Sydän -ja verisuonitaudit vähenevät, kun lapset eivät liho

Pienikin painon pudotus vähentää ylipainoisen riskiä sairastua sepelvaltimotautiin. Yli 30 vuotta jatkuneen seurantatutkimuksen mukaan kaulavaltimon ahtauma ei ole vääjäämättä etenevä sairaus. Turussa tänään julkistetun Laseri-tutkimuksen tekijät pitävät lasten lihavuuden ehkäisyä tärkeimpänä keinona vähentää sydän- ja verisuonitauteja.

Lapsuudesta peritty aikuisiän lihavuus moninkertaistaa sydän- ja verisuonitautien riskin

- Lapsena alkaneeseen ja aikuisena jatkuvaan ylipainoon sisältyy noin kolminkertainen riski sairastua kakkostyypin diabetekseen, hyvin samankaltainen riski sairastua verenpainetautiin ja kaksinkertainen riski rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin, kertoo akatemiaprofessori ja Laseri-projektin koordinaattori Olli Raitakari.

Merkittävänä tutkimustietona Raitakari pitää sitä, että vähäinenkin painonpudotus ohentaa kaulavaltimon paksuuntumaa. Sepelvaltimoahtauma ei siis näytä olevan vääjäämättä paheneva sairaus. Tärkeintä olisi estää lapsen ja nuoren lihominen.

Laseri oli yksi maailman laajimmista ja pitkäkestoisimmista elämäntapatautien tutkimushankkeista.

Suomalainen Lasten ja Nuorten Aikuisten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät -projekti eli Laseri on Euroopan suurin ja pitkäkestoisin tutkimushanke, jossa tarkastellaan sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden muovautumista lapsuudesta aikuisuuteen. Yli 30 vuoden ajan on tutkittu 3 600 ihmisen terveyttä.

(MTV3)

Katso Jouko Vähä-Koskelan juttu Turusta (Seitsemän uutiset 18.1.2012)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja