Tutkimus: Tupakointi ja liikakilot saattavat kutistaa aivoja

Kuinka tunnistaa sydänongelmat? 17:00
Sydänongelmat voidaan sekoittaa astmaan tai närästykseen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan tupakointi, korkea verenpaine, diabetes ja ylipaino saattavat saada aivot kutistumaan.

Sydän- ja verisuonitautien riskitekijät, kuten tupakointi, korkea verenpaine, diabetes ja ylipaino näyttäisivät tekevän hallaa aivoille, kertoo European Heart Journal -lehdessä julkaistu tutkimus.

Brittiläisen Edinburghin yliopiston tutkijat tarkastelivat seitsemää sydän- ja verisuonitautien riskitekijää sekä magneettikuvia 9 772:n, iältään 44–79-vuotiaan, ihmisen aivojen rakenteesta. He etsivät yhteyttä aivojen rakenteen ja riskitekijöiden välillä, sillä riskitekijöiden on arveltu olevan yhteydessä vähentyneeseen verenkiertoon aivoissa.

Riskitekijöillä tutkijat tarkoittivat tupakointia, korkeaa verenpainetta, korkeaa pulssipainetta, diabetesta, korkeaa kolesterolitasoa, painoindeksin perusteella mitattua ylipainoa sekä vyötärön ja lantion ympärysmittojen suhdetta.

Sydän- ja verisuonitautien riskitekijät saavat aivot kutistumaan?

Tutkijat havaitsivat, että kuusi seitsemästä riskitekijästä oli yhteydessä aivojen kutistumiseen. Korkeiden kolesterolitasojen ei tässä tutkimuksessa nähty vaikuttavan aivojen kokoon tai rakenteeseen.

Riskitekijöiden ja aivojen välinen yhteys oli vahvimmillaan niissä aivojen osissa, jotka liittyvät monimutkaisempiin ajatteluprosesseihin. Nämä aivojen osat rappeutuvat dementian myötä.

Tutkijat havaitsivat, että korkeampi sydän- ja verisuonitautien riski liittyi aivojen huonompaan rakenteeseen myös muuten terveillä keski-ikäisillä ihmisillä. Mitä enemmän riskitekijöitä henkilöllä oli, sitä huonommassa jamassa hänen aivonsa olivat.

Vaikuttivat pääosin tiettyihin aivojen osiin

Tutkimusta johti lääkäri Simon Cox Edinburghin yliopiston Centre for Cognitive Ageing and Cognitive Epidemiology -keskuksesta.

– Aivojen terveyden ja rakenteen sekä riskitekijöiden välinen yhteys ei ollut yhtä vahva kaikkialla aivoissa, Cox kertoo tiedotteessa.

– Vaikutus näkyi pääasiassa niillä aivojen alueilla, jotka liittyvät monimutkaiseen ajatteluun. Näissä osissa dementia ja Alzheimerin tauti saavat aikaan muutoksia, Cox kirjoittaa.

Cox kertoo, että vaikka aivojen rakenteissa havaitut erot olivat melko vähäisiä, ne ovat vain murto-osa mahdollisesti hyvinkin suuresta joukosta asioita, jotka vaikuttavat aivojen ikääntymiseen.

Lähteet: Foxnews.com

Lue myös:

    Uusimmat