Loppuiko läppäristä taas virta? Näillä vinkeillä saat akun kestämään koko päivän

Kannettavan tietokoneen akkuvirran kulutusta voi vähentää järjestelmäasetuksia säätämällä, kuormitusta vähentämällä sekä laitteen lämpötilaa hallitsemalla.

Kannettava tietokone on kätevä väline, joka helpottaa etätöiden tekemistä, viihdyttää pitkillä juna- ja bussimatkoilla ja vie vähän tilaa. Ongelmana on vain akkuvirta. Läppärin hyödyt unohtuvat siinä vaiheessa, kun laite valittelee alhaista virtaa eikä mistään löydy paikkaa, jossa sen voisi ladata.

Onneksi akkuahdistusta voi ennaltaehkäistä käyttöjärjestelmän mukautuksilla ja virtaa säästävillä käyttötavoilla, vinkkaa Popular Science -sivusto.

Mukauta näyttö- ja järjestelmäasetuksia

Kirkas ja korkearesoluutioinen näyttö on yksi kannettavan tietokoneen suurimmista akkurohmuista. Näytön viemää virtaa voi vähentää pienentämällä sen kirkkautta ja resoluutiota tietokoneen järjestelmäasetuksista. Samasta paikasta pystyy säätämään sen, kuinka nopeasti näyttö sammuu ja laite siirtyy lepo- ja virransäästötilaan.

Useimmissa tietokoneissa on oma virransäästöasetuksensa, joka pidentää akun kestoa rajoittamalla taustatoimintoja, näytön kirkkautta ja pikailmoituksia, kun laitteen akkuvirta on vähissä. Virransäästöasetuksia voi säätää akun asetuksista.

Kannettavan tietokoneen virrankäyttöä vähentää hieman myös kiintolevyjen asettaminen lepotilaan ja läppäriin kiinnitettyjen USB-laitteiden laittaminen virransäästötilaan.

Joissain kannettavissa tietokoneissa on taustavalaistu näppäimistö, joka kuluttaa virtaa. Taustavalon pois kytkemällä pidentää akun kestoa.

Vähennä koneen kuormitusta

Mitä kovempaa läppäri joutuu työskentelemään, sitä nopeammin siitä loppuu virta. Turhat taustalla pyörivät ohjelmat kannattaakin sammuttaa, jos virtalähdettä ei ole lähellä. Esimerkiksi pelit ja editointiohjelmat syövät paljon akkua.

Myös selaimen välilehdillä auki olevat verkkosivustot kuluttavat vaivihkaisesti läppärin virtaa. Akkua säästääkseen selaimessa on syytä pitää auki vain kaikista tarpeellisimmat välilehdet. Tehokkaimmin akkua tyhjentävät videoiden suoratoistosivustot, sillä ne pitävät näytön jatkuvasti aktiivisena ja vaativat prosessointitehoa.

Kuvan lisäksi äänentoisto vähentää kannettavan tietokoneen akkuvirtaa. Mikäli läppäriin on yhdistänyt kuulokkeet, kannattaa äänen voimakkuutta hiljentää. Tehokkaimmin virta säästyy, jos kaiuttimet kytkee päältä kokonaan.

Wi-Fi- ja Bluetooth-yhteydet imevät osaltaan akkua tyhjäksi, joskin niiden vaikutus on melko vähäinen. Mutta jos läppäristä uhkaa loppua virta juuri ennen työpäivän loppumista, voi olla syytä paketoida hommat loppuun esimerkiksi ilman langatonta hiirtä tai muita oheislaitteita.

Pidä huolta laitteen akusta

Kannettavien tietokoneiden akuilla on tapana heikentyä ajan myötä, mutta muutamilla konsteilla akun ikää voi pidentää ja samalla päivittäistä kestävyyttä.

Ensinnäkin laite kannattaa suojata kylmältä ja kuumalta, sillä äärilämpötilat kuluttavat akkua. Esimerkiksi tietokoneen pitäminen sylissä lämmittää sitä, joten kehon ja laitteen väliin kannattaa pistää esimerkiksi kirja.

Ympäristön lisäksi laite itsessään tuottaa lämpöä ja voi kuumeta, jos se joutuu työskentelemään kovasti pyörittääkseen vaativia sovelluksia. Tämä on toinen syy käyttää kevyitä ohjelmia, kun läppäriin ei ole saatavilla lisävirtaa. Toinen vaihtoehto on hankkia tietokoneen jäähdytin lämmön poistamiseksi ja akun keston parantamiseksi.

Läppärin akun ei kannata myöskään kulua tyhjiin eikä akkua tulisi ladata aivan täyteen. Akut voivat parhaiten, kun niitä pidetään noin 40–80 prosentin varauksessa. Jos tietokonetta ei aio käyttää hetkeen, kannattaa sen akkuvaraus jättää noin 50 prosenttiin, sillä laitteen pitäminen alhaisessa tai täydessä varauksessa pitkään voi vaurioittaa sitä pysyvästi.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat