Naisten ja miesten aivoilla liki 4 vuoden "ikäero" – selittää naisten skarppiutta?

21:19
Videolla keskustellaan muistista.

Tuoreen tutkimuksen mukaan miesten aivot näyttäisivät aineenvaihdunnallisesti olevan noin neljä vuotta "vanhemmat" kuin naisten. Tutkimuksesta kertoo muun muassa The Sun -lehti.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan miesten aivot ovat liki neljä vuotta ”vanhemmat” kuin saman ikäisten naisten. Tämä voisi selittää, miksi naiset pysyvät skarpimpina vanhemmalla iällä kuin miehet. Tutkimus julkaistiin Proceedings of the National Academy of Science -lehdessä.

Tutkimuksessa henkilön ikä perustui enemmänkin aineenvaihduntaan kuin syntymäaikaan. 

Tutkijat havaitsivat, että miesten ja naisten välillä oli keskimäärin 3,8 vuoden ero.

Tutkittiin aineenvaihduntaa

Tutkijoiden mukaan kaikkien aivot pienentyvät iän myötä. Aiemmin tiedettiin jo,  että miesten aivot kutistuvat nopeammalla vauhdilla kuin naisten.

Tämä tutkimus keskittyi aineenvaihdunnallisiin prosessihin. Tutkijoiden mukaan ne vaikuttavat paljon aivojen toimintaan ja ikääntymiseen.

Yhdysvaltalainen tutkijatiimi tarkasteli 205 miehen ja naisen aivoista positroniemissiotomografian avulla otettuja kuvia. Koehenkilöt olivat iältään 20–82-vuotiaita.

PET-skannauksella tarkastellaan aivojen aineenvaihduntaa. Sillä tutkitaan hapen ja glukoosin kulkua aivoissa. Aivot kuluttavat valtavan määrän glukoosia energiaksi, mutta käyttötapa muuttuu iän myötä.

Tutkijat hyödynsivät myös tekoälyä, kun he tutkivat aineenvaihdunnan ja kronoloigsen aivojen ikääntymisen välistä suhdetta.

3,8 vuoden "ikäero"

Tutkimuksessa selvisi, että aivojen aineenvaihdunnallinen ikääntyminen oli yhteydessä ikävuosien mukaiseen ikääntymiseen sekä miehillä että naisilla.

Tutkijat kuitenkin havaitsivat, että kaikenikäisillä tutkituilla naisilla aivot olivat aineenvaihdunnan suhteen nuoremmat kuin miesten. Keskimäärin tämä ”ikäero” oli 3,8 vuotta. Ero oli havaittavissa myös nuorimpien testihenkilöiden kohdalla.

– Miesten aivot eivät ikäänny nopeammin, selventää tutkimusta johtanut lääkäri Manu Goyal Washingtonin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta.

– Heillä aikuisuus alkaa noin kolme vuotta vanhempina kuin naisilla, ja näin jatkuu läpi elämän. Emme tiedä, mitä tämä tarkoittaa. Voi olla, että naisten kognitiiviset kyvyt eivät laske myöhemmillä vuosilla yhtä paljon kuin miehillä, koska naiset aivot ovat nuoremmat. Tutkimustyö on parhaillaan käynnissä, jotta voimme vahvistaa tämän.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja