Demokraatit huolissaan Bidenin johtoaseman kapenemisesta mustien keskuudessa – "Äänestän ennemmin rikollista kuin aasia"

Bidenin johtoasema kapenee vähemmistöjen keskuudessa 2:13
VIDEO: Bidenin johtoasema kapenee mustien keskuudessa.

Enemmistö Yhdysvaltain mustista tukee yhä demokraattien Joe Bidenia, mutta Donald Trump nakertaa johtoasemaa kannatuskyselyissä. 

Demokraatti Tracy Johnson aikoo jättää tänä vuonna äänestämättä. Johnsonin päätös on ongelma presidentti Joe Bidenille, sillä Johnson asuu Pennsylvaniassa, joka on yksi ratkaisevimmista osavaltioista.

Donald Trump voittaa mennen tullen, sillä Biden ei tee tarpeeksi. Inflaatio on korkealla, ruoka ja bensa on kallista, Johnson kertoo MTV Uutisille Philadelphiassa.

Mikset aio äänestää?

– Koska ehdokkaani eivät voita. Kun äänestin Hillary Clintonia vuoden 2016 presidentinvaaleissa, Trump tuli puun takaa ja vei koko vaalit. Hillary johti kannatuskyselyissä, mutta yhtäkkiä se paskiainen (Trump) oli presidentti!

Philadelphia on Pennsylvanian osavaltion suurin kaupunki ja monimuotoisuuden vuoksi perinteistä demokraattien aluetta. MTV Uutiset tapasi keskustassa Johnsonin lisäksi useita muitakin afroamerikkaisia, jotka sanovat jäävänsä kotiin näissä vaaleissa ja se huolestuttaa Bidenin kampanjaa.

Rikostuomiostaan huolimatta Trump on kirinyt Bidenia kampanjalahjoituksissa ja demokraattipuoluetta mietityttää erityisesti Bidenin johtoaseman kaventuminen mustien keskuudessa.

“Poliittinen vanki”

Läheisellä urheiluareenalle on muodostunut jono jo useita tunteja ennen ovien aukeamista. Trumpin kannattajatapahtuma on alkamassa ja poliisi on paikalla ohjaamassa liikennettä.

– Halusin tulla Trumpin tilaisuuteen, en ole ennen ollut. Tässä on kyse enemmänkin niistä ihmisistä, jotka ovat häntä vastaan. Trump ajaa asioita ärsyttääkseen näitä ihmisiä ja siksi minäkin tuen häntä, philadelphialainen Blessing Mansallay sanoo.

Miksi kannatat Trumpia?

– Tuen hänen politiikkaansa. Haluan, että valtio jättää minut rauhaan. Haluan maamme rajat taas turvallisiksi, yhtä turvalliseksi kuin taloni, philadelphialainen Diana kertoo.

Diana ei halua julkaista sukunimeään ja on pukeutunut t-paitaan, jossa on pätkä Bidenin esivaalikampanjan kuuluisasta lauseesta “Jos sinulla vaikeuksia päättää tuetko Trumpia vai minua, et ole musta”.

– Se oli epäkunnioittavaa. Kuka hän on kertomaan, että en ole etnisesti itseni, jos en äänestä häntä.

Trumpin kampanjatilaisuuden ulkopuolella myydään paljon rikostuomioon liittyviä tuotteita.

– Äänestän ennemmin rikollista kuin aasia, lukee kannattajakyltissä, missä Trump poseeraa aurinkolasit päässä.

Kannattajille myydään Trumpin kuvilla myös “äänestän tuomittua rikollista” rintanappeja ja “poliittinen vanki” t-paitoja.

Vähemmistöt voivat ratkaista

Trump on menettänyt hieman sitoutumattomien tukea tuomion jälkeen, mutta pääosin kaksikko on lähes tasoissa. Mustien väestön tuen menettäminen huolestuttaa demokraatteja, sillä tiukassa kisassa vähemmistöt voivat ratkaista.

Kannatuskyselyissä on eroja, mutta yhteistä niille on se, että Trumpin suosio afroamerikkalaisten keskuudessa vahvistuu. Esimerkiksi Marist Collegen kyselyssä Trump olisi saamassa Pennsylvanian osavaltiossa afroamerikkalaisilta nyt 23 prosentin kannatuksen, kun viime vaaleissa Trumpia tuki vain 7 prosenttia osavaltion mustista. 

Myös New York Timesin tuoreen kyselyn mukaan Trump olisi saamassa mustilta yli 20 prosentin kannatuksen vaa’ankieliosavaltioissa. Ratkaisevassa asemassa olevia osavaltioita ovat Pennsylvanian lisäksi Arizona, Georgia, Nevada, Michigan ja Wisconsin.

– Trump yrittää uudenlaisia lähestymistapoja. Kampanja yrittää vedota afroamerikkalaisiin, sillä väkilukuun suhteutettuna afroamerikkalaisia on Yhdysvaltain vankilassa enemmän kuin muita etnisyyksiä. Jos Trumpin kampanja saa lisättyä mustien tukea edellisten vaalien noin 11 prosentista lähemmäs 18 tai 16 prosenttiin, niin Trumpista tulee presidentti, The American Conservative -lehden johtaja Mills arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat