"Lapset eivät voi olla äidin omaisuutta, josta isä vain maksaa"

Miesasia-aktivisti Ralf Sund vaatii isille tasavertaista kohtelua eron sattuessa. Neljä poikaa kasvattanut mies ei näe sellaisia biologisia eroja sukupuolten välillä, jotka puoltaisivat äidin oikeutta pitää lapset automaattisesti itsellään eron sattuessa.

Ralf Sund ei näe äidin ja isän vanhemmuuden välillä sellaisia eroja, jotka perustelisivat äidin vahvaa asemaa eron jälkeisissä huoltajuusriidoissa.

– En suoranaisesti löydä olennaisia sukupuoleen liittyviä eroja miesten ja naisten välillä, vaikka kulttuurisia toki on, Sund toteaa.

– Yhdessä häärääminen voi olla aavistuksen verran luonteenomaisempaa miehille, mutta kyllä touhuaminen onnistuu äidiltäkin – ja vaipan vaihto mieheltä. Kyse on ajankäytöstä. Ei sirkustemppuja tarvitse osata, riittää että kuuntelee ja on läsnä, Sund sanoo.

Imetys onkin ainoa poikkeus, jossa hän myöntää äidin olevan isää vahvemmilla.

Erotilanteissa lapset jäävät kuitenkin useimmiten äidin luokse asumaan, ja isästä tulee etävanhempi. Sund vaatiikin, että huoltajuuskysymyksiä pitäisi tarkastella aina yksilöllisesti ja perhekohtaisesti.

Vanhempien ero vaikuttaa lapsiin

Lasten ei tulisi myöskään jäädä vanhempien eron jälkeisen torailun välikappaleiksi. Tähän Sund toivoo yhteiskunnan tarttuvan auttavalla ja ohjaavalla otteella.

– Ero on dramaattista aikaa ja suuri elämän muutos, jonka keskellä joudutaan tekemään päätöksiä jopa 20 seuraavaksi vuodeksi. Viranomaisten tulee auttaa, jottei lopullisia päätöksiä tehdä katkeroituneina ja huonolla informaatiolla.

Sund ehdottaakin, että huoltajuuspäätöksissä annettaisiin aina ensin väliaikaispäätös ja loppuratkaisu vasta tilanteen rauhoituttua.

Sund ajaa jaettua vanhemmuutta. Vaikka lapsi asuisikin toisen vanhemman luona suuremman osan ajasta, tulisi ajan vuositasolla jakautua tasan. Hän myös toivoo, että tapaamiset eläisivät tarpeiden mukaan: niin vanhempien kuin lastenkin.

– Entä, jos esimerkiksi toinen vanhempi on vuoro- ja toinen päivätyössä? Lapsi voisi silloin olla mahdollisimman kiireettömän vanhemman kanssa. Lapsilla on oikeus kiireettömän vanhempaan.

Elatusapu pulmallista

Esimerkkinä huonosta, inhimillisyyden unohtavasta nykyjärjestelystä Sund pitää elatusapujärjestelmää.

– Ei se voi olla niin, että lapset ovat äidin omaisuutta, ja isä vain maksaa.

– Normaali tilanne on, että isä kokee elatusmaksut epäoikeudenmukaisiksi, eikä niitä sitten maksa. Sitten äiti kostaa siten, ettei isä näe lapsia, Sund kuvailee.

– Pitäisi olla niin, että raha ei liikkuisi lainkaan vanhempien välillä vaan ainoastaan vanhemmilta lapsille. Hoidettaisiin vaikka niin, että isä hoitaisi harrastukset, vaatteet ja matkat. Se olisi luontevaa.

Sund muistuttaa, että myös etävanhempi tekee erotessa taloudellisia panostuksia lasten oloihin.

– Järjestelmä lähtee siitä, että lapsella on oltava yksi turvallinen paikka, ja sitten satsataan kaikki siihen. Ei ole tajuttu, että kun on eron jälkeen kaksi kotia, niin kummankin elintaso laskee. Kummankin leipä kapenee, mutta pitäisi katsoa, että lapsilla se leipä pysyy mahdollisimman leveänä.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja