Muistathan myös jussina: Uusi laki sallii poliisin keskeyttää matkasi jo yhden kaljan jälkeen

Tältä näyttää autoilu rattijuopon silmin 1:52
Brittipoliisin video: Rattijuopon vaarallinen seilaaminen ja raju törmäys tallentuivat hänen omaan kojelautakameraansa.

Rattiin ei tule ikinä hypätä päihtyneenä, mutta tätä nykyä poliisi saa keskeyttää matkanteon, vaikkei alkoholia olisikaan kuljettajan veressä rangaistukseen riittävää määrää. 

Kesäkuussa 2020 voimaan astunut uusi tieliikennelaki antoi poliisille oikeuden keskeyttää alkoholia nauttineen autoilijan matkanteko siinäkin tapauksessa, että rattijuopumuksen tunnusmerkistö ei täyttyisikään.

Jotta poliisi saa käyttää tätä oikeuttaan, on alkoholin nauttimisella oltava selkeästi havaittava vaikutus kuljettajan ajokykyyn. Mikäli on, saadaan ajo jopa estää siihen asti, että kuljettajan elimistössä ei enää ole havaittavaa määrää alkoholia.

Käytännössä tähän oikeuteen voitaisiin vedota siinä vaiheessa, kun poliisi on pysäyttänyt kuljettajan, jonka se epäilee ajavan alkoholin vaikutuksen alaisena, mutta alkometri näyttää nollaa. Jos kyseessä ei myöskään ole minkään toisen päihteen vaikutuksen alaisena ajaminen, voidaan ajo keskeyttää, mutta silloinkin enintään kahdeksi tunniksi.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoi MTV Uutisille kesäkuussa 2020, että ajokyvyn heikentyminen vain yhden oluen jälkeen niin merkittävästi, että se olisi kuljettajan ajotavasta havaittavissa, on varsin epätodennäköistä.

– Toisaalta 45-kiloisen teinin, joka juo ensimmäistä kertaa alkoholia ja lähtee sen jälkeen ajelemaan mopolla, ajokyky saattaa olla alentunut jo pienestäkin määrästä alkoholia, Vesalainen totesi.

Mikäli kuljettaja, jonka matkanteon poliisi on keskeyttänyt, lähtee ajamaan ennen aikojaan, on seurauksena päiväsakkoja niskoittelusta.

Kuten perjantaiaamuna kerroimme, yli puolet suomalaisista on sitä mieltä, että välillä on pakko lähteä ajamaan, vaikkei olisikaan ajokunnossa.

Lue myös:

    Uusimmat