Mainos

Markku Kanerva vastaa Norwich-luotsin Pukki-kommentteihin – "Siellä täytyy jatkoa silmällä pitäen miettiä"

3:15

Norwichin ja Suomen jalkapallomaajoukkueen maaliruisku Teemu Pukki loukkaantui viime viikon maanantaina Huuhkajien ja Kreikan välisessä Kansojen liigan ottelussa. Norwichin päävalmentaja Daniel Farke koki Suomen halunneen "epätoivoisesti" peluuttaa kuormittunutta Pukkia – nyt Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva vastaa Farken kommentteihin.

Pääkuvan videolla juttua Huuhkajien ja Kreikan välisestä ottelusta, jossa Pukki loukkaantui.

Pukki kaatui Kreikkaa vastaan kentän pintaan 11. minuutilla ja tuli vasemman takareiden loukkaantumisen myötä vaihtoon. Takareisi on sittemmin kuvattu, ja siinä on todettu toisen asteen repeämä. Suomen maajoukkuelääkäri Heikki Kinnunen on arvioinut Pukin joutuvan olemaan sivussa kahdesta neljään viikkoa.

– Täytyy toivoa pikaista paranemista. Ennen kaikkea on tärkeää jatkoa ajatellen, että se reisi saadaan kuntoon. Toivon ja "Temen" kanssa juteltuani hän on itsekin toiveikas, että hän on pelikunnossa Kreikka- ja Unkari-peleissä marraskuussa, Kanerva sanoo MTV Sportille.

Suomi päättää Kansojen liigan C-divisioonan lohkovaiheen noihin vierasotteluihin ensi kuun puolivälissä. Pukki voidaan kuitenkin nähdä Englannin Mestaruussarjan kentillä jo sitä ennen: Norwichin päävalmentaja Farke arvioi viime viikolla, että Pukki voisi parhaimmillaan olla kehissä jo ensi lauantaina, jolloin Norwich isännöi Brentfordia.

Ja vaikka oli käytännössä itsestään selvää, että Suomi peluuttaisi tulikuumaa Pukkia Kreikkaa vastaan, Farke otti asiaan kantaa näin:

– On aina suuri kunnia pelata maalleen, mutta painolasti on aina suuri. Teemu on varsin tärkeä Suomelle. He halusivat epätoivoisesti peluuttaa häntä. En kuitenkaan valita loukkaantumisesta. Meidän täytyy selvitä asian kanssa.

Kanerva vastaa näihin kommentteihin rauhalliseen tyyliinsä, ja jakaa samalla omat ohjeensa Englantiin.

– Voi heittää vastapalloon, että lähteekö hän (Farke) nyt epätoivoisesti peluuttamaan Pukkia ennen kuin kaveri on varmasti kunnossa. Jokainen valmentaja tarvitsee tietysti parhaimpia pelaajia kentälle, ja Championshipissa on kova ottelutahti. Teme on joutunut kovalle kuormalle. Norwichissakin täytyy jatkoa silmällä pitäen miettiä, että kaverit pannaan sellaiseen kuntoon, että he jaksavat pelata näitä pelejä – plus pitää huolehtia palautumisesta, että on mahdollisuus oikeasti läpikäydä vahva otteluruuhka, joka niilläkin on, Kanerva ruotii.

– Ihan hyvässä hengessä on käyty yhteistyötä Norwichin kanssa ja meidän fysiopuoli on ollut heihin yhteydessä. Tiedetään, missä mennään. Toivotaan, että Teme nopeasti toipuu ja siitä hyötyy sitten niin seurajoukkue kuin maajoukkuekin.

Suomen kannalta hyvä puoli on, että Kreikka-ottelu osoitti, ettei Huuhkajat ole maalinteollisesti riippuvainen Pukista, joka oli viimeistellyt Kansojen liigassa joukkueen kaikki kolme ensimmäistä osumaa. Pyry Soiri ja Glen Kamara iskivät Kreikkaa vastaan toisen jakson kaksi maalia, joilla Huuhkajat tarrasi vahvasti kiinni lohkovoittoon ennen vieraspelejä Kreikkaa ja Unkaria vastaan.

– Se oli hyvä signaali sillä tavalla, vaikka loukkaantuminen oli sääli Temen kannalta. Teme on ollut hyvässä tikissä. Aina pitää miettiä myös, mitä maalien taustalla on. Joku ne viime kädessä viimeistelee. Ei tämä joukkue yhtä miestä kaipaa – se on nähty viime vuosien aikana, kun on ollut loukkaantumisia ihan avainpelaajienkin joukossa. On löytynyt korvaajia ja joukkueena on pystytty klaaraamaan näitä matseja, Kanerva sanoo.

Positiivinen ongelma

Huuhkajilla on jopa positiivinen ongelma: keskikentän ja hyökkäyksen pelipaikoille on tunkua, mutta toisaalta Suomi on äitynyt nykypermanentillaan kovaan lentoon. 

Kanerva on heittänyt pallon Roman Eremenkolle mahdollisen maajoukkuepaluunsa suhteen. Keskikentälle voisi olla myös muun muassa Fredrik Jenseniä ja hyökkäykseen Joel Pohjanpaloa, kunhan kaksikko toipuu loukkaantumisistaan pelikuntoon. Lisäksi Berat Sadik on iskenyt Kyproksen pääsarjassa maaleja liukuhihnalta.

– Tämä on tosiaan positiivinen ongelma, ja voidaan ajatella (toisessa Viro-ottelussa kentälle vaihdettu) Petteri Forsell vielä siihen. Toivotaan, että nuo loukkaantuneet pelaajat pääsevät hyvään tikkiin. Aina pitää miettiä matsikohtaisesti myös, minkä tyyppisiä hyökkääjiä me tarvitsemme avaukseen plus penkille tuomaan erilaisia taktisia vaihtoehtoja. Kysymys on paljon rooleista – ei siitä, että katselen, kuka tuolla on eniten maaleja tehnyt. Täytyy hakea vaihtoehtoisia rooleja ja miettiä kokonaisuutta, mitä hyökkääjältä missäkin pelissä vaaditaan niin hyökkäyksellisesti kuin puolustuksellisesti. Se on ratkaiseva juttu, Kanerva perkaa ja jatkaa:

– On tosi kiva katsoa, että kaverit ovat iskussa ja onnistuvat seurajoukkueissaan, koska itseluottamus on tärkeä osa-alue, kun maajoukkueeseen tulee. On toinen juttu, millä tasolla pelaajat pelaavat ylipäätänsä. Yhtään väheksymättä mitään sarjaa, on eri asia lähteä tekemään kovissa karsintapeleissä maaleja kuin alemmassa sarjassa. Mutta kun tuntee olevansa vireessä ja on pelihuumori päällä, itseluottamus tapissa, se antaa hyvät pohjat pelata maajoukkueessakin. Katsotaan, mikä tilanne on parin viikon kuluttua, kun joukkue pitää nimetä. Varmasti tulee päänvaivaa. 

Erityisesti keskikentän valintatilannetta huuhkajaluotsi pitää "hyvin haastavana".

– Meillä on paljon hyviä vaihtoehtoja keskikentän keskelle. Tim Sparv, Glen Kamara, Rasmus Schüller, joka pelasi erinomaisesti Viroa vastaan, ja Thomas Lam esimerkiksi. Se on aikamoista pähkäilyä viime hetkessä. Valitettavasti niitä loukkaantumisia tulee. Ne tietyllä tavalla helpottavat valintoja, mutta toivon, että meillä olisi 35 pelaajaa, joista minun pitää valinta tehdä. 

– Pelaajille se on aina raaka tilanne, jos putoaa joukkueesta pois. Se pitää hänelle selittää, ja olen julkisesti sanonutkin pelaajille, miten nämä valinnat tapahtuvat. Se ei tarkoita sillä, että olisi jollakin tavalla epäonnistunut edellisessä tapahtumassa, vaan tehdään aina matsikohtaisia ratkaisuja, Kanerva summaa.

Markku Kanerva MTV3:n Peter Nyman -ohjelman vieraana tänään tiistaina kello 22.35.

1:55

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja