Luulitko, että työpäivän aikana kannattaa liikkua? Liian runsas fyysinen aktiivisuus töissä onkin huono juttu

0:25

Tutkijat havaitsivat, että fyysisesti aktiivisimmissa töissä olevilla oli 18 prosenttia suurempi riski kuolla aikaisemmin kuin muut.

Videolla Nanan koko kropan kotitreeni – tähän ei tarvita välineitä!

Moni varmasti tuntee piston sydämessään ajatellessaan harrastamansa liikunnan määrää. Pitäisikö sitä sittenkin olla enemmän?

Vaikka useat ihmiset varmasti hyötyisivät lisäytyneestä aktiivisuudesta, British Journal of Sports Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan liiallinen aktiivisuus töissä onkin huono asia. 

Töissä liikkuvilla suurempi riski kuolla aikaisemmin

Tutkimusta varten analysoitiin 17 tutkimusta, joihin oli osallistunut yli 193 000 miestä.

Tutkijat halusivat tutkia töissä tapahtuvan aktiivisuuden vaikutuksia. He havaitsivat, että fyysisesti aktiivisimmissa töissä olevilla oli 18 prosenttia suurempi riski kuolla aikaisemmin kuin muut. Kaikki liikkuminen ei siis ole saman arvoista, sillä tietynlainen aktiivisuus liittyy suurempaan riskiin kuolla aikaisemmin, kertoo Time.

Töissään paljon liikkuvat saattavat olettaa, että työpäivän aktiivisuus riittää

Vaikka tulos saattaa liikuntasuositusten viidakossa rämpivien mielestä tuntua järjettömältä, tutkija Pieter Coenen uskoo, että töissä ja vapaa-ajalla tapahtuva liikkuminen ovat kaksi aivan erilaista asiaa. Liikkuessa olisikin tärkeää havainnoida liikuntamäärän lisäksi sitä, että liikunta on oikeanlaista.

Töissään paljon liikkuvat saattavat myös olettaa, että työpäivän aikainen aktiivisuus riittää, vaikka työpaikalla liikkuminen olisi väärällä tavalla kuormittavaa.

Tutkijat eivät tiedä, miksi aktiivisuus töissä lisäsi kuoleman riskiä

Tutkimuksessa ei kerrottu syytä sille, miksi aktiivisuus töissä lisäsi kuoleman riskiä. On mahdollista, että riskiin vaikuttavat myös muut tekijät. Fyysisesti vaativat työt voivat osua esimerkiksi huonommassa sosiaalisessa asemassa olevien henkilöiden kohdalle, ja alemman sosioekonomisen statuksen on havaittu lisäävän jo itsessään kuolemanriskiä.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että eniten onnea tuottaa 150–300 minuuttia viikossa kestävä liikkuminen. Yli 4800 yhdysvaltalaishenkilön elämää seuranneessa tutkimuksessa havaittiin, että alle viiden minuutin pätkinä harrastettu liikunta teki yhtä hyvää kuin pidemmät hikoilusessiot.

Säännöllisen liikkumisen lopettaminen voi puolestaan pilata mielialaa.

Lähde: Time.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja