Viiden viikon ikäinen vauva menehtyi karmealla tavalla – äiti varoittaa nyt muita vanhempia kantoliinan käytöstä

Tuore äiti varoittaa vanhempia tekemästä samaa virhettä kuin hän. Yksi virhe maksoi hänen poikansa hengen.

Kahden lapsen äiti Marianne Matthews muistelee The Royal Society for the Prevention of Accidents -sivustolla muutaman vuoden takaista onnettomuutta, joka vei hänen esikoispoikansa hengen.

Äiti kertoo yrittäneensä rauhoitella itkuista poikaansa asettamalla hänet kantoliinaan ja lähtemällä kävelylle. Hän luuli tekevänsä oikein. Äiti ei tullut ajatelleeksi, että tämä hyväksi koettu rauhoittumiskeino tulisi maksamaan erittäin kalliin hinnan.

Tukehtuminen tapahtui nopeasti ja hiljaa

Lähikauppaan kävellyt äiti huomasi pian poikansa itkevän nälkää, ja hän yritti imettää lasta kävellessään. Poika rauhoittui ja nukahti, ja äiti päätti kävellä takaisin kotiin. Kotona pojan nukahtaminen paljastui paljon vakavammaksi, kun äiti huomasi lapsensa nenästä valuvan verta ja hänen hengityksensä pysähtyneen.

Kantaessa pientä vauvaa tärkeää on huolehtia, että: 

- vauva on pystyasennossa, ei makaavassa asennossa
- kantoväline on säädetty sen verran tiiviisti kantajaa vasten, niin ettei vauva pääse lysähtämään
- vauvan leuka ei ole painuneena rintaa vasten (aikuisen sormi mahtuu vauvan leuan alle) ja vauvan niska on tuettuna
- vauvan kasvot ovat aina näkyvillä
- vauva pystyy halutessaan kääntämään päätään vapaasti
- vauva on sellaisella korkeudella, että kantaja ylettää päätään kevyesti kumartamalla antamaan suukon vauvan päälaelle.

Lähde: Kantoliinayhdistys ry

– Kaikki tapahtui todella nopeasti ja niin hiljaa, etten ymmärtänyt jonkin olevan vialla, äiti kertoo.

Vaikka tajuton poika saatiin nopeasti sairaalaan, mitään ei ollut tehtävissä. Viiden viikon ikäinen Eric kuoli viikkoa myöhemmin vanhempiensa käsivarsille.   .

Erityisen traagisen tapahtuneesta tekee se, että äidin mukaan jokainen hänen lukemansa vauvakirja kehotti kantoliinan käyttöön ja mainitsi äidin rinnan turvallisimmaksi paikaksi lapselle.

– Rakastimme Ericiä todella paljon ja ihmettelemme, miten asiat menivät niin pahasti pieleen. Eric oli meidän ensimmäinen lapsemme, ja uusina vanhempina teimme asioita ensimmäisen kerran. Meidän kohtalonamme oli saada traaginen kokemus, joka osoitti, että pelkkä rakkaus ei vain riitä, Matthews kertoo.

Ei suositella alle nelikuukautisille vauvoille

Ericistä tuli isoveli, kun pariskunnan toinen lapsi syntyi kymmenen kuukautta pojan poismenon jälkeen. Vanhemmat kertovat oppineensa esikoispoikansa traagisesta tapauksesta paljon; he eivät enää koskaan tule käyttämään kantoliinaa.

– Neuvoni on, että kantoliinaa ei tulisi koskaan käyttää vastasyntyneillä. Odota siihen asti, kunnes he ovat vahvistuneet ja heillä on parempi kontrolli niskassa. Älä tee asioita samaan aikaan, kun syötät vauvaa kantoliinassa, ja tarkista aina turvallisuusohjeet ja varoitukset ennen tuotteen valintaa, äiti neuvoo.

Australian kilpailu- ja kuluttajavirasto ACCC:n mukaan kantoliinat voivat aiheuttaa hengenvaaran, jos lapsi asetetaan kantoliinaan niin, että joko kangas tai vanhemman rinta tukkii lapsen hengitystiet. Viraston mukaan alle neljän kuukauden ikäisillä lapsilla tukehtumisriski on suurempi.

Vuodesta 2010 lähtien Australiassa on raportoitu kolme kantoliinasta johtuvaa kuolemantapausta. 

Lisäys 3.5. klo 14.46: Lisätty Kantoliinayhdistyksen ohjeet turvalliseen kantamiseen.

Lähteet: Kidspot, Rospa

***

1:16

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja