Pitääkö vauvan nukkua omassa sängyssään vai vanhempien vieressä? Kätilöliitto otti kantaa perhepeti-kysymykseen

Perheitä saatetaan varoitella vauvan vieressä nukuttamisen vaaroista. Ihokontakti äidin ja vauvan välillä kuitenkin esimerkiksi edistää imetyksen onnistumista, Kätitöliitosta muistutetaan.

Hoitotyön tutkimussäätiö julkaisi vuonna 2016 Vauvan turvallinen nukkumisympäristö ─ 2016 päivitetyt suositukset. Niissä esimerkiksi suositellaan nukuttamaan vauvaa vanhempien kanssa samassa huoneessa omassa vuoteessaan vähintään puolen vuoden ikään asti.

Ohjeen mukaan jotkin nukkumispaikkaan liittyvät tekijät, kuten alle neljän kuukauden ikäisen terveen, täysiaikaisen vauvan nukuttaminen samassa vuoteessa vanhemman kanssa, saattavat lisätä kätkytkuoleman riskiä.

Kätilöliitto on nyt julkaissut kannanoton, jossa se haluaa korostaa ihokontaktin ja läheisyyden myönteisiä vaikutuksia vanhemman ja lapsen välillä. Monet sairaalat haluavat liiton mukaan  toimia vauvamyönteisesti, mutta toisaalta perheitä saatetaan varoitella vauvan vieressä nukuttamisen vaaroista.

"Vauva tarvitsee läheisyyttä"

Kätilöliitto sanoo kannanotossaan, etteivät perheet aina välttämättä tee tarkkoja päätöksiä uuden perheenjäsenen nukkumispaikan suhteen. Arjen tilanteet vaihtelevat, ja samalla vaihtelevat nukkumispaikat ja -järjestelytkin. Suomalaisten synnytyssairaaloiden kielto nukuttaa vauvaa äidin vieressä sairaalassa vaikeuttaa varhaisen vuorovaikutussuhteen muodostumista vanhemman ja lapsen välille sekä imetyksen käynnistymistä ja jatkumista.

Päivitetyt suositukset vauvan turvalliseen nukkumisympäristöön perustuvat Kätilöliiton mukaan Yhdysvaltojen lastenlääkäriyhdistyksen suositukseen, jossa vauvan vieressä nukkumista ei suositella alle neljän kuukauden ikäisille vauvoille. Taustalla oleva yhdysvaltalainen suositus ei liiton mukaan sovellu suoraan siirrettäväksi suomalaiseen terveydenhuoltoon ja yhteiskuntaan.

Kätilöliiton mukaan vauva tarvitsee läheisyyttä ympäri vuorokauden, ja siksi vauva viettää elämänsä ensipäivät ihokontaktissa äitinsä kanssa imemistä harjoitellen ja maitoa nostattaen. Ihokontakti muun muassa edistää varhaista vuorovaikutusta, vähentää sekä äidin että vastasyntyneen stressiä sekä auttaa vastasyntynyttä sopeutumaan syntymän jälkeiseen elämään. Ihokontaktissa äidin on helppo havainnoida vauvaansa ja oppia vastaamaan vauvansa tarpeisiin.

Imetys oli kaksi kertaa yleisempää yhdessä vauvan kanssa nukkuvilla äideillä

On tavallista, että vanhemmat nukkuvat lastensa kanssa yhdessä. Imetyksen kestolla ja yhdessä nukkumisella on merkittävä yhteys.

Turvallinen nukkumisympäristö täysiaikaiselle ja normaalikokoiselle vauvalle

  • Alustan tulee olla tukeva, ei pehmeää patjaa eikä vesisänkyä.
  • Sängyn ympäristössä ei saa olla naruja tai muita kuristumisriskiä aiheuttavia esineitä.
  • Lakanan tulee olla napakasti patjan ympärillä.
  • Nukkumisalustalla ei saa olla ylimääräisiä leluja, tyynyjä tai peitteitä, jotka voivat mennä vauvan päälle.
  • Vastasyntynyt nukkuu aina selällään.
  • Huoneen tulee olla viileä (16-20 astetta), eikä vauvaa saa pukea tarpeettoman lämpimästi.
  • Vanhemman tupakointi ja ylipaino ovat kätkytkuoleman riskitekijöitä.
  • Vauvan kanssa nukkuminen on riski, jos vanhempi on käyttänyt masennuslääkkeitä, rauhoittavia lääkkeitä, huumeita tai alkoholia.

(Buswell & Spatz 2007)

Yhdistyneiden kansakuntien alueella yhdessä vauvan kanssa nukkuvista äideistä 46 prosenttia imetti edelleen 3–4 kuukauden kuluttua synnytyksestä. Imetys oli kaksi kertaa yleisempää yhdessä vauvan kanssa nukkuvilla äideillä kuin äideillä, jotka nukkuivat vauvasta erillään.

Imettävät äidit, jotka lepäsivät osan yöstä vauvan kanssa vieretysten, nukkuivat enemmän kuin äidit, jotka syöttivät vauvan pullosta. Joskus äidit pelkäävät nukkua, kun vauva on rinnalla. Pysyäkseen hereillä äidit imettävät yöllä istuen. Jos äiti nukahtaa istualleen, on vauva kuitenkin suuressa vaarassa pudota tai tukahtua.

Perheillä tulisi olla asianmukaista tietoa, kuinka nukkuminen yhdessä vauvan kanssa on turvallista ja mitä hyötyjä ja riskejä siinä on. Keskusteltaessa vauvan nukkumisesta on tärkeää antaa oikeaa tietoa, ei tuomita tai arvostella.

Tärkeintä on, että perhe itse tekee omat päätöksensä. Vanhemmat ovat oman arkensa ja lastensa asiantuntijoita, Kätilöliitto muistuttaa.

Kätkytkuolema ja nukkumispaikka

Kätkytkuolema on Suomessa erittäin harvinainen. Vuonna 2015 kätkytkuolemia oli kuusi, ja 2014 niitä tilastoitiin 14. Imetys on merkittävä kätkytkuolemalta suojaava tekijä, ja varhainen ihokontakti ja yhdessä nukkuminen lisäävät imetyksen onnistumisen todennäköisyyttä. Vauvan kanssa nukkuminen pidentää myös imetyksen kestoa.

Yksiselitteisesti vauvan kanssa nukkumista ei Kätilöliiton mukaan voida siis mitenkään pitää vaarallisena, kun otetaan huomioon turvallisen yhdessä nukkumisen tekijät. Sen sijaan terveydenhuollon antama viesti ja jopa väite siitä, että äiti on vaaraksi omalle vauvalleen pitäessään tätä lähellään, on Kätilöliiton mukaan tuhoisa. 

Yhdysvalloissa kätkytkuolemia on yli yhdeksän kertaa enemmän 100 000 elävänä syntynyttä lasta kohden kuin Suomessa.

Vauvan kanssa nukkumisen kieltäminen voi johtaa siihen, että äidit, jotka kokevat vieretysten nukkumisen luonnolliseksi tavaksi hoitaa vauvaa, eivät uskalla keskustella asiasta terveydenhuollon henkilökunnan kanssa ja jäävät näin ilman tärkeää tietoa turvallisuusseikoista.


***


Lue myös:

    Uusimmat