Maria Guzeninan isoisän elämä oli täynnä menetyksiä – kuoli yllättäen vain 32-vuotiaana: "Koen erittäin syvää myötätuntoa"

1:00
Maria Guzenina yllättyi isoisänsä kokemasta tragediasta. 

Maria Guzenina yllättyi isoisänsä kokemasta tragediasta. Kauden päätösjaksossa nähdään suuria tunteita.

Poliitikko Maria Guzenina kertoo Sukuni salat -ohjelman yllättäneen hänet sukunsa historiallisilla paljastuksilla. 

– Kun katsoo menneisyyteen, niin aika hurjia haasteita sielläkin ihmiset ovat joutuneet kohtaamaan, puhumattakaan sodan menetyksistä ja jälleenrakennuksista, Guzenina pohtii MTV Uutisten haastattelussa. 

Erityisesti lähisuvusta paljastunut isoisä Pentti Oskari Salosen kohtalo liikutti Guzeninaa. Isoisä joutui luopumaan vasten tahtoaan Guzeninan isästä, Ilkka-pojastaan avioeron yhteydessä. Lisäksi Pentti Oskari taisteli toisessa maailmansodassa, jossa hän haavoittui olkapäähän.

Myöskään Guzeninan isoisoäidillä Annilla ei ollut elämässä helppoa. Hänen poikansa Pentti Oskari menehtyi traagisessa onnettomuudessa vain 32-vuotiaana, joka toi ohjelmassa nähtyjen kirjeiden mukaan suuren tyhjiön ja surun. 

– Koen hyvin syvää myötätuntoa edelläni kulkeneita kohtaan. Etenkin Pentti Oskarin äiti,Anni-mummoa kohtaan tunnen syvää lämpöä heidän menetyksien johdosta, Guzenina myöntää.

– Anni tosiaan suri syvästi poikansa kohtaloa. Hän on huolehtinut poikansa kohtalosta useampaankin otteeseen. Ensin hän kantoi huolta rintamalla olevasta pojastaan, sen jälkeen häneltä kiristettiin isoäitinä mahdollisuus nähdä lapsenlapsensa eli minun isäni, Guzenina pohtii.

Guzeninan oma isä hylkäsi perheen tämän ollessa 12-vuotias.Traagiset kohtalot auttoivat häntä kuitenkin ymmärtämään oman isänsä taustoja.  

– Oikeudenkäynnin kertomusten lukeminen konkretisoi historian ymmärtämistä. Se mitä historiassa on tapahtunut oli hyvin hätkähdyttävää ja herätti edelleen uusia kysymyksiä.

Ohjelmassa Guzeninan sukuun perehdyttiin aina 1500-luvulle asti. Tutkimustyö ei kuitenkaan jäänyt ohjelman varaan.

– En lopeta sukututkimusta tähän, vaan enemmänkin minua kiinnostaa tutkia, löytää lisää tietoa ja ymmärtää sukuni historiaa.

– Ohjelmasarja avaa Suomen ja Euroopan historiaa. Lisäksi se antaa perspektiiviä myöskin moneen sellaiseen asiaan, joita me kohtaamme tässä ajassa. 

Sukuni salat mtv-palvelussa ja MTV3-kanavalla maanantaina klo 20:00. Kausi päättyy!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja