Maailmanlaajuinen ongelma yhdistettiin aivotoiminnan heikkenemiseen – huolestuttava kytkös koskee etenkin miehiä

Suomi lihoo - saako siitä puhua? 9:11
Videolla keskustellaan siitä, saako suomalaisten lihomisesta puhua?

Aiemmissa tutkimuksissa havaittu yhteys esimerkiksi lihavuuden ja dementian välillä voi selittyä hollantilaistutkijoiden löydöksellä, jonka mukaan kehon korkea rasvapitoisuus heikentää tiettyjen aivojen osa-alueiden toimintaa. Tutkimuksesta uutisoivat muiden muassa Live Science- sekä Neuroscience News -tiedesivustot.

Maailmanlaajuinen ongelma, lihavuus, on yhteydessä moniin terveysongelmiin, kuten kakkostyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Tuore hollantilaistutkimus vihjaa, että lihavuus voi vaikuttaa myös aivojen rakenteeseen – erityisesti miehillä.

Leidenin yliopiston tutkijat vetivät johtopäätöksen tutkittuaan yli 12 000 biopankkitutkimukseen osallistuneen, keski-iältään 62-vuotiaan britin aivokuvia ja kehon rasvapitoisuutta Tutkimuksessa paljastui, että kehon korkea rasvapitoisuus oli yhteydessä heikentyneeseen aivojen toimintaan tietyillä alueilla. Erityisesti aivojen toiminta näytti heikentyneen aivokuoren harmaassa aineessa, jossa hermosolujen solukeskukset sijaitsevat.

Tutkijat kuitenkin havaitsivat kehon rasvapitoisuuden olevan yhteydessä myös aivojen valkean aineen muutoksiin. Valkea aine kuljettaa viestejä eri aivojen osien välillä.

Radiology-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kehon rasvapitoisuuden ja aivojen harmaan aineen heikentyneen toiminnan yhteys oli vahvempi miehillä kuin naisilla. Mikroskooppisia muutoksia valkeassa aineksessa huomattiin sukupuolesta huolimatta, jos kehon rasvapitoisuus oli korkea.

Yhteys havaittu aiemminkin

Hollantilaisten tutkimus ei ole ensimmäinen, joka yhdistää kehoon kertyneen rasvan aivojen muutoksiin. Esimerkiksi aiemmin tänä vuonna julkaistussa brittitutkimuksessa havaittiin, että ylipaino voi saada aivot kutistumaan. Ylipainon tiedetään olevan myös dementian riskitekijä.

Hollantilaistutkijat toivovat löydöstensä auttavan ymmärtämään paremmin kielteisten terveysvaikutusten, kuten dementian, ja ylipainon välistä yhteyttä.

Muutama yhteyttä selittävä teoria

Nyt julkaistu tutkimus herättää kysymyksen, miksi kehon korkea rasvapitoisuus näkyy aivoissa. Yksi mahdollinen selitys on tulehdustila, joka vaurioittaa aivokudosta. Hollantilaistieteilijöiden mukaan heikentynyt aivotoiminta harmaassa ja valkeassa aineksessa voi olla merkki alueiden tuhoutuneista hermosoluista.

Siltikään suoraa syy-seuraussuhdetta ylipainon ja aivojen muutoksien välille ei voi vetää. On esimerkiksi mahdollista, että lihavuuden taustalla ovat muutokset aivojen välittäjäaineiden toiminnassa, eikä toisin päin.

Tutkimuksessa ei myöskään määritelty, mihin kehoon kertynyt rasva on jämähtänyt. Tutkijoiden mielenkiinnon kohteena on erityisesti sisäelimien ympärille kerääntyvä viskeraalinen valkoinen rasva. Myös vyötärölihavuutena tunnettu tila on yhdistetty useisiin sairauksiin: aikuistyypin diabeteksen sekä sydän- ja verisuonisairauksien lisäksi esimerkiksi uniapneaan, kihtiin ja syöpiin, kertoo Terveyskirjasto.

Lue myös:

    Uusimmat