ja tyynyt.

Peittämisestä johtuvien kuolemien kohdalla menehtyneiden vauvojen mediaani-ikä oli hieman yli kaksi kuukautta, ja tapaturmista 71 prosenttia tapahtui aikuisen sängyssä. Lähes neljänneksessä tapauksista aikuisen käyttämät huumausaineet olivat osallisina kuolemaan, ja 14 prosentissa tukehtuminen tapahtui imetyksen aikana.

Kiilautumisesta johtuvien kuolemien kohdalla vauvojen mediaani-ikä oli kuusi kuukautta, ja tapauksista 73 prosenttia tapahtui aikuisen sängyssä. Tyypillisesti vauva jäi loukkuun patjan ja seinän väliin.

Peittoa vai ei?

Tutkijat suosittelevat, että vauvat nukkuisivat ensimmäisen elinvuotensa ajan kiinteillä patjoilla omissa pedeissään vanhempien huoneessa. Ainoa suositeltava peitto on yhdysvaltalaisten lastenlääkärien mukaan kireä päällyspeite.

Myös EU:ssa on ollut haluja kieltää vauvojen peitot ja unipussit tukehtumisriskin vuoksi. Vuonna 2015 Suomi muiden Pohjoismaiden kanssa kuitenkin piti vapaaehtoista varoitusmerkintää riittävästä tukehtumisriskistä riittävänä turvallisuustoimenpiteenä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja