Lumikki luopui syöpähoidoista: Näin valmistaudun kuolemaan

Kun 81-vuotias tamperelaisrouva noin vuosi sitten sai toistamiseen syöpädiagnoosin, päätös oli hänelle helppo. Hän ei kävisi enää läpi raskaita hoitoja vaan nauttisi loppuelämästä parhaansa mukaan. Ratkaisu tuntuu oikealta, sillä asiantunteva ja arvokas saattohoito on tuonut elämäntilanteeseen turvaa ja tyyneyttä.

Syöpähoidoista luopunut, elämäniloinen Lumikki sai kuulla Pirkanmaan saattohoitokodista lääkäriltään viime kesänä. Silloin Lumikki kävi myös tutustumassa hoitokotiin ensimmäistä kertaa yhdessä puolisonsa kanssa.

– Tutustumisesta saattohoitokotiin alkoi levollinen kausi, Lumikki muistelee ensi käyntiään.

Nyt hän on viettänyt hoitokodissa reilun viikon.

– Ovella oli heti kissa vastassa. Sitten tuli nainen, jolla oli liperit kaulassa ja aivan ihanat hymykuopat. Hän esittäytyi hoitokodin papiksi. Ajattelin, että onpa ihana paikka – pappikin on nuori kaunis nainen, ja vielä se kissa. Tunsin heti, että tämä on kuin koti.

– Minulla oli ollut ennakkoluuloja saattohoitokodista. Ajattelin, että siellä on kuolevia, vakavasti sairaita potilaita ja ankea olo, Lumikki valottaa.

– Mutta täällä onkin hymyileviä ihmisiä eikä kukaan valita, vaikka toki täällä on paljon itseäni huonommassa kunnossa olevia. Tunnelma on kodikas, lämminhenkinen ja sydämellinen, hän kuvaa.

Elämän parasta palvelua

Syksyn Lumikki vietti kotosalla ja matkustellen, mutta hakeutui saattohoitokotiin tammikuun alussa voinnin huononnuttua.

– Elämäntilanteeni on nyt niin hyvä kuin tässä tilanteessa vain voi olla. Täällä ollut hyvä olla, kaikin puolin, Lumikki kertoo.

Saattohoitokodissa ei tarvitse kärsiä kipuja tai huolehtia arkisista asioista. Ruoka maistuu ja sauna maittaa, ja vointi on nopeasti kohentunut.

– Arki täällä on ollut aivan ihanaa. Kotona ei ollut ruokahalua, en voinut syödä ollenkaan, mutta täällä pystyn syömään, Lumikki iloitsee.

– On ihania ihmisiä jotka hoitavat ja pitävät huolta. Täältä ei puutu mitään.

Hoitohenkilökuntaa Lumikki kuvaa ammattimaiseksi ja asiansa osaavaksi. Vapaaehtoisten suuri joukko pitää huolen siitä, että tieto esimerkiksi potilaiden toiveista kulkee nopeasti.

Toiveet myös pyritään täyttämään, mutta Lumikki on pyytänyt vain arkisia asioita, kuten vesilasillista. Toteutunut toive on myös oma, itsenäinen huone.

– Tämä on viiden tähden hotelli, ja minulla on talon paras sviitti, kun olen omassa huoneessa. En ole koskaan saanut tällaista palvelua, täällä pidetään kuin kultalautasella, Lumikki naurahtaa.

– Tämä on koti, ei laitos ollenkaan. Tämä on maanpäällinen paratiisi!

Keskusteluja lähestyvästä kuolemasta Lumikki ei ole henkilökunnan kanssa juuri käynyt. Kuolemasta puhutaan omaan tahtiin, jos potilas ottaa asian puheeksi.

– Eilen kysyin ensimmäistä kertaa, että mistä voi tietää että kuolema lähestyy. Lääkäri sanoi, ettei sitä voi tietää, lähtijöitä kun on niin monenlaisia.

Turvaa ja tietoa tuntemattoman edessä

Lepotauko teki tehtävänsä, ja nauravainen rouva on palaamassa vielä omaan kotiin. Turvallisuuden tunnetta tuo kuitenkin se, että hän tietää voivansa palata hoitokotiin heti, kun tarve vaatii.

– On hyvä ja turvallinen olo, kun pääsin tänne. Tiedän, että sitten kun en enää jaksa mitään, voin tulla takaisin. Tuo turvaa tietää, mitä sitten tapahtuu, Lumikki sanoo.

Turvallinen on myös tieto siitä, että kipuja ei tarvitse kärsiä.

Lumikki ei ollut kuullut saattohoitokodista ennen viime kesää. Sen sijaan hän on kuullut, kuinka ihmiset valittavat terveydenhoitopalveluiden surkeudesta.

– Eikö ole vaihtoehtoa sille, että on kotona ja odottaa jotain tuntematonta? Lumikki kertoo ihmetelleensä, ja lisää, että on kuin suojelusenkelit olisivat hänet saattokotiin johdattaneet.

Hän toivookin, että mahdollisimman moni samassa tilanteessa oleva saisi tietoa saattohoitomahdollisuuksista, ja siten pääsisi kokemaan saman turvallisuuden ja tyyneyden tunteen kuin hän.

– Kun olen läheisilleni, lähellä ja kaukana, kertonut tästä hoitokodista, he ovat ihmetelleet, voiko sellaista olla Suomessa. Miten sinne pääsee?

– Pääsyvaatimus on kova, mutta jos tilaisuus tarjoutuu, siihen kannattaa tarttua.

Studio55.fi/ Milja Atu

Kuvat: Colourbox.com ja Pirkanmaan saattohoitokoti


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat