Maria Ylipää nostettiin Loirin saappaisiin

Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti teki Kullervo-oopperan roolituksessa rohkeita valintoja.

Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti katsoo festivaalia ensimmäistä kesää toiselta puolelta pöytää. Tähän asti hän on hurmannut tenorina lavalla ja pitänyt huolen lähinnä itsestään, nyt "huollettavia" on iso joukko ja lisäksi on jännitettävä, ovatko päätökset olleet oikeita.  

- Hyvillä mielin olen tällä hetkellä vielä, mutta varmaan adrenaliini nousee sitten, kun kollegat lähtevät lavalle viikon päästä ja joudun siihen tilanteeseen, että mitään ei ole enää tehtävissä, Silvasti kertoo puhelimitse Savonlinnasta.  

Kesän oopperoista Silvastin lempilapsi on - luonnollisesti - Aulis Sallisen Kullervo, joka avaa juhlat 4. heinäkuuta. Se on kansainvälisesti menestynyt ooppera, jonka kantaesityksessä vuonna 1992 Los Angelesissa Silvasti itse lauloi Kullervon orjaveljen Kimmon roolin.  

Taiteellinen johtaja on tehnyt Kullervoon rohkeitakin valintoja. Sokean laulajan rooliin hän valitsi musikaaleista tutun Maria Ylipään, joka nyt siis astuu naisena Vesa-Matti Loirin saappaisiin.  

- Pitkään sitä mietin, mutta se on osoittautunut oikein hyväksi ratkaisuksi. Tarkistin Aulikselta, että voiko rooliin ajatella naispuolista esiintyjää ja hän sanoi, että on minulta kysytty sitäkin, että voiko sen laulaa mieskvartetti.  

Laulajien vaatteet kiinnostavat  

Silvasti on hiukan hämmentynytkin siitä, miten monenlaisia asioita ihmiset taiteelliselta johtajalta etukäteen kysyvät.  

-Esimerkiksi se kiinnostaa, millaiset vaatteet laulajilla on päällä. Toivottavasti ihmiset ymmärtävät, että vaikka näyttämöllä ei olekaan aitoa samettia ja silkkiä, niin esitys voi silti olla hyvä.  

Vaikka menestystä olisi kuinka tullut maailmalla, Suomessa suomalainen ooppera on aina riski. Kullervon lipuista on mennyt ennakkoon kaupaksi reilu puolet.  

-Emme aina näe sitä vahvuutta ja hienoutta, mikä omissa teoksissamme on. Jotta pystymme esittämään Kullervoa ja muita suomalaisia teoksia, tarvitsemme sen suuren yleisön, joka tulee katsomaan Carmenia ja Taikahuilua. Toivoisin kuitenkin, että ihmiset olisivat vielä avoimempia kokemaan ja näkemään jotain uuttakin.  

Savonlinnan oopperajuhlat jatkuvat 2.8. asti. Kullervon, Taikahuilun ja Carmenin lisäksi ohjelmistoon palaa Puccinin Madama Butterfly. Lisäksi juhlilla vieraileva Walesin kansallisooppera esittää Verdin Nabuccon ja Puccinin Manon Lescaut'n.

Lue myös:

    Uusimmat