Miehen epäillään saalistaneen lapsia 16 vuoden ajan netistä ja videokuvanneen itseään hyväksikäyttämässä uhrejaan – yli sadan uhrin vyyhtiä perataan suljettujen ovien takana puoli vuotta

Helsingin käräjäoikeus alkaa tänään käsittellä laajaa seksuaalirikosvyyhtiä, jossa 35-vuotiasta miestä epäillään yli sadan lapsen hyväksikäytöstä 16 vuoden aikana.

Epäilty on ollut epäiltyjen rikosten alkaessa alle parikymppinen.

Oikeus on varannut asian käsittelylle 52 istuntopäivää. Epäillyt rikokset käsitellään suljetuin ovin uhrien yksityisyyden suojelemiseksi, viimeinen käsittely päivä on ensi vuoden tammikuun lopussa.

Helsingin poliisi tiedotti epäillystä rikosvyyhdistä alkuvuodesta ja kertoi selvittäneensä asiaa keväästä 2021 saakka.

Poliisin mukaan epäilty hankki uhrinsa sosiaalisen median alustoilta ja nuorten suosimilta kaverisivustoilta vuosien 2005 ja 2021 välillä. Keskusteluissa mies esiintyi todellista ikäänsä nuorempana.

Kaikki uhrit ovat tyttöjä. Valtaosa heistä oli tapahtuma-aikaan alle 16-vuotiaita ja nuorimmat vasta 11-vuotiaita.

Netissä ja kasvotusten

Poliisi on kertonut aiemmin, että seksuaaliväkivaltarikokset tapahtuivat sekä internetin välityksellä että kasvotusten. Poliisin mukaan miehen toiminta oli suunnitelmallista ja johdonmukaista.

Poliisi aloitti tutkinnan nettivinkin perusteella. Poliisi takavarikoi miehen tietotekniset laitteet ja löysi monista niistä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaa lasta esittävää materiaalia.

– Suuri osa videoista syntyi niin, että mies käski asianomistajaa kuvaamaan itseään web-kameralla ja kohdistamaan itseensä seksuaalista toimintaa. Epäilty myös masturboi ja oli samalla kamerayhteydessä lapseen, poliisi kertoi aiemmin.
Esitutkinnassa poliisi löysi myös epäillyn asunnossa kuvattuja videoita, joissa mies oli sukupuoliyhdynnässä eri-ikäisten ihmisten kanssa. 

Nuorimmat videoiduista olivat tapahtuma-aikaan 15-vuotiaita. 

– Osa kuvatuksi tulleista oli tapahtuma-aikaan jo täysi-ikäisiä, mutta osa heistä oli aloittanut tutustumisen epäiltyyn ollessaan alle 18-vuotiaita, poliisi kuvaili.

Julkinen tuomio myöhemmin

Uhreja on vyyhdissä yhteensä 103.

Syyttäjä on nostanut syytteet noin 60 uhrin osalta ja aikoo tehdä syyteharkinnan loppujen uhrien osalta oikeudenkäynnin aikana.

Käräjäoikeus on  ilmoittanut etukäteen, että haastehakemukset ja vastaukset ovat salassa pidettäviä. Oikeus on kertonut antavansa asiasta aikanaan julkisen tuomion.

Lue myös:

    Uusimmat