Miesasia-aktivistin oma tarina: Kasvatin lähivanhempana neljä poikaa

Miesten tasa-arvoa huoltajuusasioissa ajava Ralf Sund puhuu kokemuksen syvällä rintaäänellä. Hän on itse kokenut eron jälkeen sekä hyvän että huonon huoltajuusratkaisun ja toiminut lähivanhempana neljälle pojalleen.

Miesasia-aktivisti Ralf Sund on kokenut miehen kohtelun huoltajuusriidoissa omakohtaisesti. Sund on eronnut kahdesti, ja hän tietää, kuinka asiat voidaan hoitaa sekä hyvin että huonosti.

Ensimmäinen ero sujui luottamuksessa ja hyvässä hengessä, eikä sopimuksia huoltajuudesta edes tehty kirjallisena. Yhteinen poika oli tuolloin jo yli 10-vuotias ja sai itsekin vaikuttaa järjestelyyn.

– Poika asui ensin äidillään ja sitten isällään. Riitaa ei ollut missään vaiheessa, Sund muistelee.

Taistelu oikeudessa

Toisella kerralla tuuri ei ollut yhtä hyvä. Kolmen yhteisen pojan, joista nuorin oli vielä tarhaiässä, huoltajuudesta taisteltiin oikeudessa asti.

– Näin, miten vaikeaa se oli miehelle, vaikka kaikki fakta oli puolellani. En halunnut alun perin lähihuoltajuutta vaan jaetun huoltajuuden, Sund sanoo.

– Se ei käynyt äidille. Ei, vaikka työ, asuinolot, aika, kaikki oli puolellani.

"Äiti on pojille tärkeä"

Oikeus päätyi lopulta siihen, että isällä oli paremmat edellytykset lähivanhemmuuteen.

Myös isän asenne saattoi vaikuttaa, sillä hän oli suostuvainen laajoihin tapaamisoikeuksiin.

– Omien oppien mukaan olen elänyt: laajoja tapaamisia, etteivät pojat menettäisi äitiään. Välillä on mennyt huonommin, nyt taas paremmin. Äiti on tärkeä, ja pojilla on elävä yhteys äitiinsä, Sund summaa.

Hän myöntää, että vaativan työn ohella vanhemmuus on ottanut välillä kovillekin. Sundin kolme poikaa asuu yhä kotona, mutta he ovat jo aikuisuuden kynnyksellä. Esikoinen puolestaan tuli juuri isäksi itsekin.

– Tyttö tuli, onneksi, tyytyväinen isoisä myhäilee.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja