Nämä ovat suomalaisten saattohoitopotilaiden viimeiset toiveet

Lopun jo häämöttäessä potilailla on usein vielä haaveita, niin isoja kuin pieniäkin, joita saattohoidossa pyritään toteuttamaan.

Ihminen haluaa jättää jälkensä maailmaan, ja moni saattopotilas haluaa ehtiä vielä ilmaisemaan itseään ennen kuolemaansa. Esimerkiksi Pirkanmaan hoitokodissa Tampereella on järjestetty potilaiden omia taidenäyttelyitä.

Hoitokodin johtaja Tiina Surakka muistaa, kuinka aloittaessaan työssään 11 vuotta sitten potilaana oli kirjailijana tunnettu Eeva Poijärvi. Poijärvi suri sitä, ettei hänen maalaustyönsä ollut koskaan päässyt esille. Hoitokoti auttoi korjaamaan asian, ja nyt näyttelymahdollisuus pyritään tarjoamaan kaikille halukkaille.

Osa potilaista haluaa mieluummin kirjoittaa kirjeitä ja tarinoita, toiset taas saada kädentaitonsa esille.

Jos vain mahdollista, toiveet pyritään toteuttamaan. Erikoisia toiveita ei siksi Tiinan mielestä olekaan, vain ihmisen itsensä näköisiä. Joku haluaa vierailla viimeisen kerran mökillä, pikkupotilas voi haluta kokea vielä yhden unohtumattoman huvipuistopäivän Särkänniemellä. Toiveiden toteuttamisessa auttavat hoitokodin vapaaehtoiset.

Viimeiset syntymäpäiväjuhlat ja kesäpäivä torilla

Helsingin Terhokodista kerrotaan, että mielitekoja useammin potilailla on tiettyjä rajapyykkejä, jotka he haluavat kokea ennen kuolemaansa. Monet esimerkiksi toivovat näkevänsä vielä syntymäpäiväjuhlansa, hääpäivänsä, lastenlastensa syntymän tai joulun.

Odottamisen arvoista voi olla myös kaukana asuvan läheisen vierailu.

Toiset haaveilevat pääsevänsä vielä kerran käymään kotona tai rakkaalla kesämökillä. Joku taas voi haluta pistäytyä esimerkiksi vielä kerran kesäisellä torilla tai kupillisella Ekbergin kahvilassa.

Näitä toiveita pyritään Terhokodissa toteuttamaan omaisten tai vapaaehtoistyöntekijöiden avulla. Toisaalta esimerkiksi huonokuntoisen vuodepotilaan toive päästä vielä kerran tanssimaan on tarkoitettukin useimmiten vain haavepuheeksi.

Hoito-ohjeita, porttikieltoja ja hyvää konjakkia

Vastaava hoitaja Merja Leinonen Turun Karinakodista kertoo, että kuolevien potilaiden toiveet ovat konkreettisia, tärkeitä, pieniä ja mahdollisia toteuttaa. Tyypillisiä yksinkertaisia ja helppoja toiveita ovat vaikkapa ruoka- ja juomatoiveet. Esimerkkeinä hän mainitsee juomista viinit ja hyvän konjakin, mutta ruokatoiveet ovat usein tavallista kotiruokaa, kuten perunamuhennosta tai silliä.

Toiveiden sijaan annetaan myös ohjeistusta. Potilas on voinut luetella hoitajille ja lääkäreille ikään kuin hoito-ohjeita: on voitu pyytää esimerkiksi tietyn värisiä vaatteita sitten, kun pukeutuminen itse ei enää onnistu.

Lisäksi potilailla voi olla toiveita siitä, keitä he haluavat rinnalleen lähdön koittaessa. Vastaavasti melko usein esitetään myös pyyntöjä niistä ihmisistä, joita paikalle ei saa päästää. Syynä on usein välirikko tai halu suojella esimerkiksi lapsia näkemästä heikkoutta.

Kuten muuallakin Suomessa, myös Karinakodissa kuullaan toistuvasti toive päästä jättämään jäähyväiset kesäpaikalle tai omalle kodille.

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat:Colourbox. com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat