Liikutko pari minuuttia kerrallaan? Sekin on tarpeeksi – HS: Uusi tutkimus laittaa liikuntasuositukset uusiksi myös Suomessa

Alle viiden minuutin liikuntapyrähdys voikin tehdä yhtä hyvää kuin pidemmät hikoilusessiot!

Treenaa kesken työpäivän – yllä oleva video neuvoo, miten!

Uuden yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vähäinenkin liikkuminen voi pidentää elämää. Tutkimustuloksilla voi olla pian vaikutuksia myös kansallisiin suosituksiin!

Aiheesta uutisoi Helsingin Sanomat.

Liikuntajaksojen pituudella ei suurta väliä

Yli 4800 yhdysvaltalaishenkilön elämää seuranneessa tutkimuksessa suurin riski ennenaikaiseen kuolemaan oli ihmisillä, jotka liikkuivat alle 20 minuuttia päivässä.

Tutkimuksessa havaittiin myös, ettei liikuntajaksojen pituudella ollut suurta väliä kuolemanriskin suhteen: alle viiden minuutin pätkinä harrastettu liikunta teki siis yhtä hyvää kuin pidemmät hikoilusessiot. Pienistä liikuntapätkistä on hyötyä nimenomaan ihmisille, jotka eivät muuten liiku.

Tässäkin tutkimuksessa oli alun perin tarkoitus keskittyä kymmenen minuutin liikuntasessioihin, mutta tutkittavista henkilöistä niin harva oli aktiivinen kymmenen minuuttia kerrallaan, että tutkijoiden täytyi alentaa liikuntakerran määritelmä viiteen minuuttiin.

Tulevat vaikuttamaan Suomeenkin

– Viesti on, että kaikenlaisella fyysisellä aktiivisuudella on merkitystä. Pienet asiat, joita ihmiset tekevät joka päivä, voivat ja myös kerääntyvät ja vaikuttavat sairastumisen ja kuoleman riskiin, tutkimusta tehnyt William Kraus kertoi New York Timesille.

Pieneksi fyysiseksi aktiivisuudeksi riitti esimerkiksi portaiden kiipeäminen tai se, että ihminen käveli autoltaan töihin.

Uudet tutkimustuloksiin nojaavat, kansalliset liikuntasuositukset ovat Yhdysvalloissa jo työn alla, ja ne tulevat vaikuttamaan Suomeenkin.

– Olen jo ilolla käärimässä hihoja, että pääsemme täällä Suomessakin laittamaan historiaan 10 minuutin liikuntapätkäsuosituksen. Se on ollut kukkua jo pitkän aikaa, liikuntasuosituksista vastaavan UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari kommentoi Helsingin Sanomille.

Nykyisten suomalaisten liikuntasuositusten mukaan reipasta kestävyysliikuntaa tulisi harrastaa vähintään kymmenen minuuttia kerralla ja 2,5 tuntia viikossa, jos haluaa saada liikunnasta terveyshyötyjä.

Tutkimuksessa on kyse kestävyysliikunnasta, joten lihaskunto- ja liikehallintasuosituksiin se ei vaikuta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja