Mainos

Miesystävä paljastui Miian lapsen hyväksikäyttäjäksi – teinityttö pelkäsi kertoa äidilleen: "Kaikki romahti kerralla"

2:05

Elokuinen päivä 2015 ei unohdu eteläsuomalaisen naisen mielestä. Tuolloin hänelle selvisi, että hänen miesystävänsä oli käyttänyt seksuaalisesti hyväkseen hänen teini-ikäistä tytärtään.

– Olin ollut miesystäväni kanssa yhdessä kolme vuotta. Sitten yhtenä iltapäivänä, kun olin juuri tullut töistä kotiin, poliisit tulivat meille ja ottivat mieheni kiinni, nelikymppinen Miia (nimi muutettu) kertoo.

Samana päivänä Miian 13-vuotias tytär oli mennyt koulukuraattorin puheille ja kertonut mitä kotona tapahtuu. Tyttö kertoi, että isäpuoli koskettelee häntä väkisin rinnoista ja takapuolesta sekä suutelee, kun kukaan ei näe.

Koulukuraattori ilmoitti asiasta heti poliisille ja tyttö vietiin poliisin luo kuulusteluihin. Myöhemmin samana päivänä poliisit tulivat Miian kotiin.

– Teot olivat jatkuneet yli vuoden, mutta lapseni ei uskaltanut kertoa siitä minulle, koska hän pelkäsi mitä minulle seuraa siitä ja uskotaanko häntä. Se oli hänen suurin pelkonsa, ettei häntä uskottaisi, Miia kertoo.

Valtava huoli lapsesta

Kotoa miestä hakemaan tulleet poliisit veivät Miian toiseen huoneeseen ja kysyivät, mitä hän tiesi teoista. Miia ei tiennyt mitään.

Poliisi kertoi, että miestä epäillään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

– Se oli minulle järkyttävä sokki. En edes ymmärtänyt ensin, että uhri on oma lapseni. Siinä tippui pohja pois kaikelta. Minulla oli valtava järkytys ja huoli lapsesta ja siitä mitä on tapahtunut.

Mies oli pidätettynä kolme vuorokautta. Sen jälkeen hän tuli kotiin hakemaan tavaransa. Oli täysin selvää, että miehen ja Miian parisuhde oli ohi.

Poliisikuulusteluissa Miialta selvitettiin, oliko hänellä mitään ajatuksia tai epäilyksiä teosta. Oli ollut kerran aiemmin, mutta omaan lapseen kohdistuvista miehen teoista hänellä ei ollut tietoakaan.

– Miesystäväni lähetteli sukulaiseni alaikäiselle tytölle seksistisiä viestejä pari vuotta aiemmin, juuri kun olimme ostamassa yhteistä asuntoa. Viestit tulivat tietooni, kun sukulaistyttö kertoi niistä minulle ja sanoi, ettei se ollut hänen mielestään normaalia.

– Suutuin tietenkin asiasta ja sanoin miehelleni, että viestien lähettelyn on loputtava. Ja siihen se loppuikin. Samalla totesin hänelle, että pahin pelkoni on, jos hän tekee mitään samansuuntaista omalle lapselleni. Mies kielsi sen ja vannoi, ettei tekisi sellaista.

Videolla toinen MTV Uutisten aiemmin haastattelema äiti kertoo, miltä tuntuu kun oman lapsen hyväksikäyttö paljastui:

3:37

Teot pahenivat ajan mittaan

Jälkikäteen Miia on katunut sitä, ettei eronnut miehestä jo silloin, kun seksistiset viestit sukulaistytölle paljastuivat.

– Jos emme olisi juuri tehneet asuntokauppoja, olisin varmasti lähtenyt suhteesta. Mutta hän oli nöyrä, pyyteli anteeksi ja vannotti, että mitään vastaavaa ei enää tapahdu.

Miian mieleen jäi tietynlainen pelko, joka hälveni ajan mittaan. Yhteiselo miehen ja Miian kahden kouluikäisen lapsen kanssa sujui hyvin.

Pikkuhiljaa taustalla mies oli kuitenkin alkanut lähennellä Miian tytärtä, joka oli juuri aloittanut yläkoulun.

– Mies oli ensin hyvää kaveria tyttäreni kanssa ja voitti tytön luottamuksen puolelleen. Sen jälkeen hän rupesi käyttämään luottamusta hyväkseen, Miia kertoo.

Teot olivat lääppimistä, koskettelua, rinnoista ja takapuolesta puristelua ja suutelua.

– Ne pahentuivat hyväntahtoisesta halailusta kosketteluun ja väkisin kiinni pitelemiseen. Kaikki tapahtui silloin, kun minä olin töissä ja he olivat joko kahdestaan kotona tai poikani ollessa huoneessaan pelaamassa.

Tyttö oli yrittänyt pistää vastaan ja estää miestä, mutta se oli käytännössä mahdotonta.

– Heidän fyysinen kokoeronsa on niin suuri, että minkäänlainen vastustelu ei onnistu. Tyttöni oli 40-kiloinen ja vastassa oli yli 100-kiloinen mies, Miia kertoo.

Tyttö vetäytyi kotona muiden seurasta

Mies ei myöntänyt tekojaan Miialle saati poliisille. Hän kiisti syytteen oikeudessakin.

– Hän ei vieläkään ymmärrä, että hän on rikkonut rajat ja loukannut lapseni yksityisyyden suojaa. Hän ei ole kertaakaan pyytänyt anteeksi.

Äidin mukaan tyttären käytös muuttui jonkun verran tekojen aikaan, mutta hän luuli muutoksen liittyvän murrosiän alkamiseen.

– Ihmettelin, kun hän ei halunnut enää syödä meidän muiden kanssa ja hän vetäytyi omaan huoneeseensa. Mutta ei siitä hälytyskellot vielä soineet. Jälkeenpäin olen tajunnut, että hän ei halunnut olla meidän kanssa näiden tapahtumien takia, Miia sanoo.

Tyttö alkoi myös viettää enemmän aikaa isänsä luona, missä hän muutenkin asui vuoroviikot.

– Erityisesti kesällä tyttö halusi olla paljon kavereidensa ja isänsä luona. En osannut siitäkään ajatella, että se johtuisi jostain tietystä asiasta.

Lapsen isä oli ex-puolisonsa tukena

Tyttö pelkäsi kovasti äitinsä reaktiota tekojen paljastuttua, mutta pelko oli turhaa.

– Totta kai kysyin häneltä mistä oikein on kyse, mutta en hetkeäkään epäillyt häntä. Minulla kesti jonkin aikaa saada omat ajatukseni kasaan, kun kaikki romahti kerralla.

Myös tytön isä suhtautui asiaan järkevästi.

– Ex-mieheni oli ensin sokissa eikä voinut uskoa asiaa. Hän ei kuitenkaan ollut minulle vihainen eikä hän syyllistänyt minua miesystäväni teoista. Hän on seisonut rinnallani tämän prosessin aikana, Miia kertoo.

Perheestä tehtiin lastensuojeluilmoitus ja vanhemmat joutuivat asioimaan useita kertoja viranomaisten kanssa. Lastensuojeluun ei kuitenkaan ollut tarvetta, koska tekijä oli poistunut perheen elämästä.

– Lapsen isä oli jokaisessa palaverissa ja oikeudessa mukana. Olen todella kiitollinen siitä, että hän on ollut minun rinnalla tässä asiassa, Miia sanoo.

Mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen

Tapahtuneen jälkeen Miia myi hänen ja miesystävänsä yhteisen talon ja muutti lastensa kanssa muualle.

Miesystävä ei yrittänyt enää pitää Miiaan yhteyttä eron jälkeen.

– Hän onneksi ymmärsi, että meillä ei ole mitään mahdollisuutta jatkaa suhdetta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi 42-vuotiaan miehen viime marraskuussa lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Lisäksi mies tuomittiin 30 tunnin yhdyskuntapalveluun ja maksamaan Miian tyttärelle huomattavat rahalliset korvaukset.

Oikeusprosessin venyminen voi olla uhrille äärimmäisen kuormittavaa, sanoo oikeuspsykologian dosentti Julia Korkman:

7:44

Lapsella todettiin masennus

Miian tytär on saanut tapahtuneen jälkeen apua koulukuraattorilta ja seksuaaliterapeutilta.

– Kun teot paljastuivat, tyttärelläni alkoi alamäki. Hänellä todettiin masennus, oli itsetuhoisuutta ja hän viilteli itseään. Keskusteluista on ollut onneksi apua ja nyt hän on alkanut voida paremmin, Miia kertoo.

Äiti ja tytär ovat voineet puhua avoimemmin tapahtumista vasta tuomion jälkeen.

– Aluksi se oli niin arka aihe meille molemmille, että yritimme vain selvitä. Tapahtunut vaikutti myös väleihimme, jotka viilenivät. Jonkin aikaa tuntui, että olin menettänyt tyttäreni ja se oli minulle hirvittävän suuri suru.

– Ilman ammattiapua emme olisi selvinneet. Se on herättänyt vihaa, että mies on voinut jatkaa elämäänsä kuin mitään ei olisi tapahtunut, mutta meidän elämä ei ollut pitkään aikaan normaalia. Se oli suorastaan helvettiä kaksi vuotta, Miia kuvailee.

Tyttärensä tulevaisuuden puolesta Miia on edelleen huolissaan.

– Varmaan jossain vaiheessa hän saattaa tarvita taas apua, kun omat parisuhteet tulevat ajankohtaisiksi. Se on pitkä tie selvitä tästä ja tiettynä varjona teko varmasti seuraa häntä.

Pitkä ja uuvuttava prosessi

Miia kokee epäreiluksi sen, miten pitkään rikosprosessi kesti esitutkinnan alkamisesta oikeuden tuomion saamiseen.

– Meidän elämä pysähtyi kuin seinään elokuussa 2015 ja tuli monenlaisia ongelmia: lapsen masennus, itsetuhoisuus, terapia, viranomaisselvitykset. Samaan aikaan tekijä jatkoi työssään ja porskutti omaa elämäänsä eteenpäin ilman omantunnontuskia.

Teon paljastuttua kesti lähes kaksi ja puoli vuotta ennen kuin mies tuomittiin.

– Jotain mätää on järjestelmässä, kun prosessi kestää näin kauan. Esitutkinta ja kuulustelut tehtiin heti, ja silti tuomio saatiin vasta nyt, Miia ihmettelee.

Kukaan ei valittanut tuomiosta, joten se on lainvoimainen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.