Mies tappoi puolisonsa kymmenillä veitseniskuilla tatuointiriidan päätteeksi – poikkesi veriteon jälkeen ABC:lle ja soitti vasta sitten apua: Hovi ei lieventänyt tuomiota

Rovaniemen hovioikeus piti ennallaan käräjäoikeuden tuomion tapauksessa, jossa 1974 syntynyt siikalatvalaismies tappo avopuolisonsa kymmenillä veitseniskuilla. Teon jälkeen mies poikkesi huoltoasemalle ja soitti hätäkeskukseen vasta parin tunnin kuluttua.

Pohjois-Pohjanmaan Siikalatvalla marraskuussa 2018 tapahtunutta veritekoa edelsi pariskunnan välinen riita siitä, millaisen tatuoinnin mies tekisi avopuolisolleen.

Riidan seurauksena mies löi naista 30-senttisellä keittiöveitsellä vatsaan. Lattialle lyyhistynyt nainen pyysi, ettei mies enää löisi vaan soittaisi apua. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Mies jatkoi surmatyötä toisella keittiöveitsellä ja löi kumppaniaan vasaralla päähän kolmesti.

Yhden iskun yhteydessä hän pyöritti veistä uhrin kaulassa. Mies löi avopuolisoaan kaulaan myös keittiösaksilla.

Lähti ABC:lle

Tuomiosta ilmenee, että teon jälkeen mies peseytyi, vaihtoi vaatteet ja poikkesi läheiselle ABC-huoltoasemalle.

Kotiin palattuaan mies totesi naisen olevan kuollut. Parin tunnin kuluttua hän soitti hätäkeskukseen ja kertoi, mitä oli tehnyt.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa joulukuussa. Kymmenen vuoden ja kolmen kuukauden vankeustuomion taposta saanut mies valitti hovioikeuteen ja vaati tuomionsa lieventämistä kahdeksaksi vuodeksi.

Mies perusteli asiaa sillä, ettei hän ollut pyörittänyt veistä vaimonsa kaulalla eikä hänen tarkoituksenaan ollut tappaa naista ensimmäisellä lyönnillä. Miehen mukaan nainen oli rynnännyt häntä kohti, joten vatsaan osunut veitsi oli siksi aiheuttanut aiottua vakavampaa jälkeä.

Tuomittu vetosi myös siihen, että hän oli veriteon jälkeisten kuulustelujen aikaan heikkovointinen, joten kertomuksen yksityiskohdat eivät siksi olleet luotettavia.

Hän täsmensi myös olleensa aktiivinen rikoksen selvitystyössä ja hälyttäneensä itse apua.

Mielentilatutkimuksessa syyntakeinen

Psyykkiseen pahoinvointiin vedonneelle miehelle tehtiin myös mielentilatutimus. Hänen todettiin olevan syyntakeinen ja kykenevä ymmärtämään tekonsa seuraamukset mielenterveyshäiriöstään huolimatta.

Käräjäoikeus kuvaili naiseen kohdistettua väkivaltaa silmittömäksi ja tekoja edeltänyttä riitaa suhteellisen vähäisenä verrattuna siihen, miten rajusta väkivallasta oli kyse. Naisen kehossa oli useita kymmeniä veitsen viiltoja ja iskuja.

Hovioikeus täsmensi tuomiossaan vapaudenmenetysaikaa, mutta ei muuttanut Toni Mikael Kolehmaisen vankeustuomiota.

Tuomitulla on myös aiempaa rikostaustaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja