Vaihtoehto Botoxille ja kauneuskirurgialle? Tällä menetelmällä kasvot kohoavat ja rypyt siliävät

Oletko tullut ajatelleeksi, että myös kasvojen lihaksia voi ja kannattaa treenata? Lopputuloksena rypyt siliävät ja kasvot kohoavat. Kasvoklinikka voi toimia vaihtoehtona kauneuskirurgialle.

Kasvokoulu on Marja Putkiston 2000-luvun alussa kehittämä ohjelma kauneuden- ja terveydenhoitoon. Method Putkisto 3D Luonnollinen Kasvoklinikka ilmestyi jatkona sille vuonna 2009.

– Kasvot ovat osa kehon kokonaisuutta. Kasvoklinikan harjoitteilla vaikutetaan kasvojen lihaksistoon, Method Putkisto- ja pilateskouluttaja sekä Kasvoklinikka-ohjaaja Salme Ruski sanoo.

Tulostensa puolesta menetelmää voisi verrata nuorennusleikkaukseen.

– Se kohottaa kasvojen lihaksistoa, vähentää ja ennaltaehkäisee ryppyjä, vahvistaa ihon kollageenia ja kosteustasapainoa, tasaa ihonväriä, kirkastaa silmät, poistaa silmäpusseja ja parantaa leuan ja huulien muotoa.

– Erään asiakkaani kasvojen muoto muuttui puolessa vuodessa aivan totaalisesti: ennen selkeästi neliskulmaiset kasvot nousivat ilmelihaksia harjoittamalla, ihon väri vaihtui ja silmien kautta koko ilme muuttui. Tietyllä tavalla sitä voi verrata kasvojenkohotukseen – hänestä tuli selvästi nuorekkaamman näköinen, Ruski sanoo.

"Suu nauraa, mutta silmät eivät"

Kasvokoulussa treenataan koko kasvojen lihaksistoa. Siihen kuuluvat paitsi puremalihakset, myös ihoon osittain kiinnittyneet pienet lihakset, jotka sulkevat ja avaavat kasvojen aukkoja sekä toimivat ilmelihaksina.

– Suun ympärillä on suun kehälihas ja silmien ympärillä silmien kehälihas. Posken ihoon kiinnittyy hymylihas, joka tuntuu nykyään surkastuneen monelta.

Ruski sanoo, että ilmelihaksilla on suuri merkitys sosiaaliselle elämälle.

– Pelkällä puheella on vaikea vakuuttaa ketään. On niin ikään ristiriitaista, jos suu nauraa, mutta silmät eivät. Kasvoklinikalla opetellaan käyttämään omia ilmelihaksia kommunikoinnin apuna.

Leuka, huulet, korvat, silmä, kieli, nenä

Kasvojen osia käydään läpi järjestelmällisesti.

– Esimerkiksi alaleuan asento vaikuttaa voimakkaasti kasvoihin. Lyhentyneistä lihaksista johtuva stressipurenta voi aikaansaada kaksoisleuan.

– Korvien ympärillä olevat lihakset ovat yhteydessä moniin ilmelihaksiin. Korvanlehdissä on myös satoja aivoihin vaikuttavia akupisteitä. Kun korvanlehtiä hieroo, keho tasapainottuu ja keskittymiskyky parantuu.

Huuliakin voi treenata.

– Kun huulia laajentavia lihaksia liikuttaa huulista poispäin, löytyy kasvojen kaunein tasapaino.

Ruski luettelee lisää vaikutuksia: kielen asentoa ja voimaa harjoittamalla hengitys, äänentuotto ja ryhti paranevat. Nenälihaksia käyttämällä ilma virtaa helpommin sisään ja ulos. Tällöin sisään hengitettävä ilma lämpenee ja puhdistuu hellien nielua.

Silmiä jumppaamalla tehostuu selkärangan asento.

– Keho seuraa katsetta. Jos joutuu istumaan koko päivän tietokoneen ääressä katsellen kaksiulotteista ruutua, tuntee varmasti olonsa lukkiutuneeksi ja jäykäksi.

Eroon migreenistä

Paitsi kasvoja, Kasvoklinikalla käydään läpi muitakin kehon osia. Selkäranka on niistä yksi keskeisimmistä.

– Niskan oikeanlainen kannatus tukee leukaluun asentoa, lisää kurkunpään liikkuvuutta ja mahdollistaa tehokkaan hengitystekniikan. Hyvä ryhti vaikuttaa ihon kuntoon ja koko aineenvaihduntaan, Ruski sanoo.

– Vääränlaisesta purennasta johtuvasta päänsärystä ja migreenistäkin on mahdollista päästä eroon kireitä lihaksia harjoittamalla.

Tuloksia välittömästi

Harjoitettaessa käytettävät otteet riippuvat siitä, mitä kasvojen lihasta tai lihasryhmää käsitellään.

– Otteet voivat olla joko napakoita painalluksia tai kevyitä sivelyitä. Kaikki tapahtuu omin käsin voimaa ja vastavoimaa hyödyntäen, Ruski sanoo.

Ruski kertoo, että harjoitteita on hyvä tehdä puoli tuntia kerrallaan kahdesta kolmeen kertaa viikossa. Kohdennettuja harjoitteita kannattaa tehdä jopa useita kertoja päivässä.

– Vaikka pysyvät vaikutukset tulevat toistojen kautta, joitakin tuloksia saa jo ensimmäisellä kerralla: verenkierto kehossa paranee, silmät rentoutuvat ja olo tuntuu virkeämmältä. Tulosten havainnollistamiseksi on tärkeää kuvata omat kasvot ennen ohjelman aloittamista ja sen jälkeen.

– Kasvolihaksia voi hyvin harjoittaa vaikka työpäivän aikana. Pään asento paranee jo pelkästään istuma-asentoa muuttamalla.

Vaihtoehto kauneuskirurgialle

Kasvoklinikoille on niin kova kysyntä, että ohjaajia tarvittaisiin lisää.

– Ulkonäöllä on ihmisille nykyään suuri merkitys. Nuoruutta ihaillaan, vanhuus kauhistuttaa. Kaikki eivät kuitenkaan halua käyttää ulkonäön paranteluun kemiallisia tai kauneuskirurgisia keinoja, eikä siihen välttämättä ole varaakaan.

Ruski onkin huomannut, että ihmiset haluavat vaikuttaa ulkonäköönsä ja terveyteensä luonnollisin keinoin.

– Kasvoklinikalla kasvoihin ei lisätä mitään ulkopuolelta. Se voi mielestäni todellakin toimia vaihtoehtona kauneuskirurgialle.

– Kun ihon toimintaa parantaa harjoitteilla, verenkierto poistaa tehokkaammin kuona-aineita, mikä näkyy kirkkautena ja kimmoisuutena. Vaikutus ulkonäköön on todella suuri.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja