Mainos

Matti Vanhanen uskoo, että tällä vuosisadalla nähdään useita maahanmuuttoaaltoja – "Suomen rajojen sulkeminen ei estä tulemista"

16:28

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen pitää todennäköisenä, että tällä vuosisadalla nähdään useita muuttoaaltoja ilmastonmuutoksen edetessä ja Afrikan maiden väestökehityksen seurauksena. Hän ei kuitenkaan usko Suomen rajojen sulkemisen ratkaisevan ongelmaa Suomen osalta.

MTV:n eilisessä presidentinvaalitentissä Kallion kirkossa erimielisyyttä aiheutti muun muassa kysymys, mitä Suomi voisi tehdä niin sanottujen paperittomien tilanteen ja hallitsemattoman turvapaikanhakijatulvan ratkaisemiseksi.

Vanhanen peräsi esimerkiksi presidenttiehdokas Laura Huhtasaarelta faktantarkistusta, kun Huhtasaari kertoi ratkaisuksi Suomen rajojen sulkemisen.

– Meidän pitää käännyttää rajalta, että he eivät lähde tulemaan. Unkari ja Itävalta eivät ota vastaan, Huhtasaari sanoi tentissä.

"Rajavalvoja ei voi näyttää, että tänne ei saa tulla"

Huomenta Suomen vaaliaamussa vieraillut Vanhanen perusteli, ettei Huhtasaaren ehdottama toimi ole kansainvälisten sopimusten mukainen tai toimiva ratkaisu ongelmaan.

Vanhasen mukaan esimerkiksi itärajalla on jo sekä rajavalvonta ja rajatarkastukset käytössä.

– Siitä huolimatta, jos turvapaikanhakija tulee, heidät otetaan vastaan. Rajavaltiolla on velvollisuus noudattaa kansainvälisiä sopimuksia. Ei rajavalvojat voi näyttää, että tänne ei tulla.

Toisena esimerkkinä Vanhenen kertoi Tornion ja Haaparannan välisen rajan. Sielläkään tiukennettu kontrolli ei hänen mukaansa ratkaisisi turvapaikanhakijaongelmaa, vaan hankaloittaisi vain asukkaiden elämää.

– Pelkästään Torniossa kuulemma noin 14 miljoonaa ihmistä vuosittain ylittää sen rajan, se on arkipäiväistä elämää ihmisille.

– Edes kalastajat eivät saisi mennä joen puoliväliin, jos Tornionjoelle laitettaisiin rajavalvonta- ja tarkastukset.

Vanhanen kommentoi presidenttitentissä, että yksittäisen kaupungin tai kunnan tehtävä ei ole ratkaista paperittomien ongelmaa, vaan se on hänen mukaansa valtion asia.

– Järjestäytyneen yhteiskunnan tulee toimia niin, että meillä ei ole paperittomia ihmisiä, vaan heidän asiansa pitäisi ratkaista mahdollisimman pian.

Ratkaisuna EU:n ulkorajojen valvonta

Vanhasen mukaan asiassa pitäisi kiinnittää huomiota EU:n ulkorajojen toimivuuteen.

– Meidän pitäisi vaatia vahvempaa eurooppalaista yhteistyötä tämän tavoitteen saavuttamiseksi, että erityisesti etelään päin meillä on kunnollinen rajavalvonta.

Vanhanen esittää toimeksi myös järjestäytynyttä toimintaa Afrikan maiden hallitusten kanssa hallitsemattoman kumivenematkustamisen estämiseksi.

Hän ei usko kehitysavun tuovan suurta helpotusta, vaan luottaa enemmän liike-elämän voimaan.

– Valtaosaltaan se tapahtuu liike-elämän investointeina. Kehitysapu voi olla dynamo, joka auttaa, mutta ensisijaisesti pitää saada liike-elämä maailmassa kiinnostumaan Afrikasta.

Vanhanen sanoi eilen MTV:n presidentinvaalitentissä, että on hyväksynyt sen, että hallitus on leikannut kehitysapurahoja. Hänen hallituskaudellaan kehitysapua puolestaan lisättiin.

Miten Vanhaselta sujuu ulkopolitiikka englanniksi? Katso videolta Vanhasen aamuinen englanninkielinen tentti!

7:54

Katso videolta Pöllöraadin arviot eilisen presidentinvaalitentin onnistujista, hiipujista ja yllättäjistä!

2:19

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.