Mainos

Yhä useampi asuntolainan ottaja maksaa ekstraa – "Korkosuojat ja lyhennysvapaat selkeä trendi"

Suomessa on yhä tapana, että asuntolaina pyritään maksamaan sovitussa ajassa pois. Aika voi kuitenkin olla pitkä, 20 vuotta ja siksi lyhennysvapaat jaksot kiinnostavat asiakkaita. Myös yllättäviä maksuvaikeuksia varten otetut vakuutukset kiinnostavat.

– Nyt on selkeästi nähtävissä trendi, että asiakkaat ovat kiinnostuneita myös joustavuus- ja turvaavuuselementeistä, kuten korkosuojauksesta ja lyhennysvapaajaksoista, sanoo Danske Bankin pankinjohtaja Markus Souru.

Korkosuojaus voi olla joko kiinteä, tai korkoputki, jossa sovitaan viitekorolle ala- ja yläraja.

– Tällä hetkellä turvaamisaste on meillä lähes 40 prosenttia uusista asuntolainoista, toteaa Souru.

Pankkikonserni Nordeassa hiukan vajaaseen puoleen uusista asuntolainoista otetaan korkosuoja, joka on tyypillisesti seitsemän vuoden mittainen korkoputki.

– Korkosuojien hinnat ovat tällä hetkellä todella matalat ja on aika todennäköistä, että seuraavan seitsemän vuoden aikana korkotaso nousee nykyisestä, sanoo Nordean Suomen vähittäispankin johtaja Jussi Mekkonen.

2:20

Lainaturvasta hyvä keskustella

Myös Osuuspankissa arvioidaan, että varautuminen korkojen nousuun on kasvanut.

Liiketoiminta-alueen johtaja Jussi Huttunen sanoo, että enemmänkin voisi varautua, sillä asuntolaina on suurimmalle osalle suomalaisista suurin taloudellinen päätös ja kun maksuajat ovat pitkiä, tilanteetkin voivat muuttua.

– Kannustan kaikkia miettimään ainakin siinä lainauran alkuvaiheessa, kun tulot ovat useimmiten kaikkein tiukimmilla suhteessa lainanmaksukykyyn, kuinka hyvin selviää, jos korkotaso nousisi vaikka kaksi-kolme prosenttiyksikköä nykyisestä tasosta, joka on poikkeuksellisen matala, muistuttaa Huttunen.

Myös lainaturvasta keskustellaan periaatteessa kaikkien asiakkaiden kanssa.

– Noin 9000 suomalaista työikäistä kuolee vuosittain ja se on asia, joka pitää ottaa huomioon lainaneuvottelujen yhteydessä, sanoo Danske Bankin Souru.

Pankit vakuuttavat, että lainaturva ei ole lainan ehto.

– Lainan myöntämisen yhteydessä arvioidaan asiakkaan maksukykyä ja päätetään, myönnämmekö lainaa vai emmekö myönnä, sanoo OP:n Huttunen.

– Jossain tilanteessa laina voi olla helpompi myöntää, jos asiakkaalla on vaikkapa sairastumisen tai kuoleman varalle olemassa riittävä turva, toteaa Huttunen.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.